• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

30.09.2023

21:00

Šta je najbolje? Spavanje na desnoj strani je odlično za srce, a jedan položaj je naročito poguban po vašu kičmu

Shutterstock

Zdravlje

Šta je najbolje? Spavanje na desnoj strani je odlično za srce, a jedan položaj je naročito poguban po vašu kičmu

Podeli vest

Ukoliko spavate na stomaku, to može negativno da se odrazi kako na kičmu, tako i na vrat i ramena.

Velike su verovatnoće da zapravo i ne razmišljate o položaju u kojem spavate, već da to činite po inerciji, odnosno spontano, kako ste već navikli i kako vam odgovara. 

Međutim, postoji određeni položaj koji se smatra da je najgori, kada je u pitanju zdravlje, a radi se o spavanju na stomaku

Ovo potvrđuje i kiropraktičarka Sara Džejn, dok sa klinike Klivlend ističu da spavanje na stomaku dovodi do rizika od bolova u vratu, leđima i ramenima. 

U članku klinike o osnovama zdravlja, kiropraktičar Endrju Beng uporedio je kičmu s automobilom, a kada osoba spava na stomaku gubi prirodnu krivu kičme.

Spavanje na stomaku takođe zahteva okretanje glave u jednom ili drugom smeru dok ležite, što može izazvati bolove u vratu. Ovaj položaj takođe nosi rizik od bolova u ramenima, jer prirodno podižete ruke dok mirujete, što dodaje napetost u ramenima i rukama. Stručnjaci se uglavnom slažu da je spavanje na leđima ili boku, bolje od spavanja na stomaku.

Foto: Shuterstock

spavanje

Stručnjaci sa klinike Klivelend takođe navode da je spavanje na leđima najbolji način da izbegnete dodatni pritisak na kičmu. Međutim, sa klinike Mejo upozoravaju da to nije najbolji izbor za ljude koji se bore s apnejom za vreme spavanja ili hrkanjem.

Spavanje na boku najbolje je za osobe s problemima s leđima ili vratom, jer stručnjaci kažu da spavanje na boku pomaže i disanju i držanju. Strana na kojoj spavate takođe je važna.

Na primer, spavanje na desnoj strani bolje je za osobe sa srčanim problemima jer ovaj položaj sprečava kretanje srca tokom spavanja. Za osobe s problemima sa varenjem ipak je poželjno da spavaju na levom boku jer taj položaj ne stvara dodatni pritisak na stomak.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Makedonija je izabrala! Šiljanovska Davkova je predsednica, VMRO-DMPNE nanao istorijski poraz Pendarovskom i SDSM
Rezultati nisu konačni ali...

Makedonija je izabrala! Šiljanovska Davkova je predsednica, VMRO-DMPNE nanao istorijski poraz Pendarovskom i SDSM

Prema prvim rezultatima do sada prebrojanih glasova sa biračkih mesta kada je reč o predsedničkiom izborima u Severnoj Makedoniji, prednost kandidata VMRO-DPNE Gordane Šiljanovske Davkove u odnosu na Stevu Pendarovskog iz Socijaldemokratskog saveza (SDSM) je ogromna. Šiljanovska Davkova je dobila na 90 odsto obrađenih mesta podršku 481.217 glasača, a Pendarovski 216.902 birača!

08.05.2024

21:16

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija