• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA
Informer
Video

Izvor: Informer.rs

01.03.2025

08:00

Napitak koji sprečava rak debelog creva! Studija otkrila koliko ga treba piti i koji je najbolji

Shutterstock

Zdravlje

Napitak koji sprečava rak debelog creva! Studija otkrila koliko ga treba piti i koji je najbolji

Podeli vest

Studija je pokazala da konzumiranje najmanje dve porcije jogurta nedeljno može da zaštiti od specifične vrste raka debelog creva.

Studija sa Harvarda je nedavno pokazala da jogurt može da izleči bakterije u crevima i smanji rizik od raka debelog creva, a sada su stručnjaci otkrili i kolika količina može da ima takav efekat.

Autori studije kažu da konzumiranje najmanje dve porcije jogurta nedeljno može da zaštiti od specifične vrste raka debelog creva. Oni su objasnili da probiotici u jogurtu pomažu u balansiranju mikrobioma creva i smanjenju upale, što su ključni faktori u razvoju raka debelog creva.

Istraživanje, objavljeno u časopisu Gut Microbes, otkrilo je da ljudi koji rutinski konzumiraju dve ili više porcija jogurta nedeljno imaju nižu stopu proksimalnog kolorektalnog karcinoma koji sadrži bakteriju Bifidobacterium.

Jogurt je izvor probiotika koji može direktno da utiče na mikrobiom creva. Redovna konzumacija jogurta mogla bi da poveća populaciju korisnih bakterija u crevima - rekao je za Health Pejton Berokim, iz Odeljenja za gastroenterologiju Medicinskog centra Cedars-Sinai, koji nije bio uključen u studiju.

Foto: freepik

jogurt

Proksimalni kolorektalni karcinom se javlja na desnoj strani debelog creva. Smrtonosniji je od raka distalnog debelog creva, koji nastaje sa leve strane.

- Tip pozitivan na bifidobakteriju je prilično čest, i čineći oko jednu trećinu kolorektalnog karcinoma - rekao je za Health autor studije dr Šudži Ogino, profesor na Odeljenju za epidemiologiju u Harvardskoj školi javnog zdravlja.

Merenje veze između jogurta i rizika od raka 

Iako su bakterije u jogurtu dugo identifikovane kao korisne za zdravlje, istraživači su rekli da su prethodne studije dovele u pitanje njihov uticaj na rak debelog creva.

Njihovo istraživanje imalo je za cilj da razjasni ovu vezu sa ishranom procenom dugoročnih podataka prikupljenih od velikog broja učesnika.

Naučnici su počeli sa informacijama iz dve dugotrajne studije: Studije zdravlja medicinskih sestara (NHS) i Studije o praćenju zdravstvenih radnika (HPFS). Od 1970-ih i 1980-ih, ove studije su pratile prehrambene navike preko 150.000 ljudi, uključujući njihov unos šećera, alkohola, vlakana i ukupnih kalorija, kao i njihovu potrošnju jogurta uopšte.

Kao deo istraživanja, naučnici su prikupili uzorke tkiva kako bi identifikovali učesnike koji su razvili kolorektalni rak. Na kraju, autori nove studije koristili su podatke od više od 132.000 učesnika.

Analizirajući ovu veliku količinu informacija, istraživači su otkrili da je, među ljudima koji su razvili kolorektalni rak, 31 odsto slučajeva bilo pozitivno na bifidobakterije, dok je 69 odstonjih bilo negativno na njih.

Foto: Shuterstock

jogurt

Zatim su analizirali moguću vezu između konzumiranja jogurta i ovog karcinoma. Uočili su da je redovna konzumacija jogurta od dve porcije nedeljno ili više bila povezana sa 20 odsto manjim rizikom od pozitivnog tipa Bifidobacterium.

Iako studija obećava, nauka o vezi između konzumiranja jogurta i rizika od raka debelog creva daleko je od utvrđenog, i potrebna su dalja istraživanja, kažu i sami autori.

Jogurt i hrana bogata probioticima važna u ishrani

Ipak, sve veći broj istraživanja pokazuje da žive i aktivne kulture u jogurtu i drugoj fermentisanoj hrani, od kojih mnoge sadrže probiotike, mogu pozitivno uticati na creva.

- Redovno konzumiranje jogurta može da doprinese uravnoteženom mikrobiomu creva. Posedovanje uravnoteženog mikrobioma bi potencijalno moglo da smanji upalu ili disbiozu (mikrobna neravnoteža), za koju se zna da igra ulogu u razvoju raka debelog creva - rekao je Berokim.

Stručnjaci podsećaju da je konzumiranje jogurta i ishrana uopšte, samo jedan od mogućih faktora u prevenciji raka debelog creva. Genetika, vežbanje, konzumacija alkohola, težina, životna sredina imaju svoj uticaj.

Koji jogurt je najbolji?

Stručnjaci napominju da je najbolje konzumirati vrstu jogurta sa minimalnim dodatkom šećera.

- Mnogi aromatizovani jogurti sadrže dodate šećere, koji mogu da nadoknade zdravstvene prednosti probiotika i drugih hranljivih materija. Višak šećera može da doprinese povećanju telesne težine, povećanju upale i većem riziku od metaboličkih stanja, a sve to je povezano sa povećanim rizikom od određenih karcinoma, uključujući rak debelog creva - istakao je Berokim.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, Youtube, Viber.

Pridružite se i saznajte prvi najnovije informacije.

Naše aplikacije možete skinuti na:


Imate mišljenje?

Ukoliko želite da ostavite komentar, kliknite na dugme.

Ostavite komentar

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Politika

TV

Ne propustite novu epizodu emisije "Na merama" - U subotu od 20h ulazimo u trag i nedodirljivima!
Live TV

Ne propustite novu epizodu emisije "Na merama" - U subotu od 20h ulazimo u trag i nedodirljivima!

Prošle sedmice u popularnoj Informerovoj TV emisiji "Na merama" mogli ste, između ostalog, da vidite, kako biznismen iz Ratkova Branko Babić sa Draganom J. Vučićevićem dogovara kupovinu medija Junajted grupe, šta na pijaci pazari ministarka Milica Đurđević Stamenkovski, kakve turustičke aranžmane merka poslanica-blokaderka Biljana Đorđević, gde penzionerske dane provodi nekadašnji lider SPO-a Vuk Drašković…

05.12.2025

10:57

Društvo

JOŠ Društvo VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set