• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

14.08.2024

22:00

Pacijentu rađena transplantacija u budnom stanju! Tokom operacije razgovarao sa lekarima, a kada je video bubreg uradio nesto šokantno

Shuterstock

Zdravlje

Pacijentu rađena transplantacija u budnom stanju! Tokom operacije razgovarao sa lekarima, a kada je video bubreg uradio nesto šokantno

Podeli vest

Hari Stekhaus (74) iz Ilinoisa uspešno je prošao kroz transplantaciju bubrega, ostavši budan i svestan tokom celog zahvata, dok je hirurški tim obavljao operaciju.

Hari Stekhaus (74) iz Ilinoisa nedavno je prošao kroz transplantaciju bubrega, ali ono što je ovu operaciju učinilo posebnim jeste činjenica da je bio potpuno budan tokom celog zahvata. Iako je bio svestan svega što se dešava, nije osećao bol, a dok je hirurški tim radio svoj posao, Stekhaus je čak razgovarao sa njima.

Transplantacija je obavljena 15. jula, a Stekhaus je pušten kući samo 36 sati nakon zahvata, koji je trajao jedan sat u bolnici u Čikagu.

- Na pragu smo nove ere u transplantaciji organa, gde nam savremene tehnologije omogućavaju da pomerimo granice onoga što je dosad bilo moguće -  rekao je Satiš Nadig, direktor Centra za transplantaciju u Čikagu, u izjavi za agenciju Frans pres (AFP).

Foto: Informer/shutterstock

 

 

Tokom ove transplantacije korišćen je spinalni anestetik, sličan onome koji se koristi tokom carskog reza.

- Ove godine obeležavamo 70 godina od prve uspešne transplantacije ljudskog bubrega od živog donora. Sada su rezultati transplantacije bubrega izuzetni, i vreme je da preispitamo pristupe kojih smo se tradicionalno držali - dodao je Nadig.

Od simptoma gripa do transplantacije

Stekhaus, otac šestoro dece i bivši slikar i dekorater, prvi put je osetio simptome u decembru 2019. godine. Ono što je počelo kao grip, brzo se pogoršalo do te mere da je jedva mogao da hoda.

Foto: Shutterstock

 

Nekoliko meseci kasnije, završio je u hitnoj pomoći, gde je saznao da ne samo da ima COVID-19, već i da mu je jedan bubreg potpuno otkazao, dok je drugi funkcionisao sa samo dva procenta kapaciteta.

Pomirio se sa činjenicom da mora na dijalizu tri puta nedeljno, ali kada je njegovo stanje počelo da se pogoršava, ćerka mu je predložila da razmisli o transplantaciji i ponudila se kao donor.

Nakon konsultacija sa dr. Nadigom i saznanja o mogućnosti brze operacije bez opšte anestezije, Stekhaus je odlučio da prihvati ovu proceduru.

- Verovali ili ne, nisam osetio apsolutno ništa, bilo je neverovatno - rekao je Stekhaus za AFP. Tokom operacije, razgovarao je sa medicinskim timom, a kada mu je lekar ponudio da pogleda donirani bubreg, nije oklevao.

- Čoveče, nisam mislio da je bubreg toliki -  uzviknuo je.

Stekhaus se sada odlično oporavio, šeta, kosi travu i priprema svoj čamac za ribolov.

Kristofer Sonendej, direktor Centra za transplantaciju na Univerzitetu u Mičigenu, pohvalio je ovaj tim zbog ove značajne inovacije.

- Ograničavanje izloženosti opštoj anesteziji pokazalo je da ubrzava oporavak kod svih vrsta operacija, i verujem da će slične prednosti biti ostvarene i kod transplantacija bubrega - izjavio je Sonendej za AFP.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

TV

Američkim okupatorima Albanci služe kao besni kerovi upereni protiv Srba! Evo zašto je opasno otvaranje mosta na Ibru! (VIDEO)
Live TV

Američkim okupatorima Albanci služe kao besni kerovi upereni protiv Srba! Evo zašto je opasno otvaranje mosta na Ibru! (VIDEO)

U emsiji "Info dan" gostovali su Ana Đorđević, borac za prava Srba na KiM i Ljubomir Marić, bivši narodni poslanik. Oni su govorili o značaju mosta na Ibru i zbog čega je za Srbe toliko važno da most ostane zatvoren. Uživo u program javio se i dopisnik Informera Lazar Stević koji je govorio o tome kakva je trenutna situacija na mostu na Ibru.

14.08.2024

15:36

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Vodič kroz humani biznis po receptu Tejlor Svift
Kultura

Vodič kroz humani biznis po receptu Tejlor Svift

Muzičke biografije često su zanimljive i čitaocima koji nisu „muzički fanovi“, jer su važan izvor razumevanja društvenih trendova niza decenija, pa i vekova. Ali, zahvaljujući biografiji novinarke Kerolajn Salivan Tejlor: Iz ere u eru, koju je nedavno objavilo Vulkan izdavaštvo, za ovaj žanr mogli bi ozbiljno da se zainteresuju i marketinški stručnjaci, biznismeni i svi oni kojima su važne teme finansija i investicija.

14.08.2024

11:42

Džet set

Srbija