• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

17.09.2024

14:52

Dr Begović obišla naučne i istraživačke centre u okviru BioKubaFarma

Nitra

Vesti

Dr Begović obišla naučne i istraživačke centre u okviru BioKubaFarma

Podeli vest

Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija nastavila je zvaničnu posetu Republici Kubi obilaskom BioKubaFarma, farmaceutskog konzorcijuma, koji obuhvata više institucija i kompanija čija je delatnost istraživanje u oblasti biotehnologije i medicinske hemije, kao i razvoj i proizvodnja farmaceutskih proizvoda, uključujući vakcine, bioterapijske lekove i druge medicinske proizvode.

 Ministarka se sastala sa njihovim predstavnicima, na čelu sa zamenikom direktora dr Santjagom Duenjasom Karerom, pri čemu joj je u Centru za genetičko inženjerstvo i biotehnologiju prikazana prezentacija rada ovog farmaceutskog konzorcijuma. 

- BioKubaFarma predstavlja mesto razvoja bioloških lekova, koji se nalaze u različitim fazama kliničkih ispitivanja širom sveta. Ova državna kompanija je do sada razvila preko 900 proizvoda, najvećim delom iz oblasti medicine i biomedicine, uključujući vakcinu protiv hepatitisa B, koju i izvoze. Takođe, rade i na proizvodima koji su vezani za dijabetes, kancer, artritis, rade na primeni monoklonalnih antitela i razvoju različitih oblika vakcina protiv SARS CoV2, uključujući i nazalnu vakcinu u formi spreja - rekla je ministarka, dodavši da su osnovani 2012. godine od strane postojećih istraživačkih centara.

Foto: Nitra

 

 

- BioKubaFarma predstavlja glavnog proizvođača lekova, pre svega bioloških lekova i vakcina na Kubi. Blisko sarađuju sa mnogim istraživačkim centrima na Kubi uključujući i Univerzitet u Havani”. rekla je ministarka, navevši da je ova kompanija uspešan primer kako istraživanja mogu da se efikasno, uprkos otežavajućim okolnostima, transformišu u biomedicinske proizvode, koji unapređuju zdravstveni sistem jedne zemlje. “Pored biomedicine ova kompanije razvija proizvode vezane za poljoprivredu kao i vakcine za životinje - rekla je dr Begović.

Nakon toga, delegacija je obišla Centar za molekularnu imunologiju, takođe naučno proizvodni centar, usko povezan sa kompanijom BioKubaFarma.

Foto: Nitra

 

 

- Preko 1000 zaposlenih radi u ovom Centru, gde se u ćelijama sisara, u velikim fermentorima od 2000 litara proizvodi preko 20 bioloških lekova, uključujući i biosimilare, čija proizvodnja zbog mnogo niže proizvodne cene raste svuda u svetu - istakla je dr Begović, navevši da je ceo proizvodni kompleks izgrađen 1994. godine, kao državni strateški projekat, kao osnova za budući ekonomski i društveni razvoj, kroz ulaganje u biotehnologiju.

Foto: Nitra

 

 

- Proizvodi nalaze primenu u lečenju različitih vrsta kancera, ali i neuroloških bolesti, kao što je Alchajmerova bolest. Ovaj institut ima saradnju sa mnogim centrima u svetu uključujući Kinu, Španiju i SAD - rekla je ministarka.

Foto: Nitra

 

 

Održan je i sastanak sa predstavnicima, kao i obilazak Centra za naučna istraživanja.

- Ovaj je multidisciplinarni centar, orjentisan pre svega na razvoj i proizvodnju preparata, koji se baziraju na sirovinama izolovanim iz biljnog materijala. Neki od proizvoda ovog centra mogu se naći i u Srbiji - navela je ministarka.

- Svi centri su izrazili želju da se ostvari naučna, ali i razvojna saradnja između njihovih centara i instituta u Srbiji. Uprkos velikim preprekama sa kojim se naučnici susreću na svakodnevnom nivou, od nabavke materijala, do opreme, nivo nauke, pre svega iz oblasti biotehnologije, na visokom je nivou, a primena naučnih rezultata, kao i kreiranje intelektualne svojine zaista su izuzetno efikasni, jer su svi istraživački, naučni, medicinski i univerzitetski centri povezani, tesno sarađuju i imaju isti cilj, a to je doprinos razvoju svoga društva, ekonomije, i pre svega doprinos unapređenju zdravstvenog sistema Kube - zaključila je ministarka Begović.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Vesti

TV

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija