• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer

03.01.2024

16:20

Šok nad šokovima! U laboratoriji stvoren majmun sa zelenim očima i svetlećim prstićima (FOTO)

pexels.com

Zanimljivosti

Šok nad šokovima! U laboratoriji stvoren majmun sa zelenim očima i svetlećim prstićima (FOTO)

Podeli vest

Kineski naučnici su kako tvrde stvorili stvorenje "bez presedana" u laboratorijskim uslovima.

Kada razmatramo termin himere, prva pomisao koja nam pada na pamet je mitološko biće sa telom i glavomu lava, repom zmije i leđima na kojoj se nalazi glava koze koja bljuje vatru. I u ovom opisu delimično leži i odgovor na pitanje: šta su to himere u medicini? 

Himere nastaju kada se najmanje dve oplođene jajne ćelije spoje, dok svaka ćelija zadržava svoje specifične osobine, što rezultira da organizam ima mešavinu tkiva različitih genotipova. Pa su tako istraživači u Kini iskoristili pluripotentne matične ćelije dva genetski različita oplođena jajašca iste vrste majmuna (Macaca fascicularis) da bi stvorili jednog živog makaka koji se hrani rakovima. 

Drugim rečima, njegove ćelije i tkiva su stvorena od matičnih ćelija embriona donatora i od embriona domaćina. Kada su naučnici ispitali 26 različitih tipova tkiva u njegovo telu, otkrili su da je udeo doniranih matičnih između 21 posto do 92 posto, u zavisnosti od organa. Što se smatra izuzetno visokim odnosom ćelija izraslih iz matičnih ćelija u odnosu na prethode slučajeve.

Ova činjenica posebno intrigira ako se uzme u obzir da je majmun preživeo deset dana pre nego što je eutanaziran, za razliku od prethodnih subjekata koji su imali i mali udeo ćelija donora u različitim tkivima, između 0,1 i 4,5 posto. Ali i činjenice da je on imao zelene oči i svetleće vrhove prstiju.

- Konkretno, ovaj rad bi mogao da nam pomogne kako da generišemo preciznije modele majmuna za proučavanje neuroloških bolesti, kao i za druge studije iz oblasti biomedicine - kaže reproduktivni inženjer i autor Džen Liu iz Kineske akademije nauka.

S druge strane, ovo je pokrenulo debatu o etičkom pitanju eksperimenta. 

Istraživanje bi kako tvrdi Liu, moglo da pomogne naučnicima da bolje razumeju ranu fazu diferencijacije matičnih ćelija kod primata, i da dokažu kako pluripotentne imaju sposobnost diferencijacije in vivo u sva različita tkiva koja čine telo majmuna. 

Studija je objavljena u časopisu Cell.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

Ministar Dačić pozvao građane da odgovornim ponašanjem doprinesu smanjenju broja saobraćajnih nezgoda
Politika

Ministar Dačić pozvao građane da odgovornim ponašanjem doprinesu smanjenju broja saobraćajnih nezgoda

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić pozvao je danas na Zlatiboru građane da odgovornim ponašanjem doprinesu smanjenju broja saobraćajnih nezgoda Dačić je na manifestaciji "Karavan bezbednosti saobraćaja" poručio da se svi učesnici ove kampanje zalažu za podizanje svesti građana o bezbednom ponašanju u saobraćaju i odgovornosti koje nosi vožnja na putu kako bi se smanjili rizici od nesreća.

26.07.2024

19:47

TV

Kijev može biti krajnji Putinov cilj! Evo kakva bogatstva krije prestonica Ukrajine!
Live TV

Kijev može biti krajnji Putinov cilj! Evo kakva bogatstva krije prestonica Ukrajine!

Ruski skanderi uništili punkt stranih plaćenika u industrijskoj zoni grada Harkova. Likvidirano oko sto vojnika. EU objavila prvu isplatu milijardu i po evra ruskih rezervi za Ukrajinu. Moskva najavila da će odgovoriti na transfer novca. Peskov najavio da će odgovor biti u skladu sa ruskim interesima. Svedočimo li rasrbljavanju Balkana? Kamala Haris tražila od premijera Izraela da završi rat u Gazi. Na sve ove teme u emisiji "Rat uživo" govorili su istoričar Miloje Pršić i istoričar umetnosti Bojan Bogavac.

26.07.2024

21:51

Hrvatska nema podršku EU za sramotnu odluku koju su doneli! Zabrana ulaska u državu crnogorskih zvaničnika ima samo jednu poentu! (VIDEO)
Live TV

Hrvatska nema podršku EU za sramotnu odluku koju su doneli! Zabrana ulaska u državu crnogorskih zvaničnika ima samo jednu poentu! (VIDEO)

Mandiću, Kneževiću i Bečiću, Hrvatska je zabranila ulazak. Šta žele da postignu hrvatske vlasti donošenjem ove selektivne odluke? Na ovu temu u "Info danu" govorili su Vladimir Dobrosavljević, politički konsultant i Srđan Barac iz Centra za društvenu stabilnost. Uživo u program uključio se politikolog i prof. dr Vladimir Pavićević.

26.07.2024

16:32

Koliko još civila treba da strada da bi se uništio Hamas? Uslovi u Gazi su nehumani! (VIDEO)
Live TV

Koliko još civila treba da strada da bi se uništio Hamas? Uslovi u Gazi su nehumani! (VIDEO)

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu obratio se prekjuče američkim kongresmenima na zajedničkom zasedanju oba doma Kongresa. On je tokom svog izlaganja tvrdio da je broj civilnih žrtava u Gazi minimalan, potpuno odbacivši realnost u čiju korist svedoče brojni snimci zabeleženi u ratom pogođenom regionu. Ove komentare izraelskog premijera analizirao je profesor dr Milan Petričković sa Fakulteta političkih nauka.

26.07.2024

13:03

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Džet set

Srbija