• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA
Informer
author image
Informer.rs

Novinar

13.10.2024

17:00

Koji je paradajz zdraviji - Kuvani ili svež? Odgovori lekara će vas šokirati

Shuterstock

Zdravlje

Koji je paradajz zdraviji - Kuvani ili svež? Odgovori lekara će vas šokirati

Podeli vest

Ako ste se ikada pitali koji paradajz je bolji za vaše zdravlje, istražujemo razlike između svežeg i kuvanog. Kuvani paradajz može pružiti značajne zdravstvene prednosti, kao što su smanjenje rizika od srčanih bolesti i poboljšanje oporavka mišića, uz dodatne koristi koje ga čine vrednim delom vaše ishrane.

Ako ste se nekada pitali koji je zdraviji - svež ili kuvani paradajz - odgovor leži u brojnim zdravstvenim benefitima koje kuvani paradajz nudi.

Kuvani paradajz ne samo da sadrži važne vitamine i minerale, već i dodatne prednosti za zdravlje. On može smanjiti rizik od srčanih bolesti, pomoći u bržem oporavku mišića nakon vežbanja, smanjiti masnoće u krvi, poboljšati zdravlje kože i smanjiti rizik od raka.

Foto: pexels.com

 

Zašto je kuvani paradajz zdraviji od svežeg?

U knjizi "Samo jedna stvar", dr. Majkl Mosli istražuje paradajz i objašnjava zašto ima toliko pozitivan uticaj na zdravlje i vitalnost, navodi BBC.

Iako je paradajz zapravo voće zbog prisutnosti semenki, takođe je vrlo popularan širom sveta. Njegova popularnost proizlazi iz raznolikosti primene i hranljivih materija poput vitamina C, kalijuma, folne kiseline i likopena.

Foto: Shuterstock

 

Sok od paradajza pomaže u oporavku mišića

Istraživanja su pokazala da konzumiranje soka od paradajza ubrzava oporavak mišića nakon vežbanja. U jednoj studiji, grčki naučnici su utvrdili da su sportisti koji su nakon intenzivnog treninga pili sok od paradajza imali brži oporavak mišića i manje upale u poređenju s onima koji su konzumirali energetske napitke.

Pospešuje zdravlje srca

Analiza šest različitih studija pokazala je da konzumiranje jedne do jedne i po šoljice soka od paradajza dnevno tokom šest nedelja može smanjiti nivo LDL-a - "lošeg holesterola" te povećati nivo HDL-a - "dobrog holesterola", čime se smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti.

Kuvanje paradajza poboljšava apsorbciju likopena

Paradajz sadrži snažan antioksidans likopen, koji pomaže u borbi protiv slobodnih radikala koji mogu oštetiti ćelije u telu. Likopen postaje još učinkovitiji kada se pardajz kuva jer toplota čini likopen lakše dostupnim.

 

Postovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, Youtube, Viber.

Pridružite se i saznajte prvi najnovije informacije.

Naše aplikacije možete skinuti na:


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Politika

TV

Društvo

JOŠ Društvo VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set