• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer

16.09.2024

14:00

Stadijum 0 raka dojke za koji žene uopšte ne znaju! Lekar upozorava - evo kako se razvija

Shuterstock

Zdravlje

Stadijum 0 raka dojke za koji žene uopšte ne znaju! Lekar upozorava - evo kako se razvija

Podeli vest

Rak dojke se obično razvija u različitim fazama, a stadijum 0 označava da je rak ograničen samo na dojku.

Ovo je najraniji stadijum i često se ne smatra invazivnim. Međutim, iako ne predstavlja neposrednu životnu opasnost, čvorić ili tumor je važno rano otkriti i lečiti kako bi se sprečilo njegovo napredovanje.

Rak dojke je najčešći oblik kancera kod žena širom sveta. U Srbiji se godišnje u proseku registruje 4.529 novoobolelih slučajeva, dok od ove maligne bolesti godišnje premine 1.730 žena, podaci su Instituta za javno zdravlje "Batut". Rak dojke nastaje kada ćelije u dojci počnu nekontrolisano da rastu, formirajući tumor. Razvoj bolesti je složen proces i odvija se u različitim stadijumima, koji opisuju koliko se promena proširila.

Foto: Shutterstock

 

Stadijum raka dojke 0

- Stadijumi variraju od ranih, gde je rak ograničen na dojku, do odmaklih, gde se proširio na druge delove tela. U nultom stadijumu kancer je ograničen na mlečni kanal - kaže dr Garvit Čitkara, viši konsultant za hiruršku onkologiju dojke u Mumbaju.

- Stadijum 0 raka dojke, poznat i kao duktalni karcinom "in situ" (DCIS), je neinvazivan oblik raka dojke - objašnjava dr Čitkara, dodajući da se za razliku od drugih stadijuma raka dojke, gde se ćelije raka šire van kanala ili bazalnih membrana u okolno tkivo dojke, stadijum 0 zadržava unutar mlečnih kanala. To znači da abnormalne ćelije još nisu napale okolna tkiva, niti se proširile na limfne čvorove ili druge delove tela.

Iako nulti stadijum nije životno ugrožavajući, smatra se prethodnikom invazivnog raka dojke. Zbog toga su rana dijagnoza i lečenje ključni za sprečavanje daljeg napredovanja.

Foto: Shuterstock

 

Lečenje u 0 stadijumu

Prema Američkom udruženju za rak (ACS), stadijum raka dojke je važan faktor u određivanju opcija lečenja. Uopšteno, što se rak dojke više proširi, to će vam biti potrebno više lečenja, piše "Onlymyhealth".

Kada je reč o nultom stadijumu, lečenje je obično potrebno kako bi se sprečilo napredovanje, naglašava dr Čitkara. Opcije lečenja DCIS-a obično uključuju operaciju, kao što je lumpektomija (uklanjanje čvorića ili tumora i dela okolnog tkiva) ili mastektomiju (uklanjanje jedne ili obe dojke). Takođe, često se preporučuje radioterapija nakon lumpektomije kako bi se smanjio rizik od recidiva.

U nekim slučajevima može se prepisati hormonska terapija ako su ćelije raka pozitivne na hormonske receptore, kako bi se smanjio rizik od povratka blokiranjem hormona koji mogu da podstaknu rast ćelija raka.

Foto: Shutterstock

 

Potencijalni rizici

Svaka bolest može da postane ozbiljnija ili potencijalno životno opasna ako se ne leči i ne kontroliše.

- Tačan rizik od napredovanja varira, i nisu svi slučajevi DCIS-a invazivni, ali s obzirom na to da je teško predvideti koji će se slučajevi pogoršati, lečenje se obično preporučuje. Takođe, preterano lečenje je potencijalni rizik, jer neki slučajevi DCIS-a možda nikada neće napredovati u invazivni rak, ali se ipak agresivno leče - dodaje on.

Foto: Shuterstock

 

Kako rano otkriti stadijum 0 raka dojke?

Prema rečima doktora, stadijum 0 raka dojke se obično otkriva kroz rutinski pregled dojki, posebno mamografiju, jer retko izaziva uočljive simptome. Mamografija može da otkrije mikrokalcifikacije, male naslage kalcijuma u tkivu dojke koje mogu da ukazuju na DCIS.

U nekim slučajevima, može se uraditi biopsija kako bi se potvrdila dijagnoza. Budući da stadijum 0 raka dojke obično ne izaziva kvržice ili druge očigledne znake, redovni pregledi su ključni, zaključuje doktor.

Foto: Shuterstock

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

Petković iz Brisela: Brojne teme bile za pregovaračkim stolom, Bisljimi odbio razgovor! Očekuje nas razgovor sa predstavnicima NATO o mostu na Ibru!
Politika

Petković iz Brisela: Brojne teme bile za pregovaračkim stolom, Bisljimi odbio razgovor! Očekuje nas razgovor sa predstavnicima NATO o mostu na Ibru!

Direktor Kancelarije za Kosovu i Metohiju rekao je danas posle sastanka u Briselu sa specijalnim izaslanikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom i njegovim timom da su za pregovaračkim stolom bile brojne teme, ali da do trilateralnog sastanka nije došlo jer je glavni prištinski pregovarač Besnik Bisljimi to odbio.

17.09.2024

15:42

TV

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Džet set

Srbija