• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

12.02.2024

21:20

Od depresije do pucanja vena! Zašto je važno kako sedite i stojite?

Freepik.com

Zdravlje

Od depresije do pucanja vena! Zašto je važno kako sedite i stojite?

Podeli vest

Pri pogrbljenom sedenju unutrašnji organi trpe pritisak i sporo rade, a prekrštene noge usporavaju cirkulaciju i uzrokuju pucanje vena.

Većina žena koje radni dan provedu sedeći za kompjuterom sedi u nepravilnom položaju i ima loše držanje. Fizijatri upozoravaju da to nije samo estetski problem i da vrlo loše utiče na zdravlje.

Pogrbljeno hodanje

U nedavnom istraživanju Univerziteta San Francisko otkriveno je da osobe koje hodaju pogrbljeno i imaju loše držanje češće pate od depresije i pate od nedostatka energije.

Rešenje: Zamislite da imate svetlo tačno na sredini grudi. Bilo da sedite, bilo da hodate, vaše "svetlo" uvek mora biti usmereno napred. Držite glavu usmerenu napred, ali ne podižući bradu.

Foto: Shutterstock

Osobe s lošim držanjem češće pate od depresije i nedostatka energije

Zrgčeno sedenje

Kad sedite u zgrčenom položaju, vaši unutrašnji organi, uključujući creva, previše se skupljaju. Upravo to može da uspori metabolizam.

Rešenje: Joga i pilates su osnovne vežbe koje pokreću. Jedna od brojnih poza koja može da aktivira usporena creva jeste "kobra". Lezite na stomak i naslonite se na podlaktice. Posle toga ruke postavite u nivo grudnog koša i polako se podižite gore sve dok potpuno ne istegnete leđa.

Na kauču pred televizorom

Nedavno australijsko istraživanje otkrilo je da posle 25. godine svaki sat pogrbljenog ležanja na kauču pred televizorom skraćuje život za 21,8 minuta. Osim toga, engleska studija otkrila je da duže sedenje udvostručava rizik od obolevanja od dijabetesa, a opasnost od pojave srčane bolesti povećava se za 147 odsto.

Foto: Shutterstock

Sat pogrbljenog ležanja na kauču pred televizorom skraćuje život za 21,8 minuta

Rešenje: Pokušajte da ne sedite zgrčeno, ustajte bez oslanjanja na rukohvate i spuštajte se u sedeći položaj kontrolisanim pokretima. Upravo to će ojačati mišiće donjeg dela tela i umanjiti rizik od bolesti.

Prekrštene noge

Sedenje prekrštenih nogu prekida cirkulaciju, povećava pritisak, pa čak i uzrokuje pucanje vena.

Rešenje: Ustanite, ispravite se i potom podignite nogu u vazduh. Taj položaj zadržite neko vreme - dovoljno je da pet puta duboko udahnete i izdahnete, pa ponovite vežbu s drugom nogom.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija