• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer

07.01.2024

11:30

Ne bacajte božićnu pšenicu, pretvorite je u obrok! Blagodeti svetog zrna za naš organizam

Shuterstock

Zdravlje

Ne bacajte božićnu pšenicu, pretvorite je u obrok! Blagodeti svetog zrna za naš organizam

Podeli vest

Pšenica simboliše život i obilje, a period do Božića tako ispunjava nadom i radošću sve do tog velikog pravoslavnog praznika.

Bujna i zdrava pšenica postaje vizualni podsetnik na blagostanje i obilje koje porodica može da očekuje u budućnosti, ali jeste li znali da ima koristi za naš organizam?

Ne dozvolite da uvene, već je koristite kao nutritivni smuti. Ova zelena dekoracija praznične trpeze seje se od 17. do 19 decembra kao nagoveštaj prazničnih i porodičnih slavlja koje nas očekuju tokom prvog meseca u novoj godini.

Osim dekorativne uloge, "zeleni jež" sa svećom u sredini ima i simbolično značenje. Naime, božićno žito je simbol plodnosti, zahvalnosti, novog života i njegove obnove. Samim izgledom daje zelenilo i nadu usred zime i snega, a evo šta možete da radite sa njom nakon praznika.

Foto: Shuterstock

 

Ne bacajte pšenicu, pretvorite je u obrok

Umesto da čekate da lepo rezana pšenica o kojoj se brinete više od dve nedelje uvene i bude bačena u smeće, pretvorite je u zdrav obrok.

Da, dobro ste pročitali, božićna pšenica je veoma zdravo i zaslužuje mnogo više pažnje nego što dobija u decembru. Mlada pšenica sadrži sedam puta više vitamina C od pomorandže, istu količinu beta-karotena od šargarepe i pet puta više gvožđa od spanaća. S pravom nosi titulu prirodnog multivitamina i kao takav je zaista dragoceno blago zdravlja.

To je koncentrisana zelena superhrana, bogata vitaminima, mineralima, aminokiselinama, enzimima i hlorofilom. Korisnost mladog lišća pšenice otkrili su Egipćani, a kasnije i Grci, Rimljani i stari Kinezi, a ono je potpun i najkvalitetniji prirodni izvor hranljivih materija od bilo kog drugog zelenog povrća.

Koje su blagodeti ove biljke za naš organizam mogli bismo nabrajati u nedogled, a ovo su samo neke od njih: pročišćava krv, deluje antiseptički na naš organizam, podstiče plodnost, pomaže u borbi protiv virusa i bakterija, kod nesanice i poremećaja varenja, čini zube i usnu šupljinu zdravijima i jedan je od "najboljih prijatelja" za imunitet i detoksikaciju, što je mnogima danas potrebno. Zbog toga je najjednostavniji način da ga upotrebite da napravite smuti.

Generalno, njen ukus je veoma blag, pa će se pšenica vrlo lako mešati sa drugim voćem ili povrćem kao što su cvekla ili spanać. Nudimo vam voćnu opciju koja će nahraniti vaše telo i očistiti nagomilane toksine.

Foto: Shuterstock

 

Potrebno vam je

Narezana zelena pšenica

1 banana (ili drugo voće, kao što je jabuka)

Nekoliko badema 2 do 3 dcl vode

Dodajte sve sastojke u blender i izmiksajte

Po želji dodajte šećer ili steviju


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija