• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

15.11.2023

20:40

Rešenja za najčešće probleme u trudnoći! Od nesanice do gorušice

Freepik.com

Zdravlje

Rešenja za najčešće probleme u trudnoći! Od nesanice do gorušice

Podeli vest

Lekari preporučuju spavanje na levom boku s odignutom glavom, a za gorušicu češće manje obroke bez pržene hrane...

Spavanje u trudnoći mnogim budućim mamama predstavlja veliki problem, a što je porođaj bliži, to je nesanica češća. Prema podacima američkih stručnjaka, oko 80 odsto trudnica suočava se sa ovom mukom, i to više zbog "tehničkih" problema - položaj za spavanje, zapušen nos, gorušica...

Položaj 

Možda ste već čuli da ne bi trebalo da spavate na leđima, posebno ukoliko ste ušli u drugi trimestar, a razlog tome je velika vena koja vraća krv iz donjeg dela tela do srca i koja je odgovorna za krv organa ispod dijafragme. Ukoliko u drugom trimestru spavate na leđima, može se dogoditi da ova vena bude pod pritiskom vaše materice, a simptomi mogu biti preznojavanje, mučnina, vrtoglavica, a takođe se može dogoditi i da se smanji krvni protok do vaše bebe.

Foto: Shutterstock

Spavajte na levom boku

Lekari zato preporučuju spavanje na levoj strani, jer je tada protok krvi najbolji.

Da biste se što bolje namestili, ali i kako se ne biste budili u toku noći, pokušajte da stavite jastuk između nogu ili zagrlite jedan dok ležite na levoj strani. Jedan postavite iza leđa, da biste bili sigurni da se nećete slučajno okrenuti na leđa.

Disanje 

Zapušenost nosa je česta pojava u trudnoći, koja otežava disanje. Lekari obično ne preporučuju korišćenje kapi za nos u drugom stanju, što kod trudnica stvara dodatne probleme, jer visoki nivo estrogena može da prouzrokuje da nosne membrane nabubre. Ovo stanje se naziva trudnički rinitis i mnoge buduće mame zbog toga otežano dišu, posebno dok leže.

Foto: Shutterstock

Trudnički rinitis

Kapi za nos ograničavaju krvne sudove, što smanjuje dotok krvi u nazalne kanale, ali i placentu, upozorava Erika Nikelson, ginekolog u Medicinskom centru u Baltimoru. Takođe, kapi za nos mogu prouzrokovati visok krvni pritisak. Zato, umesto lekova, probajte da ispod glave stavite još jedan jastuk ili da provetrite dobro sobu.

Gorušica 

Mnoge trudnice osete neprijatnu gorušicu, posebno u drugom i trećem trimestru. Za to su krivi hormoni i materica koja se razvija, te izaziva da se želudačna kiselina zadrži u jednjaku. Ukoliko želite da izbegnete lekove, možete pokušati da jedete pet ili šest manjih obroka u toku dana umesto tri uobičajena.

Foto: Shutterstock

Bademi su narodni lek protiv gorušice u trudnoći

Izbegavajte prženu hranu, čokoladu, beli i crni luk i kiselo voće i stavljajte još jedan dodatni jastuk ispod glave dok spavate.

Umesto lekova topla kupka

Osim ako vam vaš lekar to nije preporučio, trebalo bi da izbegavate sredstva za spavanje, čak i ona prirodna poput melatonina. Umesto toga, pokušajte da promenite neke navike pri spavanju. Pripremite sebi toplu kupku pre odlaska u krevet i izbegavajte korišćenje električnih uređaja, poput tableta i mobilnog telefona neposredno pred spavanje. Njihova svetlost može da ometa prirodnu proizvodnju melatonina.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!
Live TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!

Geopolitički svet je sve uzburkaniji. Verovatno Srbija treba da bude veličine Gaze da bi bila dovoljno mala. U svetu ima mnogo prekombinovanja. Dešava se nešto što će prave rezultate dati tek za pet godina. O domaćoj politici, ali i o poseti Blinkena Bliskom Istoku govorili su u "Info večeri" Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke i Jovana Stojković iz pokreta Živim za Srbiju.

27.04.2024

22:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

(VIDEO) Ovaj snimak je razgnevio celu Rusiju! Kako je Ukrajina uspela ovo?! Dron zbrisao milionski supermoderni sistem!
NEVEROVATNO

(VIDEO) Ovaj snimak je razgnevio celu Rusiju! Kako je Ukrajina uspela ovo?! Dron zbrisao milionski supermoderni sistem!

Prema tvrdnjama ukrajinske vojske, u napadu njihovih snaga uništen je skupoceni sistem ruske vojne opreme. Ukrajinska vojno-obaveštajna agencija GUR objavila je u subotu video snimak za koji tvrde da prikazuje udar pripadnika Obaveštajne službe odbrane Ukrajine (DIU) i 15. odvojene artiljerijsko-izviđačke brigade Black Forest kako gađaju ruski radarski sistem 48Y6 K-1 Podljot, a na snimku je uhvaćen i dramatičan trenutak eksplozije.

27.04.2024

20:40

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija