• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

20.02.2024

21:00

Pogled od 360 stepeni! Rotirajuća kuća stara 35 godina ponuđena kupcima (VIDEO)

Printscreen You Tube/NZ Sotheby's Realty - South East Auckland

Zanimljivosti

Pogled od 360 stepeni! Rotirajuća kuća stara 35 godina ponuđena kupcima (VIDEO)

Podeli vest

Prednost ove kuće je u tome što možete da promenite pogled, možete da se okrećete i pratite kretanje Sunca, možete se skloniti od udara vetra.

Rotirajuća kuća, inovativni projekat koji je pre 35 godine projektovao i izgradio novozelandski inženjer Don Dunik, ponuđena je zainteresovanim kupcima.

Inženjeru Duniku su bile potrebne godine da osmisli i izgradi kuću koju je nazvao "svetionik", jer može da se okrene oko svoje ose za 360 stepeni kako bi stanari mogli da uživaju u pogledu na more ili u nekom drugom okolnom pejzažu, prenosi londonski Gardijan.

Ovaj nesvakidašnji i jednstveni stambeni objekat nalazi se na padini brda Maraetai u Oklandu, prema okeanu, na vrhu cilindrične čelične baze široke dva metra.

- Pun obrt oko sopstvene ose traje 33 minuta. Prednost ove kuće je u tome što možete da promenite pogled, možete da se okrećete i pratite kretanje Sunca, možete se skloniti od udara vetra. Ako nocu dolazi oluja koju ne želite na prozorima svoje spavaće sobe, vi okrenete celu kuću. Nedavno je Sunce zasenilo ekran mog TV i ja sam jednostavno - okrenuo kuću - kaže Dunik u intervjuu za londonski dnevnik.

Podizanje i spuštanje 

Duniku i njegovim saradnicima je bilo potrebno pet godina da dizajniraju nezavisne sisteme vodovoda, struje i kanalizacije koji mogu da se rotiraju sa kućom što je bio uslov za dobijanje upotrebne dozvole od lokalnih vlasti.

- Krajnji rezultat je najjednostavniji sistem koji ćete ikada videti u svom životu - rekao je Dunik i dodao da je moguće graditi kuće koje se podižu i spuštaju u slučaju elementarnih nepogoda kao što su poplave ili šumski požari.

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)
katastrofa

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)

Teretni voz koji je prevozio gorivo iskočio je iz šina i zapalio se u blizini granične linije između američkih saveznih država Novi Meksiko i Arizona, a u incidentu nije bilo povređenih, saopštili su železnički operater BNSF i policija.

27.04.2024

08:47

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija