• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

08.03.2024

13:25

Ove namirnice imaju neograničen rok trajanja! Med koji je pronađen u egipaskoj piramidi je i dalje jestiv

pexels.com

Zdravlje

Ove namirnice imaju neograničen rok trajanja! Med koji je pronađen u egipaskoj piramidi je i dalje jestiv

Podeli vest

Kada odete u pordavnicu hrane, često vam se može desiti da na rafovima pronađete neki proizvod kome je istekao rok trajanja. U zavisnosti od vrste namirnice, neki proizvodi mogu da traju samo nekoliko dana, dok drugi mogu trajati čak godinu dana.

Međutim, postoje namirnice kojima nikada ne prolazi rok trajanja!

1. Voda!

Foto: Shutterstock

 

Kada govoriomo o hrani kojoj nikada ne ističe rok trajanja, voda je svakako na prvom mestu te liste. Postoji dobar razlog za to. Voda nije samo jedna stavka na vašoj listi za kupovinu, ona predstavlja žilu života. Čovek može da preživi čak tri nedelje bez hrane, ali samo tri dana bez vode. Voda nije samo piće, ona je ključna za naše preživljavanje. 

Voda, u svom izvornom obliku je neverovatno otporna. Ona se ne može pokvariti, kao što to može hrana. Ali, evo u čemu je caka. Jako je važan način na koji je čuvamo. Mnogi od nas koriste plastične flaše. Dokle god pakujemo vodu na adekvatan način, ona će trajanti. Ispravno je čuvati vodu na hladnom, suvom i mračnom mestu. Zbog čega? Zbog toga što toplota i svetlost mogu potencijalno loše da utiču na plastiku, što na kraju može uticati i na vodu. Suština je u tome da čuvamo vodu u najboljim mogućim uslovima.

2.So

Foto: Freepik.com

So je mineral koji su tokom istorije ljudi paralelno i slavili i mrzeli. Često čujemo o tome koliko je opasno koristiti previše soli u ishrani. Ipak, so nije samo opasan sastojak za naše srce, on je i ključni izvor za život i preživljavanje. Našem telu potrebna je so kako bi moglo da funkcioniše. Pomeže u pokretanju nerava i mišića i reguliše telesne tečnosti. 

Na svetu ima mnogo različitih vrsta soli. Ipak, nije poenta u tome koju so koristite, koliko u tome na koji način je skladištite. Za so je važno da se čuva na hladnom mestu. Vlaga je neprijatelj soli. Ukoliko se so čuva na pravilan način, može trajati beskonačno.

3.Med

Foto: Shutterstock

Med ima medicinska svojstva. On nije samo zaslađivač, već je njegova funkcija u našem životu i ishrani daleko kompleksnija. Ova namirnica igra ključnu ulogu u našoj ishrani, ali i u lečenju. Med je odličan antioksidant, što znači da smanjuje rizik od srčanog udara, šloga, pa čak i neke vrste raka. Med takođe ima i antibakterijsko dejstvo. Zbog toga ga često mešamo sa cimetom da bi izbegli prehlade. Kombinacija meda i cimeta zaista mogu značajno poboljšati vaš imuni sistem, naročito tokom sezone gripa. 

Postoji mnogo različitih vrsta meda, različitih boja i struktura koje zavise od vrsta cveta koje su pčele koristile. Lokalni med može biti odličan za one koji pate od sezonskih alergija, nešto poput prirodne vakcine. Ipak, ono što je najčudnije je to koliko dugo med može da traje. Med pronađen u egipatskim piramidama, star preko 5000 godina, i dalje je bio jestiv. To je zbog toga što med ima tu neverovantu moć samoočuvanja. Ipak, čak i med ima svoje mane. Ako tegla u kojoj se nalazi nije dobro zatvorena i može da pušta vlagu, med će oksidisati.

4. Šećer!

Foto: freepik

Šećer je često loše okarakterisan kao nezdrava namirnica, ali ne treba zaboraviti kakvu utehu nam donosi, naročito u stresnim situacijama. Šećer ne služi samo zato da zasladite svoj čaj. On može biti ključan sastojak u očuvanju hrane. Ipak, i njega treba čuvati na suvom mestu jer šećer takođe voli da upija vlagu. Međutim, čak i kada se napuni vlagom i pretvori u grudvice, ne treba ga bacati. Te grudvice mogu da se polome i da se šećer i dalje koristi. 

5. Pasulj

Foto: Shutterstock

Kada govorimo o namirnicama koje mogu neograničeno da traju, pasulj je pravi šampion među njima. Ova mala zrna nisu samo redovan sastojak u velikom broju svetskih kuhinja, oni su takođe neverovatno istrajni. Suvi pasulj koji nije skuvan može da traje neverovatno dugo vremena. Ako se čuva ispravno, može trajati čak i decenijama. To ga čini idealnom namirnicom za dugogodišnje skladištenje hrane. 

Pasulj je fantastičnan izvor proteina. To je ključna osobina naročito u trenucima kada meso možda nije dostupno. Pasulj takođe ima bogata vlakna, što je jako važno za zdravu ishranu. Pasulj sadrži mnogo minerala, pa tako u trenucima preživljavanja može da odigra značajnu ulogu. Postoji veliki broj vrsta pasulja. Svaki tip pasulja nudi svoju jedinstvenu strukturu, ali i ukus. Na taj način nećete imati osećaj da jedete istu namirnicu svaki put. Ipak, što je pasulj stariji, to će postajati sve tvrđi, pa će mu tako trebati više vremena da se skuva. 

6. Pasta!

Foto: pexels.com

Na svetu postoji mnogo različitih vrsta paste. Pasta ima izutetno dug "životni vek". Ključ je u nedostatku vlage. Kada čuvate svoju pastu, obezbedite joj dobro zatvorenu posudu koju ćete odložiti na mračno i suvo mesto. Na taj način ćete osigurati da ostane suva i neoštećena od bilo kakvih spoljnih uticaja. 

Među namirnicama kojima ne prolazi rok nalaze se i sirup od javora, mleko u prahu, puter, kocke za supu i osušeni kukuruz u formi pahuljica (kornfleks).


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Udario devojčicu trotinetom na pešačkom prelazu u Batajnici! Tinejdžerka zadobila teške povrede opasne po život!
Hronika

Udario devojčicu trotinetom na pešačkom prelazu u Batajnici! Tinejdžerka zadobila teške povrede opasne po život!

Ovlašćena službena lica Ministarstva unutrašnjih poslova Direkcije policije Policijske uprave za grad Beograd Uprave saobraćajne policije SPI za uviđaje saobraćajnih nezgoda, su po nalogu Trećeg osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu, 27. aprila ove godine odredila zadržavanje u trajanju od 48 sati Č.L. (21) zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo protiv bezbednosti javnog saobraćaja.

28.04.2024

13:31

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija