• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/rtrs/novosti

10.07.2021

09:41

GURAJU "GENOCID" U SREBRENICI DA POTRU ZLOČINE ORIĆA I NJEGOVIH KOLJAČA! Ni posle 29 godina nema pravde za stradale Srbe u Podrinju!

Balkan

GURAJU "GENOCID" U SREBRENICI DA POTRU ZLOČINE ORIĆA I NJEGOVIH KOLJAČA! Ni posle 29 godina nema pravde za stradale Srbe u Podrinju!

Podeli vest

Parastos za 3.267 ubijenih Srba iz srednjeg Podrinja u odbrambeno-otadžbinskom ratu, među kojima je i 69 poginulih, kao i 22 zarobljena, pa usmrćena na Petrovdan 1992. godine u bratunačkim i srebreničkim selima, biće danas služen na groblju u Bratuncu

Prošlo je 29 godina od nekažnjenog zločina koji su počinile muslimanske snage nad srpskim stanovništvom od maja do decembra 1992. godine. U tom periodu, samo u srebreničkoj opštini ubijeno je više od 400 Srba, a u bratunačkoj 560, većinom civila, među kojima veći broj žena i dece. Uništena su 43 srpska sela sa više od stotinu zaselaka i više verskih objekata, a za zločine još niko nije odgovarao.

Prema podacima koje su dobile "Novosti", iz institucija Republike Srpske, pred Sudom BiH za zločine nad Srbima u Podrinju, odnosno Srebrenici i okolini gde je ubijeno 3.267 naših sunarodnika, osuđena su svega trojica Bošnjaka na ukupnu kaznu od 22 godine?! Petorica Bošnjaka su oslobođena, jedan je umro u toku procesa, a protiv sedam osoba je proces u toku.

Među onima koji su osuđeni su uglavnom vojnici koji su dobili simbolične kazne, dok se Naser Orić kao glavni srebrenički zločinac izvukao za svoja monstruozna zlodela.

- Republika Srpska nije zadovoljna radom pravosuđe BiH i Haškog tribunala, kao i odnosom prema zločinima nad Srbima na području Srebrenice i okoline. Srpskom narodu je potpuno jasno da pravosuđe i domaće i strano ne žele da prikažu da su Srbi masovno stradali u Podrinju - kaže Milorad Kojić, direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica.

On ističe da se decenijama pokušava preko pravosuđa održati lažna teza o genocidu nad Bošnjacima u Srebrenici:

- Jednostavno, sudovi se ne bave periodom stradanja Srba. Potpuno beznačajni deo se uzima, pa se donese jedna presuda da bi se zadovoljila statistika. Republika Srpska nikada nije sporila da se u Srebrenici desio zločin, ali termin genocid je izmišljen i to nije tačno. Opet, Bošnjaci apsolutno osporavaju zločine nad srpskim narodom. Niko od njih ne sme ni da spomene kako su Srbi stradali u Podrinju. To je njihov zavet i svi njihovi političari se toga drže.

Foto: Beta

Zločinac Naser Orić

Obeležavanje ovog dana je posvećeno svim srpskim žrtvama iz ovog kraja, a u Bratuncu se svake godine organizuje kao znak sećanja na stradanje Srba na Petrovdan 1992. godine u selima oko Srebrenice i Bratunca, kada je ubijeno 69 i zarobljeno 22 vojnika i civila, od kojih niko nije preživeo.

Na Petrovdan 1992. godine muslimanske jedinice iz Srebrenice napale su srpska sela Zalazje, Biljaču, Sase i Zagone ubijajući sve što su stigli, pljačkajući i paleći srpsku imovinu.

Tako su nastavili realizaciju svog plana etničkog čišćenja započetog u aprilu te godine, prema kojem su uništavali sve što je srpsko, da bi potpuno zatrli tragove postojanja Srba na ovim prostorima. Osim ubijanja i progona stanovništva i uništavanja imovine, uništavali su i srpska groblja i bogomolje, što govori o tome kakav su plan imali.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Luka

pre 2 godine

Ceremonija sa Srebrenicom je svesno smišljena kako bi Bošnjaci i Hrvati prikrili svoje zločine nad Srbima,a Zapad imao alibi za bombardiranje i uništavanje Srbije.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija