• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

27.11.2023

21:20

Prednosti i mane kontraceptivnih sredstava! Kondom je ipak najbolja zaštita

Shutterstock

Zdravlje

Prednosti i mane kontraceptivnih sredstava! Kondom je ipak najbolja zaštita

Podeli vest

Prezervativi sprečavaju i trudnoću i polne bolesti, nisu skupi i dostupni su svima, naglašavaju stručnjaci...

Ako želite da uživate u seksualnom odnosu i ne strahujete od polno prenosivih bolesti, koristite kondom. To je najpouzdaniji vid kontracepcije, savetuju ginekolozi

Uz podsećanje da svaka žena jednom godišnje treba da ode na sistematski ginekološki pregled, slede prednosti i mane kontraceptivnih sredstava.

Kondom (prezervativ)

Izrađen je od gume, lateksa ili sličnih elastičnih materijala.

PREDNOSTI: Ovo je najčešći i najpouzdaniji vid kontracepcije. Pruža dvostruku zaštitu kako od raznih polnih bolesti, tako i od neželjene trudnoće. Kondomi nisu skupi, pa su tako dostupni svima.
MANE: Obratite pažnju na rok trajanja i vodite računa o tome da se ne oštete.

Foto: freepik

 

Antibebi pilule 

Štite od neželjene trudnoće, ali leče i druge ginekološke probleme.

PREDNOSTI: Odličan izbor ako imate stalnog partnera u koga imate puno poverenje i znate da nema neku polnu bolest. Ovaj vid kontracepcije je dobar ako se koristi na pravilan način i potrebno je da sa svojim ginekologom "pronađete" one pilule koje najbolje odgovaraju vašem organizmu. Ukoliko primetite krvarenje ili neku drugu neobičnu pojavu, obavezno se javite ginekologu.
MANE: Žene ne smeju da koriste ove pilule na svoju ruku, jer mogu da ugroze zdravlje. Ovaj vid kontracepcije ne preporučuje se ženama koje boluju od hroničnih bolesti poput visokog pritiska ili dijabetesa, kao ni onima koje konzumiraju cigarete.

Foto: Shutterstock

 

Spirala

Mali, plastični umetak koji se stavlja u unutrašnjost materične šupljine. Sadrži hormon progestin koji se oslobađa u šupljinu materice i tako sprečava da dođe do trudnoće. Ginekologu je potrebno svega pet minuta za postavljanje spirale, a zaštita je dugotrajna, do pet godina.

PREDNOSTI: Preporučuje se ženama koje su rađale. Pruža dugotrajnu zaštitu i ne utiče na seksualni odnos. Štiti od neželjenog začeća, ali ne i od polno prenosivih bolesti.
MANE: Treba češće ići na kontrolu kod ginekologa, da ne bi došlo do neke upale ili infekcije.

Foto: Shutterstock

 

Pilule za dan posle

Koriste se samo kao hitna pomoć i nisu redovna kontraceptivna metoda. Zbog visokog nivoa hormona, ginekolozi ne preporučuju korišćenje ove pilule više od jednom godišnje.

PREDNOSTI: Efikasna je ako se popije u roku od 72 sata posle nezaštićenog polnog odnosa. Uglavnom ne izaziva veće probleme, ali ako osetite neprijatnost, obavezno se obratite ginekologu.
MANE: Ove pilule ne smeju da se koriste često. Simptomi su individualni, od glavobolje, mučnine do povraćanja.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

INFORMER SPECIJAL! Šta to zna Bajden i šta krišom sprema Trampu?
Live TV

INFORMER SPECIJAL! Šta to zna Bajden i šta krišom sprema Trampu?

Završena je prva debata između Bajdena i Trampa koji je pokazao sve Bajdenove negativne strane. Tramp je evidentno bio dominantan i odneo pobedu! Da li će Bajdenovi glasači promeniti mišljenje nakon prvog duela dva predsednička kandidata i koliko su realne šanse za Trampovu pobedu u specijalnoj emisiji govorili su Dejan Miletić, direktor Centra za proučavanje globaliacije i Ilija Kajtez, pukovnik u penziji. Tokom emisije uključivao se veliki broj drugih gostiju, kao i gledaoci Informer TV koji su rekli svoje mišljenje o ovoj temi.

28.06.2024

18:41

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija