• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA
Informer
Video

03.07.2025

13:00

Trovanje će nastupiti odmah: Evo koliko dana smete da držite ostatke hrane u frižideru

Shuterstock

Zdravlje

Trovanje će nastupiti odmah: Evo koliko dana smete da držite ostatke hrane u frižideru

Podeli vest

Ostatke hrane u frižideru možete da čuvate najduže 3 ili 4 dana, sve preko je rizik da se otrujete.

Kada ostane hrane posle obroka, važno je znati kako je čuvati da bi bila sigurna za jelo. Preporuka je da ostatke hrane držite u frižideru najviše 3 do 4 dana. Posle tog perioda, rizik od trovanja hranom znatno raste.

Ako mislite da nećete uspeti da pojedete ostatke u tom roku, najbolje ih je odmah zamrznuti. Smrznuta hrana može dugo da stoji i ostane sigurna, ali je ukus najkvalitetniji ako se pojede u roku od tri do četiri meseca.

Problem je u tome što se bakterije, odnosno klice, mogu da se razvijaju u hrani koja stoji duže od 4 dana u frižideru. One mogu da izazovu trovanje hranom, ali obično ne menjaju ukus, miris ili izgled hrane, pa nije lako prepoznati da li je hrana loša. Zato, ako sumnjate, bolje je da je bacite nego da rizikujete.

Foto: Shuterstock

 

Pažljivo sa temperaturom

Još jedan važan savet odnosi se na to koliko dugo ostaci hrane mogu da stoje na sobnoj temperaturi pre nego što se ukrcaju u frižider. Idealno je da hranu odmah nakon obroka stavite na hlađenje. Ako se hrana koristi na nekom okupljanju, zabavi ili pikniku, ne bi trebalo da stoji na sobnoj temperaturi duže od dva sata. A ako je napolju veoma toplo, preko 32 stepena Celzijusa, taj period skraćuje se na samo jedan sat.

Ključ je da se hrana ili drži toplom, iznad 60 stepeni, ili hladnom, ispod 4 stepena, jer je to temperaturni raspon u kome bakterije najbrže rastu. Na primer, vruću hranu držite u posudi za zagrevanje ili sporom kuhalu, dok hladne salate i sendviče možete stavljati u posude sa ledom.

Foto: Shutterstock

 

Kada podgrevate ostatke, bitno je da hrana bude zagrejana do unutrašnje temperature od 74 stepena Celzijusa. Takođe, tokom podgrevanja važno je da je dobro promešate kako bi toplota ravnomerno prodrla. Sporim kuvalom nije preporučljivo podgrevati ostatke, jer polako zagrevanje može podstaći razmnožavanje bakterija.

Ako ste hranu zamrzli, obavezno je prvo odmrznite pre podgrevanja. Nikako nemojte ostavljati smrznutu hranu da se odmrzava na sobnoj temperaturi. Bezbedni načini za odmrzavanje su: u mikrotalasnoj, u frižideru preko noći ili u zatvorenoj posudi u hladnoj vodi, piše "Mayoclinic".

Prateći ove savete, smanjićete rizik od trovanja hranom i moći ćete bez brige da uživate u svojim obrocima i ostacima.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, Youtube, Viber.

Pridružite se i saznajte prvi najnovije informacije.

Naše aplikacije možete skinuti na:


Imate mišljenje?

Ukoliko želite da ostavite komentar, kliknite na dugme.

Ostavite komentar

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Politika

TV

Društvo

JOŠ Društvo VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set