• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

20.03.2024

17:30

Trpela nesnosne bolove, a onda je snimak skenera sve šokirao! Žena u stomaku 50 godina nosila ovo (FOTO)

Shuterstock

Zanimljivosti

Trpela nesnosne bolove, a onda je snimak skenera sve šokirao! Žena u stomaku 50 godina nosila ovo (FOTO)

Podeli vest

Majka sedmoro dece Daniela Almeida Vera (81) hitno je operisana nakon šokantnog otkrića.

U svetu je zabeleženo manje od 300 slučajeva jedinstvenog medicinskog fenomena, takozvanog "skamenjenog fetusa".

Kod žene iz Brazila lekari su 3D skeniranjem otkrili kalcifikovani fetus, nazvan litopedion, koji je bio u njenom telu 56 godina.

Ona je poslata na hitnu operaciju, ali, na žalost, dan nakon operacije je preminula.

Danijela Almeida Vera nosila je u sebi skamenjeni fetus od svoje poslednje trudnoće, 1968. godine.

Njene fotografije možete pogledati OVDE.

Medicinsko osoblje je sumnjalo da ima rak pre retkog otkrića, nakon što se požalila na bolove u stomaku.

Danijela je hitno prebačena na operaciju u Brazil radi uklanjanja fetusa. Podvrgnuta je neobičnoj i rizičnoj operaciji 14. marta i umrla je sledećeg dana na intenzivnoj nezi.

Neverovatno retka "kamena beba" poslata je na medicinsko testiranje.

Foto: Shuterstock

 

Baka Danijela je živela u domorodačkom naselju u blizini granice između Brazila i Paragvaja.

Njena ćerka Rouzli je rekla lokalnoj štampi:

- Bila je starija, a mi smo starosedeoci. Nije volela da ide kod lekara i plašila se opreme koja se koristi za obavljanje testova.

Njen sin Vanderlei je dodao:

- Nije želela da ide kod lekara jer je bila zabrinuta da ima tumor. Samo je uzimala lekove da bi bol nestao.

Danijela je prvo otišla u manju bolnicu u blizini svoje kuće da bi tražila pomoć za infekciju urinarnog trakta.

Zatim je hitno prebačena u regionalnu bolnicu "Ponta Pora" u južnom Brazilu gde su mogli da budu obavljeni dalji testovi.

Kada se sve tragično završilo, Danijelina porodica je bila šokirana.

Ćerka Rouzli je rekla:

- U stanju smo šoka i veoma tužni. Ona je bila naša mama i jedina koja nas je štitila, a sada je nema i osećamo se izgubljeno.

Foto: Shuterstock

Fetus

Otprilike godinu dana pre Danijeline smrti, 50-godišnja žena iz Konga umrla je od posledica litopedije koju je nosila devet godina.

Neimenovana žena je posetila bolnicu i žalila se na bolove u stomaku, kao i na loše varenje i klokotanje nakon jela.

Skeniranje je otkrilo mrtav 28-nedeljni fetus u njenom donjem delu stomaka.

Žena je odbila operaciju, a takođe se plašila tradicionalnih medicinskih ustanova i izbegavala je lekare.

Nakon 14 meseci umrla je od neuhranjenosti.

Prema BioMed Central, britanskom naučnom časopisu, u istoriji medicine je do sada prijavljeno manje od 300 slučajeva litopedija.

Pre ovogodišnjeg slučaja u Brazilu, dogodio se i jedna slučaj u decembru 2021. Tada je kalcifikovan fetus otkriven u telu jedne 73-godišnje  žene u Alžiru.

Rendgenski snimak je otkrio da je mrtav fetus, težak 4,5 kg i star sedam meseci, bio u telu žene 35 godina, prenosi the Sun.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici
Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici

Gostujući u jutarnjem programu televizije Prva, Aleksandar Vulin je kazao da se 2. juna odlučuje o budućnosti Srbije, te da nije reč o lokalnim izborima koji se samo tako zovu. Vulin je kazao da na ovim izborima hoće da slome kičmu Vučiću da bismo se odrekli Republike Srpske, Kosova i Metohije, da bismo priznali da smo genocidan narod i uveli sankcije Rusiji.

27.04.2024

12:39

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Grčka uvodi šestodnevnu radnu nedelju!
još obaveza

Grčka uvodi šestodnevnu radnu nedelju!

U Grčkoj se od jula uvodi šestodnevna radna nedelja, a ova obaveza će se odnositi na državne službe, komunalna preduzeća, banke, privredna društva, organizacije i poljoprivredna gazdinstva koja su do sada praktikovala petodnevni nedeljni sistem rada.

27.04.2024

14:12

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)
katastrofa

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)

Teretni voz koji je prevozio gorivo iskočio je iz šina i zapalio se u blizini granične linije između američkih saveznih država Novi Meksiko i Arizona, a u incidentu nije bilo povređenih, saopštili su železnički operater BNSF i policija.

27.04.2024

08:47

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija

Pa gde baš sad ? Ponovo afrička kuga svinja u selima oko Čačka i Kraljeva! Evo šta je sve zabranjeno vlasnicima
Nevolja ne bira

Pa gde baš sad ? Ponovo afrička kuga svinja u selima oko Čačka i Kraljeva! Evo šta je sve zabranjeno vlasnicima

Na delu teritorije gradova Čačak i Kraljevo ponovo je proglašena opasnost od zarazne bolesti afričke kuge svinja. Kritična situacija je u selima Tavnik u Kraljevu i Bresnica u Čačku. Ova odluka o proglašenju zaraženog područja, doneta je na osnovu rešenja, koje je donelo Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede – Uprava za veterinu.

27.04.2024

09:15

Zatvara se veliki broj ulica u centru i na Novom Beogradu! Skoro 100 linija gradskog prevoza menja trasu: Ovo je detaljan spisak
Beograd

Zatvara se veliki broj ulica u centru i na Novom Beogradu! Skoro 100 linija gradskog prevoza menja trasu: Ovo je detaljan spisak

Najmasovniji međunarodni sportski događaj na ulicama našeg glavnog grada - Beogradski maraton, održava se u nedelju 28. aprila sa već tradicionalnim startom kod Crkve Svetog Marka i ciljem na Terazijama. Beogradski maraton ove godine okupiće rekordnih preko 13.000 učesnika, i to na distancama od 10, 21 i 42 kilometra, a u Beograd dolazi i 2.500 stranaca iz 72 zemlje širom sveta.

27.04.2024

09:14