• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

16.01.2024

20:40

Glupo je čekati sreću! Pročistite vokabular od loših reči koje vas sputavaju

Shutterstock

Zanimljivosti

Glupo je čekati sreću! Pročistite vokabular od loših reči koje vas sputavaju

Podeli vest

Kada kažete "trebalo bi" ili "nikada" nesvesno sputavate sebe, gubite veru i samopouzdanje.

Ima onih koji su rođeni pod srećnom zvezdom i onih koji su bili u zadnjem redu kada se sreća delila. Ipak, nemojte za svoje poraze okrivljavati nedostatak sreće.

Reči su vrlo moćne. Nekoga mogu da podignu u visine, ali i da ga bace na dno. Reči nas mogu voditi ka našim ciljevima, ali i usporiti naš napredak.

- Batina i kamenje mogu da nam slome kosti, ali reči nam mogu promeniti mozak - kaže Belinda Anderson, psiholog i instruktorka velnes duhovnih vežbi.

Njen savet je da neke reči izbacimo iz vokabulara i to ne zato što su same po sebi loše, već zato što ih koristimo na takav način da su destruktivne za naše mentalno zdravlje i lični napredak.

1. Trebalo bi

Koliko puta tokom dana ponovite ovu reč? I onda osećate krivicu kada to ne uradite. Umesto toga recite: Planiram da, na primer, trčim, učim... Ako to danas i ne uradite, samo vam je "propao plan", a ne ono "što je trebalo" da uradite.

2. Nikada...

"Nikad ne reci nikad", stara je uzrečica koje se mnogo puta setimo. Reč "nikada" jedna je od glavnih kočnica našeg ličnog napretka.

Foto: Shutterstock

Nikada neću uspeti da smršam, da naučim to gradivo, da položim ispit... S takvim stavom verovatno i nećete

- Nikada neću uspeti da smršam, da naučim to gradivo, da položim ispit... S takvim stavom verovatno i nećete jer ste već u startu sami sebe osudili na poraz.

3. Beznadežno...

Ako sebe nazivate katkad propalim ili beznadežnim slučajem, videćete da vam se negativne stvari zaista ređaju jedna za drugom. Moć pozitivnog razmišljanja je velika i zato bi trebalo umesto "Ja to ne mogu" postaviti stvari na ovakav način "Ja to mogu i hoću".

Imajte na umu da ne težite savršenstvu jer ćete se tada gotovo sigurno i razočarati. Postavljajte sebi male ciljeve, a kada ih dostignete, imaćete dovoljno samopouzdanja da uvidite da možete da uradite mnogo više.

4. Sreća...

Ima onih koji su rođeni pod srećnom zvezdom i onih koji su bili u zadnjem redu kada se sreća delila. Ipak, nemojte za svoje poraze okrivljavati nedostatak sreće. Da biste bili srećni i zadovoljni u životu, potrebno je da nešto uložite. Neće sve pasti s neba, a ako i padne, možda i ne potraje.

Foto: Shutterstock

Da biste bili srećni i zadovoljni u životu, potrebno je da nešto uložite

Nemojte se oslanjati na sreću ili nesreću i postanite sami tvorci svoje sudbine. Kada postanete svesni da vi sami utičete na svoj život, a ne čekate da vam sreća dođe, manje ćete biti razočarani i znaćete da imate konce u svojim rukama.

5. Glupo...

Ako u startu krenete sa stavom da je nešto glupo i tome ne želite da pridajete pažnju, možda ste upravo propustili nešto pozitivno. Izbacite "glupo je" iz svog rečnika i ne odustajte na prvu. Ako uložite malo truda, možda će baš ono "glupo" postati vrlo lepo. 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)
katastrofa

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)

Teretni voz koji je prevozio gorivo iskočio je iz šina i zapalio se u blizini granične linije između američkih saveznih država Novi Meksiko i Arizona, a u incidentu nije bilo povređenih, saopštili su železnički operater BNSF i policija.

27.04.2024

08:47

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija