• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

17.08.2024

17:00

Manuka med nazivaju tečnim zlatom! Jedna je od najzdravijih namirnica, a nastaje na samo jednom mestu na planeti

Shuterstock

Zdravlje

Manuka med nazivaju tečnim zlatom! Jedna je od najzdravijih namirnica, a nastaje na samo jednom mestu na planeti

Podeli vest

Manuka med se smatra superhranom koja jača imuni sistem, a proizvode ga pčele koje sakupljaju nektar sa manuka biljke na Novom Zelandu.

Novinarka magazina Vog, Melani Defjua, uzimala je svakog jutra kašiku ovog meda, kako bi se uverila u njegove prednosti.

Odličan je za prehlade, zarastanje rana i varenje

 - Manuka med je najbolji u poređenju sa drugim vrstama meda. Ima antibakterijska svojstva, pomaže u zarastanju rana i poboljšava varenje. Redak je i izuzetno vredan, a proizvode ga pčele koje sakupljaju nektar samo sa manuka biljke na Novom Zelandu i u nekim delovima Australije - navela je Melani.

Manuka med je blagotvoran i za kožu. 

- Otkako sam počela da konzumiram prehlade su me zaobilazile - objasnila je Melani.

Foto: Shuterstock

manuka med

Tajna je u sastavu

 - Manuka med sadrži velike količine metilglioksala (MGO), snažnog antibakterijskog sastojka. U drugim vrstama meda, ovaj sastojak je prisutan u vrlo malim količinama ili ga uopšte nema. Istraživanja su pokazala da manuka med može da zaustavi rast bakterija otpornih na antibiotike, poput stafilokoka i ešerihije koli - rekla je Melani Defjua.

Foto: Shuterstock

manuka med

MGO je odgovoran za mnoge lekovite osobine manuka meda. Pored njega, manuka med sadrži i druge bioaktivne komponente poput leptosperina i flavonoida, koje doprinose njegovim posebnim svojstvima.

Manuka med može biti veoma skup, ali njegove zdravstvene prednosti opravdavaju tu cenu, prenosi Vogue. 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

Dačić: SPS u potpunosti podržava stavove predsednika Vučića i projekat jadarit
Politika

Dačić: SPS u potpunosti podržava stavove predsednika Vučića i projekat jadarit

Predsednik Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić izjavio je da blokade međunarodnih i domaćih javnih saobraćajnica, ugrožavanje bezbednosti ljudi i imovine, pretnje da će udariti na privredna čvorišta, kao i svakodnevne pretnje predsedniku Republike Srbije Aleksandru Vučiću, predstavljaju teška krivična dela, ono što se i svetu u bezbednosnim strukturama zove ekoterorizmom i ekoekstremizmom.

17.08.2024

16:41

TV

(VIDEO) Rusi bi mogli da upotrebe taktičko nuklearno oružje i bez Putinovog odobrenja u slučaju kolapsa fronta! Ko bude upravljao energentima - kontrolisaće svet!
Live TV

(VIDEO) Rusi bi mogli da upotrebe taktičko nuklearno oružje i bez Putinovog odobrenja u slučaju kolapsa fronta! Ko bude upravljao energentima - kontrolisaće svet!

Brojna žarišta trenutno postoje širom sveta. Jedna bukte, druga tinjaju, a treća se tek pripremaju. Kakva je situacija na frontu u Ukrajini, ali i na Bliskom istoku, kao i kakva ratna dešavanja se odvijaju širom planete komentarisali su ekspert za energetiku profesor dr Dragan Škobalj i Mihajlo Olujić iz Centra za društvenu stabilnost tokom gostovanja u "Ratu uživo".

16.08.2024

22:28

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Džet set

Srbija