• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

27.10.2024

10:00

8 navika koje mogu produžiti 24 godine života! Naučnici se kunu u njih - usvojite ih odmah

Shutterstock

Zdravlje

8 navika koje mogu produžiti 24 godine života! Naučnici se kunu u njih - usvojite ih odmah

Podeli vest

Usvajanjem određenih zdravih navika moguće je značajno produžiti život, pokazuje najnovija studija. Čak osam jednostavnih promena u načinu života mogu vam doneti dodatnih 24 godine.

Želite da produžite svoj život i do 24 godine? Prema rezultatima najnovije studije, dovoljno je da usvojite osam jednostavnih zdravih navika, i vaš život bi mogao biti znatno duži.

Bez obzira da li odlučite da promenite životni stil u četrdesetim, pedesetim ili šezdesetim godinama, prednosti su očigledne - od dodatnih 18 do čak 24 godine života.

Studija, koja je obuhvatila skoro 720.000 američkih veterana, pokazala je da već i mala promena može značajno uticati na dugovečnost. Ako usvojite samo jednu od preporučenih navika u četrdesetim godinama, možete sebi produžiti život za 4,5 godine.

Foto: Shutterstock

 

Dve navike mogu vam doneti dodatnih sedam godina, dok usvajanje tri navike može produžiti život za 8,6 godina. I što više ovih zdravih navika primenite, to su efekti veći  neki su uspeli da produže život i do četvrt veka, prenosi "CNN".

Kako je objašnjeno u studiji, ove promene nisu van domašaja prosečnog čoveka, a benefiti su veliki čak i ako ih postepeno uvodite u svoj život.

 

Koje su to ključne životne navike?

  • Redovno vežbanje – Fizička aktivnost smanjuje rizik od smrti za 46 odsto.
  • Izbegavanje zavisnosti od opijata – Održavanje života bez zavisnosti smanjuje rizik za 38 odsto.
  • Nepušenje -Nikada ne koristiti duvan smanjuje rizik od smrti za 29 odsto.
  • Upravljanje stresom - Smanjenje stresa može produžiti život i smanjiti rizik za 22 odsto.
  • Zdrava ishrana - Ishrana bazirana na biljnim namirnicama povećava šansu za dugovečnost za 21 odsto
  • Izbegavanje prekomernog konzumiranja alkohola - Izbegavanje alkohola, naročito prekomernog, smanjuje rizik od smrti za 19 odsto.
  • Kvalitetan san - Spavanje između 7 i 9 sati dnevno smanjuje rizik od smrti za 18 odsto.
  • Pozitivni socijalni odnosi - Održavanje kvalitetnih veza smanjuje rizik od smrti za 5 odsto.
  •  

    Naučnici su naglasili da čak i oni sa hroničnim bolestima, poput dijabetesa tipa 2, visokog holesterola ili kardiovaskularnih problema, mogu imati koristi od ovih promena. Rezultati su pokazali da bez obzira na zdravstveno stanje, svaki korak ka zdravijem načinu života donosi pozitivan ishod.

    Ovo istraživanje, predstavljeno na godišnjoj konferenciji Američkog društva za ishranu, dodatno potvrđuje da promene u načinu života nisu rezervisane samo za mlade, već da se mogu uvesti u bilo kojem periodu života. „Što pre, to bolje, ali svaki korak je koristan,“ kažu istraživači.

    Ako tražite jednostavan način da produžite život, počnite sa usvajanjem ovih osam ključnih navika - nije teško, a rezultati su neprocenjivi.


    Ostavite komentar

    Pravila komentarisanja:

    Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

    Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

    Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

    Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

    sledeća vest

    Vesti

    Jadne i bedne manipulacije tajkunskog glasila "Danas"! Pokazali svoje pravo lice, jedini cilj im je da svakodnevnim lažima ocrne Vučića!
    Politika

    Jadne i bedne manipulacije tajkunskog glasila "Danas"! Pokazali svoje pravo lice, jedini cilj im je da svakodnevnim lažima ocrne Vučića!

    U svom najnovijem izdanju, tajkunski list "Danas" pokazao je svoje pravo lice, čak i na naizgled benignoj temi. U naslovnoj priči, koja se prvobitno činila neutralnom, uredništvo je odlučilo da doda malo "sočnosti" - najpre su izbacili jednu rečenicu, a zatim su pokušali da manipulištu s podnaslovima u kojima se spominju "ljudska prava", "demokratija" i "autojkratija".

    28.10.2024

    07:49

    TV

    Hronika

    JOŠ Hronika VESTI

    Sport

    Planeta

    Tramp pokreće totalni rat protiv ovih?! Kada pobedi, spremio je žestoku osvetu: Evo šta su mu uradili u samom finišu kampanje!
    REPUBLIKANCI BESNI

    Tramp pokreće totalni rat protiv ovih?! Kada pobedi, spremio je žestoku osvetu: Evo šta su mu uradili u samom finišu kampanje!

    Ako Donald Tramp postane novi predsednik Sjedinjenih Američkih Država, on će pokrenuti „totalni rat“ protiv britanskog premijera Kira Starmera zbog navodnog mešanja Laburističke partije u američke izbore u korist potpredsednice Kamale Haris, prenosi Dejli mejl pozivajući se na neimenovane izvore iz Konzervativne partije.

    28.10.2024

    07:10

    Zabava

    Džet set

    Srbija