• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

19.07.2023

22:00

Moda ili potreba: Da li bi trebalo da dodajete morsku so u vodu za bolju hidrataciju?

pexels.com

Zdravlje

Moda ili potreba: Da li bi trebalo da dodajete morsku so u vodu za bolju hidrataciju?

Podeli vest

Hidratacija je ključni faktor u održavanju zdravlja i blagostanja našeg tela. Mnogi ljudi traže načine da poboljšaju hidrataciju, a jedna od novijih popularnih ideja je dodavanje morske soli u vodu. Međutim, postavlja se pitanje da li je to zaista potrebno i da li ima stvarne koristi.

Vreme je visokih temperatura, a njih prati i opasnost od dehidracije koja dovodi do pada krvnog pritiska i opšte slabosti. Pojačanim znojenjem gubimo tečnost i elektrolite (esencijalne minerale rastvorene u tečnosti), a pre svega cink, magnezijum, kalcijum, natrijum i kalijum.

Morska so i elektroliti

Kakve to veze ima sa morskom solju? Ova so je poznata po visokom sadržaju natrijuma, elektrolita koji je, između ostalih, važan za ravnotežu tečnosti u telu (a koji se gubi znojenjem), ali dodavanje soli u vodu može da ima više štete nego koristi. Zašto? Zato što previše natrijuma, paradoksalno, može da dovede do dehidracije.

Foto: Shutterstock

Više štete nego koristi

Normalan unos soli u ishrani već obezbeđuje dovoljno natrijuma za većinu ljudi, tako da posoljena voda može da dovede do viška natrijuma. Ovo može da bude opasno za osobe sa visokim krvnim pritiskom ili drugim zdravstvenim problemima.

Važnost pravilne hidratacije

Umesto dodavanja morske soli u vodu, ključno je da se fokusirate na odgovarajuću hidrataciju na druge načine, posebno ako ste izloženi "ekstremnim uslovima", kao što su toplota ili vežbanje, piše Real simple.

Šta vam je činiti?

* Pijte dovoljno vode tokom dana. Orijentišite se prema preporučenom dnevnom unosu tečnosti, a to je oko 2 do 3 litre vode za odrasle.

Foto: Shutterstock

Supe i čorbe su odličan izvor elektrolita

* Unosite tečnost iz različitih izvora. Sveže voće i povrće bi stoga trebalo da bude prvi izbor tokom vrelih dana, a dobra opcija za rehidraciju i mlečni proizvodi (mleko, jogurt), bistre supe, zeleni smutiji i sveže ceđeni sokovi.

* Pratite signale žeđi svog tela i pijte vodu kada osetite potrebu.

* Ako se bavite intenzivnom fizičkom aktivnošću ili ste izloženi ekstremnim uslovima, razmislite o korišćenju napitaka sa elektrolitima kako biste nadoknadili izgubljene minerale.

 

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!
Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!

Dečak-ubica, Kosta K. (14) počinio je krvavi pir 3. maja prošle godine u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" na Vračaru kada je ubio devetoro učenika i radnika obezbeđenja ove vaspitno-obrazovne ustanove i od tog dana, on se nalazi na Klinici za neurologiju i psihijatriju za decu i omladinu.

25.06.2024

19:51

Sport

Planeta

Konačno slobodan! Ovako sada izgleda Džulijan Asanž! (FOTO, VIDEO)
Planeta

Konačno slobodan! Ovako sada izgleda Džulijan Asanž! (FOTO, VIDEO)

Osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž izjasnio se krivim po jednoj optužbi za pribavljanje i objavljivanje vojnih tajni SAD, kao rezultat dogovora sa tužiocima američkog Sekretarijata za pravosuđe, čime je obezbedio sebi slobodu, a time je završena i duga pravna saga koja je pokrenula debate o slobodi štampe i nacionalnoj bezbednosti.

26.06.2024

11:28

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija