• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

17.08.2023

17:30

Ne možete lako da zaspite?  Evo šta treba da uradite

Shuterstock

Zdravlje

Ne možete lako da zaspite? Evo šta treba da uradite

Podeli vest

Ako želite da zaspite brzo i lako potrebno je da usvojite određenu rutinu, koju preporučuju stručnjaci.

Mnogo ljudi ima problem sa spavanjem. Razlog može biti preveliki umor, stres, velike vrućine... Stručnjaci navode da mnoge muči nesanica zbog loših životnih navika. 

Potrebno je, takođe ističu stručnjaci, imati odgovarajuću rutinu pre odlaska na spavanje. Ne treba ići na spavanje dok vam još mozak intenzivno radi. 

- Ako ne možete da pronađete san, neka san pronađe vas. Morate dovesti svoje telo i mozak u pravo stanje da vas san lako pronađe -  kaže stručnjak za spavanje, doktor Nel Stenli. 

Foto: Shuterstock

 

 

Pre spavanja bi trebalo da usvojite rutinu koja će vam omogućiti da se opustite i da lakše zaspite i imate kvalitetan san. 

Pola sata pre spavanja bi trebalo da završite poslove koje ste započeli tokom dana. Pošaljite zaostali mejl ili napravite spsak stvari koje treba da uradite sutradan. Oko 25 minuta pre spavanja treba da isključite sve uređaje koji emituju plavo svetlo - laptop, iPad, tablet i mobilni telefon. Zatim, dvadesetak minuta pre spavanja skinite šminku i operite zube.

Brzo tuširanje je najbolje petnaest minuta pred spavanje, jer topla voda opušta i čini vas spremnijim za lak san. Deset minuta pred spavanje idite u toalet, a pet minuta pred spavanje pokušajte potpuno da se opustite. Nemojte pričati sa partnerom, gledati televiziju ili bilo šta slično. 

Nakon usvajanja ove rutine trebalo bi da lako zaspite i da spavate mirmo, sve do zvonjave alarma.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)
katastrofa

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)

Teretni voz koji je prevozio gorivo iskočio je iz šina i zapalio se u blizini granične linije između američkih saveznih država Novi Meksiko i Arizona, a u incidentu nije bilo povređenih, saopštili su železnički operater BNSF i policija.

27.04.2024

08:47

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija