• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer

03.01.2024

16:20

Šok nad šokovima! U laboratoriji stvoren majmun sa zelenim očima i svetlećim prstićima (FOTO)

pexels.com

Zanimljivosti

Šok nad šokovima! U laboratoriji stvoren majmun sa zelenim očima i svetlećim prstićima (FOTO)

Podeli vest

Kineski naučnici su kako tvrde stvorili stvorenje "bez presedana" u laboratorijskim uslovima.

Kada razmatramo termin himere, prva pomisao koja nam pada na pamet je mitološko biće sa telom i glavomu lava, repom zmije i leđima na kojoj se nalazi glava koze koja bljuje vatru. I u ovom opisu delimično leži i odgovor na pitanje: šta su to himere u medicini? 

Himere nastaju kada se najmanje dve oplođene jajne ćelije spoje, dok svaka ćelija zadržava svoje specifične osobine, što rezultira da organizam ima mešavinu tkiva različitih genotipova. Pa su tako istraživači u Kini iskoristili pluripotentne matične ćelije dva genetski različita oplođena jajašca iste vrste majmuna (Macaca fascicularis) da bi stvorili jednog živog makaka koji se hrani rakovima. 

Drugim rečima, njegove ćelije i tkiva su stvorena od matičnih ćelija embriona donatora i od embriona domaćina. Kada su naučnici ispitali 26 različitih tipova tkiva u njegovo telu, otkrili su da je udeo doniranih matičnih između 21 posto do 92 posto, u zavisnosti od organa. Što se smatra izuzetno visokim odnosom ćelija izraslih iz matičnih ćelija u odnosu na prethode slučajeve.

Ova činjenica posebno intrigira ako se uzme u obzir da je majmun preživeo deset dana pre nego što je eutanaziran, za razliku od prethodnih subjekata koji su imali i mali udeo ćelija donora u različitim tkivima, između 0,1 i 4,5 posto. Ali i činjenice da je on imao zelene oči i svetleće vrhove prstiju.

- Konkretno, ovaj rad bi mogao da nam pomogne kako da generišemo preciznije modele majmuna za proučavanje neuroloških bolesti, kao i za druge studije iz oblasti biomedicine - kaže reproduktivni inženjer i autor Džen Liu iz Kineske akademije nauka.

S druge strane, ovo je pokrenulo debatu o etičkom pitanju eksperimenta. 

Istraživanje bi kako tvrdi Liu, moglo da pomogne naučnicima da bolje razumeju ranu fazu diferencijacije matičnih ćelija kod primata, i da dokažu kako pluripotentne imaju sposobnost diferencijacije in vivo u sva različita tkiva koja čine telo majmuna. 

Studija je objavljena u časopisu Cell.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

Tehnološka šansa za Srbiju koja se pruža jednom u 100 godina! Moguće je napraviti industriju vrednu 10 milijardi evra u Srbiji
Politika

Tehnološka šansa za Srbiju koja se pruža jednom u 100 godina! Moguće je napraviti industriju vrednu 10 milijardi evra u Srbiji

Srbija trenutno ima jedinstvenu tehnološku šansu koja se pruža jednom u 100 godina – proizvodnja LFP baterija, izjavio je Nemanja Mikać, generalni direktor i osnivač kompanije „ElevenEs“ iz Subotice, za portal Vojvodina uživo. Mi ćemo dokazati da je u Srbiji moguće napraviti industruju vrednu 10 milijardi evra rekao je Mikać u intervjuu za naš portal.

27.07.2024

12:25

Đurić: Ponoš bi đavolu dušu prodao!
Politika

Đurić: Ponoš bi đavolu dušu prodao!

Dezerter Ponoš neprestano vrišti od zavisti što Srbija danas jača, na svim poljima! A hteo bi Ponoš, a ka tom cilju ne zaostaju ni ostali iz tajkunske ekipe lopuža, da našoj Srbiji slome krila! To im je - ideja vodilja! Da bi, po već dobro oprobanom postupku, nastavili da se sa nama i našim vitalnim državnim i nacionalnim interesima igraju, trguju i maste!

27.07.2024

12:21

TV

Pitanje koje je podelilo Srbe: Kućni ljubimci u kafićima, da ili ne?
Live TV

Pitanje koje je podelilo Srbe: Kućni ljubimci u kafićima, da ili ne?

Tema Vikend info jutra bila je pitanje koje je kopka gledaoce, ali i goste u studiju, a to je da li psi, generalno životinje, smeju da obitavaju u kafićima i restoranima i da li je opravdano naplaćivanje njihovog boravka u objektu. O tome su polemisali Aleksandar Gavrić iz organizacije Animal Rescue Srbija, modni fotograf Dejan Milićević, Ivan Gavrilović, pevač i veterinar Srećko Radojičić.

27.07.2024

13:17

Hronika

"Sram te bilo, ubico!": Haos iza zatvorenih vrata sudnice Centralnog zatvora, roditelji sasuli Blažiću sve u lice
Hronika

"Sram te bilo, ubico!": Haos iza zatvorenih vrata sudnice Centralnog zatvora, roditelji sasuli Blažiću sve u lice

Uroš Blažić iz Dubone kod Mladenovca priznao je krivicu za masakr koji je počinio 4. maja prošle godine. Na pripremnom ročištu u Okružnom zatvoru u Beogradu, Blažić je izjavio da je "ubijao sve te ljude, ali da ne zna šta ga je obuzelo te večeri". Držeći pognutu glavu tokom celog ročišta, Blažić je izazvao burne reakcije ožalošćenih porodica, koje su mu dobacivale reči poput "ubico".

27.07.2024

08:29

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Džet set

Srbija