Maslinovo ulje je blagotvorno za holesterol! Važno je da ga redovno uzimate
Istraživanja su pokazala da redovno konzumiranje maslinovog ulja utiče na smanjenje holesterola.
09.12.2023
14:00
Informer
Lajfstajl
Prenosimo vam iskustvo devojke koja je platila večeru u ovom restoranu.
Da li je zaista potrebno da vrhunsko parče bifteka, posluženo u jednom već skupom restoranu smeštenom u elitnom Istanbula, još i prelijete listićima topljenog zlata? A što da nije! Uvek ima ko će masno da plati! Baš to je pomislio Nusret Gokče kada je došao na ideju da svoj meni proširi jednom specifičnom estravaganicijom. Ako vam ovo ime ne znači puno, možda će Salt Bae zvučati poznatije.
Dodajte uz to da je u pitanju kuvar koji nosi repić, naočare i stalno drži ruku poput kobre spremne za napad dok obilato soli najskuplje odreske mesa , znaćete o kome se radi - o turskom kasapinu, kuvaru, vlasnik lanca restorana i pre svega jednom biznismenu.
On se proslavio kada su snimci iz njegovog restorana postali viralni jer teatralno priprema hranu, soli je, slika se sa gostima, pravi atmosferu, ali i novac! Danas ima 22 restorana širom sveta gde tomahawk odrezak sa 24-karatnim zlatom naplaćuje skoro 1.200 evra. Mnogi kritičari njegovu hranu ocenjuju kao osrednju, ali je samo u restoranu u Londonu zaradio više od 8 miliona evra, i to samo u prva tri meseca rada.
I, kakvo je stvarno njegovo meso? Ruku na srce, ima komada koji su baš baš vrhunski, a ima i onih koji su jedva pa prosečni! Ono što sam ja probala bila je selekcija stejkova i rebra, takođe sa "pozlatom", salata koja košta kao kvalitetne patike i dezert. Ali, kad idete kod Sale Bae ne plaćate "samo" hranu. Specifično iskustvo počinje već kad kročite na ulazna vrata i jasno vam je sa čim imate posla.
Foto: EPA Images
Ne zna čovek gde prvo da pogleda! To je mešavina luksuza i kiča, domaćinske atmosfere i generalno jednog pozitivnog vajba. U velikom holu dočekuje vas njegova ogromna slika. Naravno, u pozi po kojoj ga poznaje ceo svet – kako posipa so sa rukom iskrivljenom da podseća na vrat labuda. A onda, dok vas hostesa sprovedi do stola, ne možete a da ne pomislite da se nalazite u jednoj eksploziji ekstravagance sa ogromnim lusterima, masivnim ukrašenim potpornim stubovima, stolicama i separeima presvučenim belom kožom. Okolo su njegove druge fotografije, na jednoj od njih u prvom planu on, iza njega stoji Marlon Brando iz "Kuma" (?!), a onda se prelazi na zatvorenu terasu pa u baštu sa bazenom. Sve to ispresecano je armijom konobara koji zuje okolo i prave spektakl, baš kao i gazda dok vam serviraju hranu.
Ja sam imala sreće pa se sam Nusret zatekao u restoranu. Nizak je i sitan, ali je kao furija. Sve vreme ga kroz restoran parti lični fotograf i beleži svaki trenutak, a ljudi ustaju sa svojih mesta i prilaze da se sa njim slikaju. Kada dođe do stola, pred njim je ili parče mesa ili rebra koja ste naručili, a koje on počinje da seče. Izgleda poput matadora koji se sprema da se uhvati u koštac sa bikom, takvi su mu i pokreti. Zamahuje nožem, lupa o dasku na kojoj je meso a pored njega stoji pomoćnik sa ogromnom činijom punom soli jer je finale tog teatralnog serviranja hrane trenutak kad on uzme so i pospe je poput nekog magičnog začina. Oduševljeni ljudi ga snimaju mobilnim telefonima i aplaudiraju, i sumnje nema, on kao prava zvezda uživa u svoj toj pažnji.
Nego, da se vratim na hranu. Na meniju je bila selekcija pet različitih bifteka od kojih su tri bila perfektna. Jedan je bio samo ok, a peti, onaj preliven zlatom nije u potpunosti opravdao titulu zvezde večeri. Jednostavno, u tom komadu nije bilo ničeg posebnog, a to zlato mu nije dalo nikakav šmek, osim trenutnog osećaja da degustirate nešto ekstravagantno. Sličan utisak ostavila su i „zlatna“ rebra, ali je zato dezert zaista za pamćenje.
Tu nije bilo odstupanja od turske tradicije, pa je bila servirana baklava. Ali kakva. I nju vam služe uz uigranu koreografiju. Vruća baklava u velikoj okrugloj tepsiji se seče na trouglaste parčiće a potom razdvaja tako da se u nju ubaci domaći, ručno pravljeni sladoled. To savršenstvo ukusa dugo će ostati sa vama i zaista, svi komplimenti poslastičaru za to.
A cene? Definitivno su manje nego one u njegovim restoranima u Londonu, Majamiju i Dubaiju. Ali da je skupo - jeste! File minjon od 200 grama košta 65 evra a kesica sa istom solju koju koristi Nuser čak 30 evra!
Kako mu je pošlo za rukom da od sebe napravi brend i ljudima debelo naplaćuje hranu prava je misterija. Pogotovo što se zna da je stvarno počeo iz najveće bede. Nusretov otac je bio rudar, a sedmočlana kurdska porodica se žestoko borila samo da opstane. Zbog loše finansijske situacije u kući napustio je školu u 6. razredu i počeo da radi kao šegrt u kasapnici. Radio je i štedeo sve do 26. godine kada je sa svim što je imao otišao u Buenos Ajres gde je meso gotovo religija. Tamo je učio kako da radi sa odrescima od nekih od najboljih kuvara na svetu. Vratio se kući godinu dana kasnije i otvorio svoj prvi restoran Nusr-Et u istanbulskom naselju Etiler sa samo osam stolova i 10 zaposlenih.
I sve to je ostvario uprkos osrednjim ocenama kritike i brojnim prozivkama zbog visokih računa sa kojima ljudi završe na kraju večeri. Uz to, od starta ga prate brojne kontroverze, ali kao da se jednostavno obiju od njega. Internet influenser iz Češke završio je sa brojnim opekotinama kada je Nuser ispred njega izvodio jednu od egzibicijama sa otvorenim plamenom a istog meseca mnogi su mu zamerili što je ugostio predsednika Venecuele Nikolasa Madura. I to nije sve. Bivši zaposleni su ga optužili za seksualnu diskriminaciju kao i da uzima procenat od njihovog bakšiša, a snimak na kom konobaru u jednom od njegovih lokala meso pada na pod i on ga uredno vraća na tanjir, postao je viralan.
Ali, opet nekako, svi se vraćaju ovde na ručak i večeru, ili bar čekaju da ih puste unutra da bace pogled kako to izgleda Nusr-Et Steakhouse restoran, a srećni ugrabe i priliku da se slikaju sa njim lično. I on u tome i te kako uživa, prenosi Blic.
Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.
Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.
Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.
Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.
Koviljka Janjić iz sela Čitluk u Azbukovici svojim očima ne veruje da sad ima put pred kućom! I to pravi!
25.12.2025
16:38
Srbija je na pravom putu, a u budućnosti treba da obezbedi vrhunsko obrazovanje na fakultetima u saradnji sa vodećim univerzitetima širom sveta i izgradi data centre kako bi bila konkurentna na međunarodnom nivou, izjavio je američki profesor ekonomije, akademik i svetski priznati geopolitički analitičar Džefri Saks u intervjuu koji je vodio ministar finansija Srbije Siniša Mali.
25.12.2025
14:03
Nenada Rašića, Kurtijevog slugu, napustila je i Gordana Mihajlović, jedini kandidat za poslanika na vanrednim parlamentarnim izborima iz Zubinog Potoka ispred njegove stranke Za slobodu, pravdu i opstanak.
25.12.2025
15:47
Izraelski istoričar Gideon Grajf izjavio je danas da se u Srebrenici desio zločin tokom ratnih dejstava devedesetih, ali da to nije bio genocid, dodajući da su Srbi optuženi za zločine koje nisu počinili.
25.12.2025
14:15
Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić obišao je radove na izgradnji Novog savskog mosta na Starom sajmištu u Beogradu.
25.12.2025
11:05 >> 11:53
OFAK produžio je rok za pregovore Naftnoj industriji Srbije do 24. marta 2026. godine, što je još jedna šansa za Srbiju i dokaz koliko smo uporni u ovoj borbi i pregovorima.
25.12.2025
18:00
Premijer Đuro Macut danas je u Vladi Srbije razgovarao sa predstavnicima mlekara i trgovinskih lanaca o prevazilaženju eventualnih posledica krize proizvodnje mleka na evropskom tržištu po srpsko tržište.
25.12.2025
17:15
Od jutros sneg veje širom Srbije, a zabeleli su se čak i pojedini delovi Beograda.
25.12.2025
12:00
Danas po Zakonu o trgovini, počinje sezonsko sniženje zimske kolekcije u Srbiji, a popusti mogu da traju sve do 10. januara.
25.12.2025
17:00
Viši sud u Beogradu osudio je danas Nemanju Šućurovića (42) na 14 godina zatvora jer je kontinuirano zlostavljao 50-godišnju vanbračnu suprugu u njenom stanu, što je za posledicu imalo njenu smrt 21. juna 2024. godine.
25.12.2025
18:04
Aleksandar P. (40) iz Beograda, koji je uhapšen u velikoj akciji policijskih službenika UKP-SBPOK u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom u Beogradu kao organizator kriminalne grupe koja je sumnjiči da je imala velike laboratorije za uzgoj marihuane ima krcat dosije a dobro je poznat i javnosti.
25.12.2025
17:13
Na građevinskom objektu u Petrovcu na Mlavi došlo je do požara oko 15.40 sati.
25.12.2025
17:03
Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Policijske uprave za grad Beograd, UKP, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom u Beogradu identifikovali su napadača koji je d 6. decembra 2025. godine u restoranu u Novom Beogradu izrešetao Nemanju Krstića (30).
25.12.2025
15:15
Težak udes dogodio se danas posle 15 sati na Mostu na Adi.
25.12.2025
16:25
Uprkos reputaciji jednog od najuređenijih zdravstvenih sistema u Evropi, u Nemačkoj se svake godine procenjuje da između 17.000 i 19.000 ljudi umre zbog grešaka u lečenju koje su mogle biti sprečene.
25.12.2025
17:28
Ukrajinske vazdušne snage pogodile su danas naftnu rafineriju Novošahtinski u ruskoj Rostovskoj oblasti, koristeći krstareće rakete ''storm šedou''.
25.12.2025
17:23
NATO je bio primoran da podigne ratne avione kako bi nadzirao masivne ruske "medvede", nuklearne bombardere koje je predsednik Rusije Vladimir Putin poslao da bi zapretio Velikoj Britaniji tokom božićnog leta iznad Norveškog mora, prenosi "Miror".
25.12.2025
17:10
Kampanja mobilizacije koju sprovodi Kijev postala je drakonska usled velikih gubitaka na frontu, što je primoralo vojno sposobne muškarce da traže nove načine bekstva.
25.12.2025
16:40
Božićni džez koncert, planiran za Badnje veče u Tramp-Kenedi centru, otkazan je nakon što se domaćin tradicionalne praznične manifestacije povukao u znak protesta zbog promene imena ove kultne institucije.
25.12.2025
16:32
Dok se sve češće govori o nepotizmu i privilegijama u filmskoj industriji, zaboravlja se da su mnoge najveće svetske zvezde do uspeha stigle potpuno same.
25.12.2025
15:45
Glumica Jugoslava Drašković se povukla sa velikih ekrana kada je bila na vrhuncu slave nakon iznenadne smrti supruga producenta Zorana Cvetanovića.
25.12.2025
08:52
Reditelj Martin Skorseze je često angažovao svoju majku da se pojavljuje u njegovim filmovima, gde je ona igrala majčinske uloge i kuvala za glumce i ekipu.
25.12.2025
16:45
Igrani film "Đeneral" imaće svoju svečanu premijeru 21. januara u Beogradu a Dragoljuba Dražu Mihailovića glumiće srpski glumac Nikola Rakočević.
25.12.2025
13:30
Pevač Aca Ilić za Informer je podelio emotivne detalje proslave kada je diplomirao njegov sin Ivan, kojeg je dobio u braku sa pevačicom Biljom Jevtić.
25.12.2025
17:05
Starleta Tamara Đurić otišla je da uradi estetsku korekciju ubrizgavanja botoksa u vrat, pa pokazala kako izgleda postupak.
25.12.2025
16:31
Sofija Šašić, ćerka pevača Željka Šašića i modne kreatorke Sonje Vuksanović, napravila je gala žurku povodom svog 26. rođendana.
25.12.2025
15:59
Starleta i bivša rijaliti učesnica Slađa Lazić Poršelina pozirala je na snegu samo u tanga gaćama.
25.12.2025
15:33
Bivša rijaliti učesnica i influenserka Luna Đogani prvi put je javno pričala o svom romskom poreklu, na koje se ponosi.
25.12.2025
15:01
Imate mišljenje?
Ukoliko želite da ostavite komentar, kliknite na dugme.
Ostavite komentar