Trovanje će nastupiti odmah: Evo koliko dana smete da držite ostatke hrane u frižideru
Podeli vest
Ostatke hrane u frižideru možete da čuvate najduže 3 ili 4 dana, sve preko je rizik da se otrujete.
Kada ostane hrane posle obroka, važno je znati kako je čuvati da bi bila sigurna za jelo. Preporuka je da ostatke hrane držite u frižideru najviše 3 do 4 dana. Posle tog perioda, rizik od trovanja hranom znatno raste.
Nutritivna vrednost se odnosi na sadržaj makronutrijenata (proteini, masti, ugljeni hidrati) i mikronutrijenata (vitamini, minerali) u hrani, kao i na njenu kalorijsku vrednost.
Doktor Erik Berg otkrio je da jetra kokoške koja je hranjena travom najviše deluje protiv starenja i pravo je blago za zdravlje i dugovečnost.
29.06.2025
13:40
Ako mislite da nećete uspeti da pojedete ostatke u tom roku, najbolje ih je odmah zamrznuti. Smrznuta hrana može dugo da stoji i ostane sigurna, ali je ukus najkvalitetniji ako se pojede u roku od tri do četiri meseca.
Problem je u tome što se bakterije, odnosno klice, mogu da se razvijaju u hrani koja stoji duže od 4 dana u frižideru. One mogu da izazovu trovanje hranom, ali obično ne menjaju ukus, miris ili izgled hrane, pa nije lako prepoznati da li je hrana loša. Zato, ako sumnjate, bolje je da je bacite nego da rizikujete.
Proces gubitka masti je kompleksan i zahteva sistematski pristup koji uključuje kalorijski deficit, uravnoteženu ishranu i redovnu fizičku aktivnost, a proteini, vlakna i zdrave masti svakako ubrzavaju proces.
Magnezijum je višestruko koristan mineral, a nutricionistkinja Isiar Digon je otkrila da je spanać posebno dobar izvor.
07.06.2025
09:38
Foto: Shuterstock
Pažljivo sa temperaturom
Još jedan važan savet odnosi se na to koliko dugo ostaci hrane mogu da stoje na sobnoj temperaturi pre nego što se ukrcaju u frižider. Idealno je da hranu odmah nakon obroka stavite na hlađenje. Ako se hrana koristi na nekom okupljanju, zabavi ili pikniku, ne bi trebalo da stoji na sobnoj temperaturi duže od dva sata. A ako je napolju veoma toplo, preko 32 stepena Celzijusa, taj period skraćuje se na samo jedan sat.
Ključ je da se hrana ili drži toplom, iznad 60 stepeni, ili hladnom, ispod 4 stepena, jer je to temperaturni raspon u kome bakterije najbrže rastu. Na primer, vruću hranu držite u posudi za zagrevanje ili sporom kuhalu, dok hladne salate i sendviče možete stavljati u posude sa ledom.
Foto: Shutterstock
Kada podgrevate ostatke, bitno je da hrana bude zagrejana do unutrašnje temperature od 74 stepena Celzijusa. Takođe, tokom podgrevanja važno je da je dobro promešate kako bi toplota ravnomerno prodrla. Sporim kuvalom nije preporučljivo podgrevati ostatke, jer polako zagrevanje može podstaći razmnožavanje bakterija.
Ako ste hranu zamrzli, obavezno je prvo odmrznite pre podgrevanja. Nikako nemojte ostavljati smrznutu hranu da se odmrzava na sobnoj temperaturi. Bezbedni načini za odmrzavanje su: u mikrotalasnoj, u frižideru preko noći ili u zatvorenoj posudi u hladnoj vodi, piše "Mayoclinic".
Prateći ove savete, smanjićete rizik od trovanja hranom i moći ćete bez brige da uživate u svojim obrocima i ostacima.
Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće
registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.
Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili
nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji,
etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.
Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne
predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.
Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.
Nutritivna vrednost se odnosi na sadržaj makronutrijenata (proteini, masti, ugljeni hidrati) i mikronutrijenata (vitamini, minerali) u hrani, kao i na njenu kalorijsku vrednost.
U poslovnom kompleksu „Grozni-Siti“, u samom centru prestonice Čečenije, jutros je odjeknula snažna eksplozija koja je teško oštetila fasadu i nekoliko spratova jedne od kula.
Profesor Filozofskog fakulteta Čedomir Antić uputio je oštru kritiku blokaderskom pokretu, upozorivši da retorika kojom se služe opasno klizi ka istorijskim obrascima najmračnijih režima 20. veka.
Vladimir Đukanović, advokat ministra kulture Nikole Selakovića, oglasio se na svom Iks nalogu povodom objave Marinke Tepić u vezi sa slučajem koji se vodi protiv Selakovića.
Gosti Info jutra Nikola Rađen, bivši vaterpolista, Dragan Vasiljković, fondacija "Kapetan Dragan" i Branko Babić, biznismen komentarisali su uvrede na račun Srba koje dolaze iz regiona.
Vesna Jović, novinarka Informera za Istočnu Srbiju i Aleksandar Jerković, iz Odbora za kontrolu i opservaciju gostujući u Info jutru komentarisali su izbore u Negotinu, Mionici i Sečnju.
Sve više malih prodavaca odlučuje da robu nabavlja putem popularnih trgovinskih lanaca "Temu" i "Shein", a kasnije iste artikle preprodaju desetostruko više!
Na dan kada je Presveta Bogorodica predata na službu Bogu koji vernici praznuju danas, 4. decembra kao Vavedenje, donosimo priču iz turskog grada Efesa gde je, prema predanju, Bogorodica živela posle Hristovog raspeća.
Vozač I.S. (23) iz Zaječara, koji je optužen da je 10. juna nadomak sela Malča kod Niša izazvao tešku saobraćajnu nesreću u kojoj je život izgubila trogodišnja devojčica, a tri osobe su teško povređene, izjavio je u istrazi da se samog udesa – ne seća.
Brajanu Volšu kom se sudi za ubistvo supruge Ane Volš, danas je nastavljeno suđenje, a u sudnici je pušten snimak sa nadzorne kamere za koji tužioci tvrde da je nastao nakon Aninog nestanka.
Sastanak ruskog predsednika Vladimira Putina sa specijalnim predsedničkim izaslanikom SAD Stivom Vitkofom imao je za cilj da predsedniku SAD Donaldu Trampu prenese šta ne podleže diskusiji u mirovnom planu za Ukrajinu.
Mario Martinović (30), vlasnik firme AutoCorner AB iz Varberga, nalazi se na Interpolovoj crvenoj poternici zbog sumnje da je prevario više švedskih kreditnih i leasing kompanija za ukupno 440.000 evra.
U Vizbadenu se sinoć odigrao pravi haos kada su četiri pijane devojke, stare između 16 i 24 godine, napale taksistu, opljačkale ga i otele mu automobil nakon svađe oko cene vožnje.
Pop zvezda Dua Lipa ponovo je dospela u centar skandala zbog postupka prema fanu na koncertu. Pevačica je poželala da napravi selfi, ali kada je videla da nije Ajfon odmah mu je vratila telefon.
Opera Đuzepa Verdija "Rigoleto", pod dirigentskom palicom Stefana Zekića, biće izvedena 7. decembra na Velikoj sceni Narodnog pozorišta, saopšteno je danas iz tog teatra.
Imate mišljenje?
Ukoliko želite da ostavite komentar, kliknite na dugme.
Ostavite komentar