• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

26.11.2023

20:40

Uzimajte 'domaće' vitamine protiv virusa! Ovo su najzdravije sezonske namirnice

Freepik.com

Zdravlje

Uzimajte 'domaće' vitamine protiv virusa! Ovo su najzdravije sezonske namirnice

Podeli vest

Jabuke jedite svakodnevno, dobre su za varenje, a kiseli kupus za imunitet...

Najbolji kvalitet voća i povrća je tokom njihove sezone, kažu stručnjaci. U tom periodu ne samo što im je ukus najintenzivniji već je i sadržaj hranljivih materija najveći. Bez obzira na to što u dobro snabdevenim radnjama možemo usred zime da jedemo sveže jagode ili paradajz, i lekari nas podsećaju da na trpezi treba da imamo ono čega u izobilju ima na pijacama.

Pogledajte spisak najzdravijih namirnica krajem novembra i zaštitite svoj organizam, koji je u ovom periodu na udaru raznih virusa.

VOĆE

Jabuke

Sezona jabuka je sada na vrhuncu, i sada su ove voćke najzdravije i najukusnije. Sadrže jako malo zasićenih masti, holesterola i natrijuma. Dobar su izvor vitamina C i dijetalnih vlakana, pa se preporučuju osobama koje pate od opstipacije. Jabuke jedite svakodnevno, a od njih možete da pravite kompot ili da ih pečete u rerni.

Foto: Freepik.com

Dobar su izvor vitamina C i dijetalnih vlakana

Kivi

Ovo je pravo malo čudesno voće, jer je izvor dijetalnih vlakana, vitamina E, kalijuma i bakra, kao i vitamina C i vitamina K. Zbog njegove visoke nutritivne vrednosti, kivi bi trebalo da jedete umereno. Ova voćka pomaže u snižavanju holesterola i kontrolisanju dijabetesa.

Pomorandže

Sadrže malo zasićenih masti, holesterola i soli. Dobar su izvor folne kiseline, kalijuma, dijetalnih vlakana i vitamina C. Pomorandža je savršena za jačanje imuniteta, pogotovo u ovom periodu kada vladaju virusi.

Foto: freepik

Pomorandža je savršena za jačanje imuniteta

Kruške

Sezona ovog voća je sada na vrhuncu i trebalo bi to da iskoristite, jer već u decembru neće biti toliko pristupačne, zdrave i ukusne. Bogate su vitaminom C, a i odličan izvor dijetalnih vlakana, pa su dobre za probavu.

Dunja

Dunja je prava vitaminska bomba jeseni i od davnina je poznata u narodnoj medicini i koristi se pre svega kao sredstvo za ublažavanje kašlja i umirivanje stomačnih tegoba. Dobar je izvor dijetalnih vlakana, bakra i vitamina C.

POVRĆE

Cvekla

Bogata je gvožđem i magnezijumom, pa se preporučuje osobama koje su malokrvne. Ovo povrće je idealno za žene, jer stručnjaci savetuju da ga dame jedu kada su u menstrualnom ciklusu. Podižu imunitet i pozitivno utiču na krvnu sliku. Možete da je jedete u salati ili da pravite smuti.

Foto: Shutterstock

Bogata je gvožđem i magnezijumom

Kupus

Bilo da ga jedete svežeg ili kiselog, kupus je odlična namirnica za ovo doba godine, jer je prepun vitamina C, koji podiže imunitet. Kupus reguliše rad creva, pomaže iskašljavanje, varenje, ublažava upale i čireve.

Prokelj

Iako nije dovoljno zastupljen kod nas u jelovniku, prokelj je bogat mineralima, od kojih najviše ima kalijuma, mangana, bakra, kalcijuma, gvožđa i fosfora. Kalijum je važan sastojak ćelija i telesnih tečnosti i pomaže u kontroli rada srca i krvnog pritiska.

Foto: Shutterstock

Karfiol sa ostalim kupusnjačama

Karfiol

Karfiol je povrće koje ne sadrži masti i natrijum. Bogat je kalijumom, mineralom koji je veoma važan za razvoj kostiju i mišića. Ovo povrće pozitivno utiče na cirkulaciju i štiti od raznih upala.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici
Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici

Gostujući u jutarnjem programu televizije Prva, Aleksandar Vulin je kazao da se 2. juna odlučuje o budućnosti Srbije, te da nije reč o lokalnim izborima koji se samo tako zovu. Vulin je kazao da na ovim izborima hoće da slome kičmu Vučiću da bismo se odrekli Republike Srpske, Kosova i Metohije, da bismo priznali da smo genocidan narod i uveli sankcije Rusiji.

27.04.2024

12:39

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Kakva uvertira za PSŽ: Lajpcig demolirao Borusiju, Bajern preživeo!
Fudbal

Kakva uvertira za PSŽ: Lajpcig demolirao Borusiju, Bajern preživeo!

Ekipa Borusije iz Dortmunda ubedljivo je savladana na gostovanju Lajpcigu sa 4:1 u 31. kolu Bundeslige, pa je pitanje kako će ovaj poraz uticati na "milionere" pred njihov okršaj sa Pariz Sen Žermenom u polufinalu Lige šampiona 01. maja. Bajern je ostvario tešku pobedu nad Ajntrahtom od 2:1, a sa tri boda izvukli su se Volfsburg i Verder Bremen.

27.04.2024

18:55

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija