• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

21.04.2021

11:09

Srbi zajedno sa drugim stradalim narodima obeležavaju “Proboj jasenovačkih logoraša”, u četvrtak polaganje venaca

Balkan

Srbi zajedno sa drugim stradalim narodima obeležavaju “Proboj jasenovačkih logoraša”, u četvrtak polaganje venaca

Podeli vest

Ispod spomenika Kameni cvet na obeležavanju proboja logoraša iz ustaškog stratišta u Jasenovcu, u četvrtak će delegacija SNV-a zajedno sa pripadnicima drugih stradalih naroda položiti vence

Predviđeno je da venac zajedno polože Milorad Pupovac, saborski zastupnik i predsednik Srpskog narodnog veća i predsednik SDSS-a, Ognjen Kraus, predsednik koordinacije Židovskih opšina u RH, Veljko Kajtazi, saborski zastupnik, predstavnik Savez Roma u RH Kali Sara i Franjo Habulin, predsednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista RH.

- Moramo se uvek pokloniti žrtvama najvećeg logora na ovim prostorima i ne smemo nikad zaboraviti strahote Jasenovca. Kao potomci logoraša važno je da obeležavamo ovaj dan kako bi uvek i svima pokazali razmere zločina na jednom od najvećih mesta stradanja našeg naroda. Svedoci smo neprekidnih pokušaja revizije istorije. Svedoci smo pokušaja da se zamene žrtve i dželati. Svedoci smo neprekidnog umanjivanja broja žrtava. Važno je da se suprostavimo ovim tendencijama i da ne dopustimo da niko umanjuje razmere stradanja u Jasenovcu - istakla je potpredsednica SDSS-a Dragana Jeckov.

- Jasenovac je jedno od najbolnijih mesta stradanja Srba u istoriji. Fašizam je doneo smrt za Srbe, Jevreje, Rome ali i Hrvate antifašiste. Ne smemo zaboraviti žrtve Jasenovca. Važno je da kroz obeležavanje svih datuma  vezanih za Jasenovac ostane svest u društvu o zločinima koji se ne smeju nikad više dogoditi. NDH kao fašistička tvorevina je osnovala i rukovodila koncentracionim logorom “Jasenovac”. Ništa dobro i humano tu nije bilo i pokušaji rehabiltacije ustaša moraju biti osuđeni od svih. Današnja moderna Evropa je nastala na zajedničkoj borbi protiv fašizma. Pokušaji nekih desnih stranaka danas da prikažu NDH i ustaše kao neke borce za slobodu su zlokobne insinuacije koje nas brinu- naglasio je potpredsednik Vlade Boris Milošević


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija