• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

12.07.2024

10:00

Nikako ne smete da se češete posle ujeda komarca! Lekari objasnili i zašto

Shutterstock

Zdravlje

Nikako ne smete da se češete posle ujeda komarca! Lekari objasnili i zašto

Podeli vest

Kada vas ujede komarac, posle nekog vremena to mesto vas jako svrbi. Dermatolog je objasnila zašto nikako ne smemo da se češemo.

Kada vas komarac ubode, potrebno je da prođe oko 20 minuta pre nego što se na koži pojavi crveni trag.

Svrab posle uboda komarca je ponekad neizdrživ, naročito ako vas je ujelo nekoliko krvopija. I zato preporuka lekara da ne češete mesto ujeda, zvuči kao šala, zar ne? Naučnici upozoravaju da to samo pogoršava stvar. 

Zašto nas koža svrbi posle uboda?

- Kad vas komarac ubode, iza sebe na koži ostavlja malo pljuvačke koja sadrži proteine, a koje telo registruje kao neželjene. Reakcije na ubode komaraca prouzrokovane su reakcijom vašeg imunog sistema na ove proteine - kaže doktor Keli Mejpls.

Foto: Shuterstock

 

Kako bi vas zaštitilo, vaše telo oslobađa histamin koji takođe izaziva svrab, upalu i oticanje.

- Reakcija na ubod komarca praćena blagim crvenilom pojaviće se oko 20 minuta nakon uboda. Nakon toga sledi svrab, koji će trajati narednih dan do dva. Mesta uboda komaraca posebno mogu da svrbe decu ili ljude sa poremećajima imunog sistema - napominje Mejpls.

Budući da komarci prenose nekoliko veoma opasnih bolesti, od malarije do Denga groznice, važno je i da znate kada ujed komarca nije samo iritantan, već i opasan po zdravlje.

Simptomi koji ukazuju da treba odmah da se obratite lekaru su osip, oticanje i crvenilo van mesta ugriza i problemi sa disanjem.

Evo zašto ne smete da se češete

Normalno je da na svrab reagujemo češanjem, ali to samo pogoršava situaciju, upozorava imunolog doktor Pajel Gupta.

Foto: Shutterstock

 

 

- Češanjem pokrećemo oslobađanje više histamina. Takođe, povećavamo rizik od infekcije jer mesto uboda otvaramo bakterijama u svom okruženju - upozorava Gupta i dodaje da možete da koristite hladne obloge, ili kockicu leda, da biste smanjili upalu i svrab.

Osim toga efikasne su kreme protiv svraba ili losioni koji mogu da smanje upalu i svrab.

Kao privremeno, olakšanje mesto uboda možete istrljati alkoholom. On će ohladiti kožu i ublažiti svrab, ali nemojte preterivati sa količinom jer alkohol ima nadražujući efekat.

Doktorka Suzan Bard navodi i koja sredstva i namirnice treba izbegavati kao lek za ujed komarca, a na listi se nalaze bosiljak, beli luk, med, limun, pasta za zube i sirće, navodi Health.com.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

TV

Kao dete sam se pitao zašto je neko morao da nas proteruje i ubija samo jer nismo Hrvati! Granate su padale na pola minuta, delovalo je kao da traje čitavu večnost! (VIDEO)
Live TV

Kao dete sam se pitao zašto je neko morao da nas proteruje i ubija samo jer nismo Hrvati! Granate su padale na pola minuta, delovalo je kao da traje čitavu večnost! (VIDEO)

Hrvatske snage proterale su, te 1995. godine, više od 250.000 Srba, a ubili oko 2.000. Zloglasna zločinačka operacija "Oluja" počela je u ranu zoru četvrtog avgusta. Bojana Vučić iz Zavičajnog kluba Kordunaša, profesorka Gordana Martinović Vujanović i dete "Oluje" Nemanja Mandić govorili su o paklu koji su proživljavali dok su, zajedno sa svojim porodicama, bežali u Srbiju pod naletom hrvatskih krvnika.

03.08.2024

17:00

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Zvezdo, srećna ti pojačanja! Stranci dali devet od deset golova
Crvena zvezda

Zvezdo, srećna ti pojačanja! Stranci dali devet od deset golova

Prošla su tri kola Superlige i možda se ne nazire još kako će tim igrati za mesec dana, ali se jasno ocrtava da je Crvena zvezda pogodila sa pojačanjima. Ili barem tako sada deluje. Devet od deset golova crveno-belih od početka sezone dali su stranci, od čega trojica na svom debiju: Bruno Duarte, Felisio Milson i Timi Maks Elšnik. A poker sjajnih golgetera sa njima čini i Šerif Ndijaje.

04.08.2024

09:00

Planeta

Zabava

Džet set

Srbija