• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer

02.11.2023

18:30

Čudotvorna biljka! Čaj od kantariona pomaže kod depresije, nervoze i valunga

pexels.com

Zdravlje

Čudotvorna biljka! Čaj od kantariona pomaže kod depresije, nervoze i valunga

Podeli vest

Kantarion je svima poznat po svojim antiinflamatornim i antibakterijskim svojstvima, ali istakao se posebno u podršci mentalnom zdravlju.

Evo za koje probleme je najbolje koristiti čaj od kantariona. 

Kantarion protiv depresije

Najpoznatije svojstvo kantariona je njegova sposobnost da ublažava simptome depresije. Ova biljka sadrži jedinjenja koja regulišu nivoe serotonina u mozgu, što dovodi do poboljšanja raspoloženja. Naučnici su potvrdili da korišćenje kantariona može biti efikasan prirodni antidepresiv.

Rezultati istraživanja pokazali su da je upotreba eksrakata kantariona, korišćenih tokom 4-8 nedelja za prevazilaženje lakših i umerenih depresivnih stanja, podjednako efikasana kao primena sintetskih antidepresiva.

Foto: pixabay

 

 

Kantarion protiv valunga

Najnovija istraživanja pokazuju da kantarion takođe može biti od pomoći u ublažavanju valunga, posebno kod žena. U studijama je utvrđeno da korišćenje kantariona tokom dva meseca smanjuje pojavu valunga tokom dana za čak 50 procenata. Ovaj neverovatan efekat se pripisuje delovanju fitoestrogena, jedinjenja koja pomažu u regulaciji hormonalnih promena tokom menopauze.

Priprema čaja od kantariona:

Sastojci:

1-2 kašičice suvih cvetova kantariona

1 šolja ključale vode

Kašika meda (opciono)

Uputstvo:

Stavite suve cvetove kantariona u šolju.

Prelijte ključalom vodom preko cvetova.

Pokrijte šolju i ostavite da odstoji 10-15 minuta.

Procedite čaj i dodajte med po želji.

Preporučuje se da pijete ovaj čaj 2-3 puta dnevno za najbolje rezultate.

Čaj od kantariona takođe se tradicionalno primenjuje kod katara pluća, upale želudačne sluznice, noćnog mokrenja, glavobolje, žutice, nervnih bolesti, nesanice, klimakteričnih tegoba, malokrvnosti i premorenosti.

Kod grčeva u materici i bolnih menstruacija, upotreba čaja doprinosi ublažavanju tegoba. U narodnoj medicini, čaj od kantariona se koristi i kod neuralgije trigeminusa, uz lokalnu primenu kantarionovog ulja za masažu.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija