• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA
Informer
author image
Informer.rs

Novinar

20.05.2024

06:20

Jedna grupa ljudi mora da izbegava paradajz! Proverite da li ste vi među njima - Pogoršava stanje

Shutterstock

Zdravlje

Jedna grupa ljudi mora da izbegava paradajz! Proverite da li ste vi među njima - Pogoršava stanje

Podeli vest

Iako je paradajz veoma zdrav i pun vitamina, ako imate čir na želucu obavezno ga izbegavajte.

Koliko je samo uživanje u sočnom, zrelom paradajzu nešto što može doneti mnogo koristi, ali ipak jedna grupa ljudi mora da ga izbegava. 

Prema podacima Američkog Ministarstva poljoprivrede (USDA), jedan sirovi crveni paradajz srednje veličine bogat je hranljivim materijama poput 12,3 miligrama kalcijuma, 13,5 miligrama magnezijuma, 29,5 miligrama fosfora i 292 miligrama kalijuma.

Za razliku od mnogih drugih namirnica koje gube deo svojih hranljivih sastojaka tokom kuvanja, paradajz zadržava svoje vitamine i minerale netaknutima. Čak i kada se termički obrađuje, paradajz zadržava značajan deo svojih hranljivih vrednosti, kao što su 292 miligrama kalijuma, što se smanjuje na samo 268 miligrama nakon kuvanja (prema podacima USDA).

Foto: Freepik.com

 

Iako je to zdravo voće koje poboljšava bilo koji gulaš ili testeninu, još uvek postoje slučajevi u kojima je najbolje izbegavati paradajz, posebno ako ste neko ko ima čir na želucu.

Prema Nacionalnom institutu za dijabetes i bolesti organa za varenje i bubrege (NIDDK), oko 1 odsto do 6 odsto  Amerikanaca pati od čira na želucu ili peptičkog ulkusa, što nije isto što i gastritis. 

Od svih uzroka čira na želucu ili čireva koje se razvijaju unutar sluznice želuca, najčešće su odgovorni upotreba nesteroidniH antiinflamatorniH lekovA ili bakterijska infekcija hilari pilori.

Ljudi koji puše, starije odrasle osobe ili oni koji imaju istoriju peptičkih ulkusa su skloniji ovom stanju. Za neke pojedince, čir na želucu može doći sa neprijatnim gastrointestinalnim simptomima, a određena hrana može samo da pogorša stvari, uključujući paradajz.

Iako su neki pacijenti asimptomatski, ljudi sa čirom na želucu mogu da dožive bol u stomaku, nadimanje, mučninu, podrigivanje ili osećaj preterane sitosti nakon jela (po NIDDK). Prema "Medical Nevs Todai" smatra se da akumulacija kiseline u gastrointestinalnom traktu doprinosi razvoju peptičkih ulkusa. Namirnice sa visokom koncentracijom kiseline dodatno doprinose ovom nakupljanju kiseline, a paradajz je jedna takva hrana, piše "Health Digest".

 

Postovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, Youtube, Viber.

Pridružite se i saznajte prvi najnovije informacije.

Naše aplikacije možete skinuti na:


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Politika

TV

Društvo

JOŠ Društvo VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set