• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

22.11.2023

19:20

3 magična napitka! Sačivajte zdravlje tokom zime na prirodan način

Freepik.com

Zdravlje

3 magična napitka! Sačivajte zdravlje tokom zime na prirodan način

Podeli vest

Ovi napici se koriste i u dijetetskoj ishrani jer je rogač odlična zamena za čokoladu, a kurkuma ubrzava metabolizam i detoksikaciju

Sezona virusa je počela, a da biste se zaštitili i izbegli respiratorne i stomačne boljke, svakodnevno uzimajte prirodne vitamine i zdrave namirnice. Predlažemo nekoliko ukusnih napitaka od sastojaka koje možda ne koristite na ovaj način, a koji će vam ojačati imunitet.

Rogač

Lekovita svojstva ove mediteranske biljke pomažu kod mnogih oboljenja. Rogač sadrži gvožđe, magnezijum, kalcijum, natrijum, kalijum... Bogat je vitaminima A, B1, B2, B3, B6, B9, C i E, a reč je o antioksidansu koji se koristi i za lečenje dijareje, probavnih smetnji i gorušice.

Istraživanja su pokazala da ova biljka utiče na poboljšanje nivoa lipida kod osoba sa prekomernom telesnom težinom. Koristi se u dijetetskoj ishrani i kao odlična zamena za čokoladu.

Iako ima drugačiji ukus od čokolade i dve trećine manje kalorija, mnogo je zdraviji, pa se preporučuje obolelima od dijabetesa kao pomoćna terapija. Odličan je protiv migrene, nervoze i drugih problema.

Foto: Shutterstock

Rogač je odlična zamena za čokoladu

Napitak sa rogačem

Sastojci:
četiri supene kašike rogača u prahu
1 dl slatke pavlake
1 dl mleka
kašičica cimeta
kašičica meda

Sve sastojke pomešajte i kuvajte na laganoj vatri oko 10 minuta. Kad se rogač istopi, sklonite sa vatre i poslužite dok je još toplo.

Kurkuma

Kurkuma je već nekoliko godina vrlo popularan začin, ne samo zbog široke primene u kulinarstvu već i zbog brojnih zdravstvenih benefita.

Poznato je da kurkuma blagotvorno utiče na organizam, te da je jedan od najjačih prirodnih antiupalnih sastojaka.

Kurkuma se često dodaje različitim specijalitetima u kombinaciji s drugim začinima i namirnicama. Jedna od najpopularnijih mešavina za imunitet je "zlatno mleko", za koje kažu da štiti od prehlade, ubrzava detoksikaciju organizma, ali pomaže i pri mršavljenju. Ovaj napitak, naime, sprečava napade gladi i podstiče probavu, pa je velika verovatnoća da ćete i smršati.

Foto: Shutterstock

Zlatno mleko sa kurkumom

Zlatno mleko

Sastojci:
šoljica mleka
pola kašičice kurkume u prahu
tri zrna bibera
izmrvljeni kardamom

Sipajte mleko u lončić, dodajte usitnjena zrna bibera i kardamom, pa i kurkumu i mešajte sve dok smesa ne dobije zlaćanu boju. Zagrejte smesu na srednjoj vatri dok ne počne da vri. Procedite napitak u šolju i ostavite da se prohladi pre nego što ga popijete. Po želji dodajte i kašičicu meda.

Prah citrusa

Možete da pijete šumeće tablete vitamina, a možete i sami da napravite dnevnu dozu koja je potrebna vašem organizmu. Uzmite agrume - limun, pomorandžu, grejpfrut, mandarinu ili limetu, pa kada ih pojedete, dobro operite koru i iseckajte je. Poređajte je na čistu pamučnu tkaninu i ostavite nekoliko dana na sobnoj temperaturi da se osuši.

Foto: Shutterstock

Kašičicu praha sipajte u supu, salatu, sok, smuti...

Sve korice ubacite u blender i izmiksajte u prah, preručite u posudu s poklopcem i držite je na suvom i hladnom mestu. Konzumirajte bar jednu kašičicu praha dnevno tako što ćete ga sipati u supu, salatu, sok, smuti...

Kora ovog voća sadrži velike doze vitamina C, a i ukusna je kada se pomeša s vodom ili čajem.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici
Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici

Gostujući u jutarnjem programu televizije Prva, Aleksandar Vulin je kazao da se 2. juna odlučuje o budućnosti Srbije, te da nije reč o lokalnim izborima koji se samo tako zovu. Vulin je kazao da na ovim izborima hoće da slome kičmu Vučiću da bismo se odrekli Republike Srpske, Kosova i Metohije, da bismo priznali da smo genocidan narod i uveli sankcije Rusiji.

27.04.2024

12:39

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Grčka uvodi šestodnevnu radnu nedelju!
još obaveza

Grčka uvodi šestodnevnu radnu nedelju!

U Grčkoj se od jula uvodi šestodnevna radna nedelja, a ova obaveza će se odnositi na državne službe, komunalna preduzeća, banke, privredna društva, organizacije i poljoprivredna gazdinstva koja su do sada praktikovala petodnevni nedeljni sistem rada.

27.04.2024

14:12

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija