• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/J.G.

09.08.2023

23:20

Pogrešno ste koristili začine! Nije dovoljno samo da ih stavite u jelo - evo kako da iskoristite njihov pun potencijal

freepik

Zdravlje

Pogrešno ste koristili začine! Nije dovoljno samo da ih stavite u jelo - evo kako da iskoristite njihov pun potencijal

Podeli vest

Pravilno čuvanje, eksperimentisanje različitim vrstama i oprez sa količinom samo su neke od stvari na koje treba da pazite sa začinima.

Opšte je poznato da začini daju poseban ukus jelima, međutim, kako biste iskoristili sve njihove potencijale, potrebno je da ih upotrebljavate na određeni način.

- Korišćenje začina može znatno poboljšati ukus vaših jela i podići vaše kuvanje na potpuno novi nivo - ističe nutricionistkinja  Ivana Mišić i daje nekoliko saveta za efikasno korišćenje začina:

Čuvajte ih pravilno.

Začini vremenom gube svoju moć, pa ih čuvajte u hermetički zatvorenim posudama na hladnom i tamnom mestu. Izbegavajte da ih postavljate u blizini izvora toplote kao što su šporet ili rerna.

Eksperimentišite sa različitim začinima.

Ne plašite se isprobavanja novih začina i kombinacija. Svaki začin ima svoj jedinstveni ukus, a njihovo mešanje može stvoriti složene ukuse.

Budite oprezni sa količinama.

Počnite sa malim količinama začina, posebno ako eksperimentišete sa novim receptima ili mešavinom začina. Uvek možete dodati još ako je potrebno.

Foto: pexels.com

začini

Znajte kada da dodate začinin.

Neki začini brzo oslobađaju svoj ukus, dok drugima treba vremena da se razviju. Začine koji se brzo oslobađaju dodajte pred kraj kuvanja, a začine koji se duže razvijaju na početku.

Uparite začine sa pravim sastojcima. Različiti začini dobro deluju sa određenim vrstama hrane. Na primer, cimet je odličan u slatkim jelima, dok se kim često koristi u slanim receptima.

Budite jednostavni.

Nemojte pretrpavati jela sa previše začina. Ponekad, nekoliko dobro odabranih začina može biti efikasnije od složene mešavine.

Degustirajte dok jedete.

Redovno probajte hranu dok kuvate, posebno kada dodajete začine. Ovo vam omogućava da prilagodite ukuse kako bi jelo odgovaralo vašim željama.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju
Društvo

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju

Više javno tužilaštvo u Vranju saopštilo je juče da je obdukcija pokazala da je uzrok smrti porodilje M. A iz okoline Preševa 17. aprila, ruptura materice sa posledičnim iskrvarenjem i da bi se u tom slučaju moglo raditi o krivičnom delu nesavesnog pružanja lekarske pomoći koje se zbog smrtne posledice može kvalifikovati kao teško delo protiv zdravlja ljudi.

26.04.2024

21:04

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17