• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

27.10.2024

15:05

Trajni lak za nokte izaziva rak kože!? Evo šta kažu stručnjaci

Miloš Rafailović

Zdravlje

Trajni lak za nokte izaziva rak kože!? Evo šta kažu stručnjaci

Podeli vest

Da li lampa za trajni gel lak može da izazove mutacije DNK i rak kože? O tome su u emisiji "Info jutro" televizije Informer govorili dermatovenerolog dr Predrag Poleksić i Sanja Vukoje, master edukator u oblasti manikira.

Povod za razgovor bila je objava dr Nere Nejtan, dermatologa sa velikim iskustvom u dijagnostifikovanju i uklanjaju kancera kože. Ona na svom instagram profilu deli savete koji se odnose na brigu o koži. U njenom nedavnom videu bilo je reči o štetnom uticaju lampi za trajni gel lak na kožu.

Ona je navela da samo jedan odlazak na ovaj tretman, kada su nokti samo 20 minuta u lampi može izazvati mutaciju DNK koja je povezana sa rakom kože. To je objavljeno u novom istraživanju u najpoznatijem britanskom naučnom magazinu.

Nejtan je u svom videu savetovala žene da pre upotrebe lampe kojom se fiksira gel lak koriste kremu sa zaštitnim faktorom, SPF 30, kao i da koriste rukavice sa isečenim prstiima. 

Foto: freepik

manikir

Doktor Poleksić je naveo da je reč o ozbiljnom istraživanju:

 - Pretpostavljam da je to naučno dokazano. Generalno su tumori kože u porastu. To mogu da kažem, jer ja sam dermatoonkolog, baš se bavim tumorima kože. Tumori nokatnih ploča su češči u poslednje vreme, u poslednjih dvadesetak godina. Kao i svi melanomi. Generalno ima više tih provocirajućih faktora - genetika, izlaganje UV zracima, nedovoljno sna, loša hrana, stres...Jedan od provocirajućih faktora može da bude kontakt tih hemikalija sa UV zracima -rekao je dr Poleksić.

Foto: Foto: Miloš Rafailović

Predrag Poleksić

Doktor Poleksić je rekao da nije pristalica toga da maloletne osobe idu na te tretmane za nokte.

- Mislim da nije ni primereno, a nije ni dobro za njihovo zdravlje. Ja sam se često susretao sa tim gljivičnim i bakterijskim infekcijama kože posle tih gel lakova i nadogradnji. Menjaju se boja i kvalitet nokta i pojavljuju razne infekcije, tako da na to treba obratiti pažnju.

Doktor je rekao i da bi oni koji rade tretmane trebalo da objasne klijentima šta da očekuju.

- Ako se to izvede kako treba, tu ne bi trebalo da bude problema - rekao je dr Poleksić.

Sanja Vukoje, master edukator u oblasti manikira, je navela:

- Ja sam 17 godina u ovoj struci. Objava dr Nere Nejtan, koju ste pustili, samo je jedna u nizu objava na društvenim mrežama. Tu treba naći neki balans. Mislim da je to otišlo malo predaleko. Ja sam školovani strukovni manikir i smatram da svako ko se ozbiljno bavi ovom strukom poseduje ozbiljno znanje i o preparatima i o uređajima sa kojima radi. Problemi upravo nastaju zbog kadra koji nije dovoljno edukovan - rekla je Vukoje.

- Mnogo je veći problem nastanak gljivičnih i bakterijskih infekcija, nego korišćenje same lampe - dodala je ona.

Foto: Foto: Miloš Rafailović

Sanja Vukoje

 

Sanja Vukoje je objasnila da lampe koje manikiri koristi nisu opasne. Dodala je da se ruke nalaze u lampi od 10-15 minuta, kao i da se kod manikira ide jednom mesečno. Ona je naglasila i da se razvojem tehnologije prešlo sa UV lampi na LED lampe, koje su manje štetne.

 Vukoje je u emisiji još rekla i da je formaldehid, osnovna supstanca lakova za nokte - veoma štetna i kancerogena.

- Ljudi koji se ozbiljno bave ovim poslom treba da znaju da treba da koriste proizvode koji ne sadrže štetne supstance -rekla je ona.

- Kada izaberete dobru aparturu, dobar pribor sa kojim radite i kvalitetne proizvode i uz to informišete vaše klijente o svemu, opasnost je minimalna - zaključila je Vukoje.

Podsetimo, o tome kako izgleda rak kože, smo ranije pisali.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

Jadne i bedne manipulacije tajkunskog glasila "Danas"! Pokazali svoje pravo lice, jedini cilj im je da svakodnevnim lažima ocrne Vučića!
Politika

Jadne i bedne manipulacije tajkunskog glasila "Danas"! Pokazali svoje pravo lice, jedini cilj im je da svakodnevnim lažima ocrne Vučića!

U svom najnovijem izdanju, tajkunski list "Danas" pokazao je svoje pravo lice, čak i na naizgled benignoj temi. U naslovnoj priči, koja se prvobitno činila neutralnom, uredništvo je odlučilo da doda malo "sočnosti" - najpre su izbacili jednu rečenicu, a zatim su pokušali da manipulištu s podnaslovima u kojima se spominju "ljudska prava", "demokratija" i "autojkratija".

28.10.2024

07:49

TV

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Tramp pokreće totalni rat protiv ovih?! Kada pobedi, spremio je žestoku osvetu: Evo šta su mu uradili u samom finišu kampanje!
REPUBLIKANCI BESNI

Tramp pokreće totalni rat protiv ovih?! Kada pobedi, spremio je žestoku osvetu: Evo šta su mu uradili u samom finišu kampanje!

Ako Donald Tramp postane novi predsednik Sjedinjenih Američkih Država, on će pokrenuti „totalni rat“ protiv britanskog premijera Kira Starmera zbog navodnog mešanja Laburističke partije u američke izbore u korist potpredsednice Kamale Haris, prenosi Dejli mejl pozivajući se na neimenovane izvore iz Konzervativne partije.

28.10.2024

07:10

Zabava

Džet set

Srbija