• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/J.G.

29.07.2023

18:00

Budite na oprezu! 8 razloga zbog kojih imate bolne bradavice i kada treba da posetite lekara

freepik

Zdravlje

Budite na oprezu! 8 razloga zbog kojih imate bolne bradavice i kada treba da posetite lekara

Podeli vest

Trenje, infekcije, alergije, ali i intimni odnosi, uz još nekoliko drugih stvari, mogu biti razlog bolnih bradavica.

Mnoge žene pate od bolnih bradavica, a razloga za to može biti nekoliko. 

Evo na šta bi trebalo da obratite pažnju, ali i kada da se obratite lekaru

1. Trenje

Trenje je jedan od najčešćih uzroka bolnih bradavica.

Bilo šta, od grube majice ili do grudnjaka koji ne odgovara kako treba, mogao bi da bude razlog, a verovatnoća se povećava tokom aktivnosti kao što su trčanje, surfovanje ili košarka, navodi Medikal Njuz Tudej.

Znaćete da je trenje uzrok bolova u bradavicama ako vas bole i peku. Vaša koža takođe može postati suva ili ispucala.

Možete preduzeti neke dodatne mere predostrožnosti, ako mnogo vežbate i ako su vam bradavice osetljive na trenje, tako što ćete ih prekriti hirurškom trakom.

2. Infekcija

Ako su vam bradavice napukle i krvare, ako ste imali alergijsku reakciju, ili ako dojite, one će biti osetljivije na infekciju.

Možete dobiti gljivičnu infekciju ako je okolno tkivo oštećeno, ako imate istoriju gljivičnih infekcija ili ste nedavno koristili antibiotike.

Gljivična infekcija izaziva peckajući bol, koji ne nestaje smanjenjem izvora trenja. Vaše bradavice mogu biti svetlo ružičaste, a areola - kružni disk kože koji okružuje bradavicu - može biti crvenkasta ili ljuskava.

Ako dojite, infekcija se može manifestovati kao oštar, vruć bol, odmah nakon davanja mleka.

Drugi razlog za bol može biti mastitis, kada mleko ostane zarobljeno u jednom od mlečnih kanala tokom trudnoće, uzrokujući da u njemu rastu bakterije.

Ovo će vas dovesti do natečenih, crvenih i bolnih grudi i bradavica.

Mastitis treba lečiti antibioticima, jer se apsces može formirati, ako se ne leči.

Foto: Shutterstock

grudi

3. Alergije ili ekcem

Bol i iritacija, praćeni perutanjem kože, mogu biti znak alergijske reakcije ili ekcema.

Možda ćete morati da izvršite procenu proizvoda koje koristite ako imate ovo, jer bi mogli da izazovu upalu ili iritaciju vaših bradavica.

Proizvodi uključuju:

- losion za telo
- deterdžent za veš
- sapun
- pena za brijanje
- omekšivač za veš
- parfem
- tkanine

Ostali znaci alergijske reakcije uključuju crvenu ili ispucalu kožu oko bradavice i areole i uporni svrab. Takođe možete dobiti osip.

Anti-inflamatorna krema može donekle ublažiti bol, ali trebalo bi da razgovarate sa lekarom opšte prakse ako se osip ili crvenilo povećavaju, šire i ne reaguju na tretman bez recepta.

4. Hormonske promene

Takođe možete primetiti da vam bradavice postaju osetljivije u određeno doba meseca, što znači da su pod uticajem hormonalnih promena u vašem ciklusu.

Najverovatnije će biti bolne neposredno pre početka menstruacije, jer porast nivoa estrogena i progesterona može da privuče više tečnosti u vaše grudi i učini ih teškim.

Ako se bol ne smiri više od nekoliko dana nakon početka menstruacije, možete o tome razgovarati sa svojim lekarom opšte prakse.

5. Seks

Trenje vaših bradavica takođe može biti problem tokom seksualnog kontakta, izazivajući bol.

Vaše bradavice bi trebalo da budu sasvim u redu, kada im date malo vremena da zarastu.

Takođe možete staviti hidratantnu kremu da ublažite bol.

Foto: freepik.com

grudi

6. Trudnoća

Jedan od najčešćih pokazatelja trudnoće su bolne dojke, praćene tamnijim i bolnim areolama.

Grudnjak koji dobro pristaje, biće vaš najbolji prijatelj u ovom slučaju, kako biste podupreli vaše teže grudi i smanjili trenje.

Neke žene se takođe odlučuju da nose grudnjak za podršku noću, a takođe možete da nanesete rashladne gelove, da biste umirili upaljene bradavice.

7. Dojenje i ispumpavanje

Ako vaša beba nema dovoljno grudi u ustima tokom hranjenja, vaša bradavica bi mogla da bude naslonjena na desni i tvrdo nepce.

Bebe bi trebalo da duboko zahvate dojku, sa bradavicom, na zadnjem delu grla.

Ako beba previše pritisne bradavicu između desni i nepca, to može ograničiti dotok krvi u bradavicu. Ovo može dovesti do vazospazma, koji je bolan i uzrokuje da bradavica postane bela, zatim crvena, a zatim ljubičasta, veoma brzo.

Beba kojoj izbijaju zubi može čak i da ugrize vašu bradavicu, čineći stvari još bolnijim.

Pumpa za grudi vam takođe može izazvati bol u bradavicama, ako je usis previše jak ili štitnik za bradavice ne pristaje dobro.

8. Kancer

Konačno, jedan od mogućih uzroka bolnih bradavica može biti kancer, iako tumori obično ne izazivaju bol u dojkama.

Bol u bradavicama uzrokovan rakom, često pogađa samo jednu dojku i bradavicu.

Simptomi raka dojke uključuju:

- nova kvržica ili područje zadebljanog tkiva u bilo kojoj dojci koje ranije nije bilo
- promena veličine ili oblika jedne ili obe dojke
- ispuštanje tečnosti iz bilo koje od vaših bradavica
- kvržicu ili otok u jednom od vaših pazuha
- promenu u izgledu ili osećaju vaše kože, kao što su rupice, osip ili crvenilo (poput ekcema),
stvaranje kore, ljuskavsot ili svrab kože 
- promena u izgledu vaše bradavice, kao što je udubljenje u vašoj dojci

Trebalo bi da se obratite lekaru opšte prakse, ako primetite ovakve promene na grudima, a takođe bi trebalo da se naviknete da ih sami pregledate.

Pagetova bolest bradavice, takođe poznata kao Pagetova bolest dojke, retko je stanje povezano sa rakom dojke, koje pogađa jedan do četiri odsto obolelih, navode iz Nacionalne zdravstvene službe.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Roditelji odgovaraju za nezakonita dela svoje maloletne dece! Nastavnica ranjena u "Ribnikaru" ima pravo na naknadu materijalne štete! (VIDEO)
Live TV

Roditelji odgovaraju za nezakonita dela svoje maloletne dece! Nastavnica ranjena u "Ribnikaru" ima pravo na naknadu materijalne štete! (VIDEO)

Pred Višim sudom u Beogradu, u ponedeljak, održan je parnični postupak protiv tuženih Miljane i Vladimira Kecmanovića, roditelja maloletnog dečaka koji je 3. maja prošle godine počinio masakr u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" na Vračaru po tužbi ranjene nastavnice Tatjane Stevanović. Na ovu temu govorili su novinarka Informera Jelena Rafailović i advokat Dragoš Cukavac.

26.06.2024

13:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!
Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!

Dečak-ubica, Kosta K. (14) počinio je krvavi pir 3. maja prošle godine u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" na Vračaru kada je ubio devetoro učenika i radnika obezbeđenja ove vaspitno-obrazovne ustanove i od tog dana, on se nalazi na Klinici za neurologiju i psihijatriju za decu i omladinu.

25.06.2024

19:51

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija

Da li se krstite kada prođete pored crkve?
Srbija

Da li se krstite kada prođete pored crkve?

Primetili ste sigurno i videli mnoge da se prolazeći pored crkve, bilo pešice, bilo nekim prevoznim sredstvom, prekrste. Možda i vi to često radite, a ne znate da li postupate ispravno ili je pak reč o sujeverju.

26.06.2024

15:17