• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Sputnjik

21.07.2021

17:46

USTAŠE UBIJALE NJEGOVE ROĐAKE GDE SU STIGLI! Hrvati prelomili, Teslin lik će biti na KOVANICAMA EVRA!

Balkan

USTAŠE UBIJALE NJEGOVE ROĐAKE GDE SU STIGLI! Hrvati prelomili, Teslin lik će biti na KOVANICAMA EVRA!

Podeli vest

Lik Nikole Tesle naći će se, prema trenutnom konceptu, na hrvatskoj kovanici evra u vrednosti 50, 20 i 10 centi, a predlozi su da to budu još i šahovnica, karta Hrvatske, kuna i glagoljica

Andrej Plenković je na konferenciji za štampu rekao da svaka zemlja ima mogućnost na jednoj strani kovanice ima neki nacionalni motiv, pa tako i Hrvatska.

- Iskristalizirali su se sledeći predlozi: šahovnica, karta Hrvatske, kuna, Nikola Tesla i glagoljica. To bi otprilike bio koncept. Šahovnica kao podloga, a onda bi išlo redom, karta Hrvatske na 2 evra, kuna na 1 evro, na 50, 20 i 10 centi Tesla i na 5, 2 i 1 cent glagoljica - rekao je Plenković.

On je naveo da je Nikola Tesla došao na osnovu internet-ankete kao najpoželjniji, izbacio je Dubrovnik i ušao u petorku.

Iz Hrvatske narodne banke navode da su osnovni kriterijumi za odabir bili prihvatljivost motiva najširem delu javnosti, nezavisno od regionalne pripadnosti, dobi, svetonazora ili političkog opredeljenja, prenosi Jutarnji list.

Foto: Pixabay

Pritom je, kako se navodi, ključno bilo da motiv predstavlja Hrvatsku, bilo kroz opšte prihvaćene simbole, velikane, kulturne ili prirodne znamenitosti, izume ili istorijska zbivanja.

Kako dalje ističu, važno je i da postoji prepoznatljivost motiva kao hrvatskog u međunarodnom okružju te je bitna i tehnička izvedivost motiva na malim dimenzijama kovanica, kao i činjenica da predloženi motiv nije podložan autorskim pravima.

Na kraju, dodaju, tu je i kriterijum konverzije, odnosno sposobnost motiva da olakša prelaz na novu valutu, u likovnom obliku, ali i u istovremenom emocionalnom povezivanju tradicije s novom valutom, evrom.

Na temelju odabranih motiva Hrvatska banka će početkom avgusta da objavi otvoreno nadmetanje za izradu idejnog rešenja (grafičkog prikaza) nacionalne strane kovanog novca evra.

Izrada kovanog novca evra s hrvatskom nacionalnom stranom trebalo bi da započne najranije šest meseci pre dana uvođenja evra, odnosno nakon Odluke Veća EU da Hrvatska uvodi evro.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
nekonebitan

pre 2 godine

Lik Nikole Tesle naći će se, prema trenutnom konceptu, na hrvatskoj kovanici evra u vrednosti 50, 20 i 10 centi, a predlozi su da to budu još i šahovnica, karta Hrvatske, kuna i glagoljica - Srbija i srpski narod treba da uloze protest da se Nikola Tesla ne omalovazava na takav nacin buduci da su upravo hrvati pod pod zastavom sa sahovnicom skoro istrebili Teslinu rodbinu i spalili Teslino selo tokom drugog svetskog rata. Zastiti ime Nikole Tesle od zloupotrebe.

306 Alka 26 Oluja

pre 2 godine

Napori se ulažu od 95g u kukanju i kmečanju za sve hrvatsko, a sada će još jače da se kuka i kukaćete dok ste živi. Tesla i Smiljani su hrvatski a sada jamooooooo kmeeeee kmeeeee kmeeeeee

SVETSKI SKANDAL

pre 2 godine

Najjače je to šta ovde niko ne piše o tome, gde će Hrvatima biti kraj kad uzmu taj evro, ako sada imaju duplo veće plate i bdp da ga Vučić neće stići dok je živ? Teslu se svijata samo zbog pravoslavlja, a već preko 100g se ne pokazuje niti jedan njegov lični dokument u kojem piše koje je nacionalnosti? Sve mu je dokumente dala Hrvatska a i pasoš je izvadio u Zagrebu i 100% u svom zvaničnim dokumentima piše da je Hrvat, inače bi Dača mahao sa tim dokumentima ko sa lažnim povlačenjima priznanja Kosova? Srbi kad uzmu Evro stavljaju jednu kap vekovnog srpskog mora, da ga imaju bar na kovanici, da se ne zaborabi. A taman sam pomislio da ne možete jače kukati Hrvatima od Oluje 95g kad ono eto opet vam ga uteraše da još jače kmečite... muzika za uši. Vučić da odmah na jednoj vanrednoj presici pokaže Tesline lične dokumente u kojima piše da je po nacionalnosti SRBIN, a svi znamo da jeste pravoslavac. Odmah da pošalje i protesnu notu EU jer ona podržava Hrvate da ga stave na evro, a i onaj portal EU za mlade i učenike i dalje i posle Dačinog kukanja, piše da je Tesla hrvatski izumitelj iz Smiljana. REAGUJTE ALOOOOO

Ante

pre 2 godine

E kad tetka pošalje 100 eura iz Dojčland rodbini u Srbiju, a na njima šahovnica i Tesla. Hoćete li biti ponosni da je hrvatski znanstvenik, porijeklom Srbin, na Euru, i da ga cijela Evropa gleda? Jeste problem, s jedne strane Srbin, a s druge strane šahovnica.. dilema, da li potrošiti 100 eura, ili ih baciti.

zoran

pre 2 godine

... podrška Teslinom liku na kovanicama, a onima koji drugačije misle prijatan dan i dug život želim.

Pero

pre 2 godine

Bravo za komentar.Nadam se da ce neko iz vlade procitati tvoj komentar.

Vera

pre 2 godine

Da ceo svet vidi kakav je genijalni um svetu dala jedna mala Hrvatska. Tesla i Smiljanj su hrvatski jer je Oluja 95g oduvala plan da budu srpski i. Srbi će na svojoj kovanici Evra staviti jednu nacrtanu kap-suzu ko simbol vekovnog srpskog mora, za koje im tako maestralno zatvoriše usta 95g da ga više niti ne pominju, a letuju u Grčku i Albaniji...

Smrad

pre 2 godine

Mi će Vučića da stavimo kad uvedemo evro 2150, 15 godina nakon šta uđemo u EU

mile

pre 2 godine

Tesla se rodio kao srbin na teritoriji Hrvatske, pripada njima koliko i nama, umesto da se ponosimo sto ce jedan srbin da bude na kovanci evropske valute, mi potezemo opet podelu, " nasi i njihovi", dokle bre, dokle... nije ni cudo sto nas svi prozivaju kad mi sami im dajemo povod za to...

Sabahudin

pre 2 godine

A koga da stave? Sve su pokrali od Srba, pa i Teslu.

Dalmatinac

pre 2 godine

Kakve veze imaju ustaše sa hrvatskom? Hrvatska država natala je na temelju odluka ZAVNOH-a i AVNOJ-a, a nasuprot idejama endehazije.

EU

pre 2 godine

Ma uzalud su vama sada u 21veku vaše idiotske medijske propagande! Danas kad neko bilo gde u svetu gugla "prvi antifašistički pokret na svetu" onda mu gugl kaže da je to bilo u Hrvatskoj! Kad gugla "Nikola Tesla" vidi da je i to u Hrvatskoj i to još blizu mora u Smiljane! Kad gugla "Dečji logori" i to bilo u Hrvatskoj gde su deca bila živa i zdrava sve dok im posle nisu došli rušit državu ko i opet 91g! Kad gugla "najstariji arheološki nalaz ili neandertalac" i to je u Hrvatskoj u Krapini kod Zagreba star 130 000g! Kad gugla "najstariji kalendar" i to je u Hrvatskoj zove se Orion iz Vučedolske kulture pre 5-6000g u Vinkovcima. Kad gugla "Croatia ili Šahovnica ili Vatreni" ima samo da se divi...a vi kukajte i kmečite i lažite i stavljate naslove pune mržnje po medijskoj propagandi za svoje građane jer znate šta se dobije na gugl kad se upiše "Osmanlijsko ropsto" ili "Đojleni" ili "Judenfraj" ili "genocid"...?

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju
Društvo

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju

Više javno tužilaštvo u Vranju saopštilo je juče da je obdukcija pokazala da je uzrok smrti porodilje M. A iz okoline Preševa 17. aprila, ruptura materice sa posledičnim iskrvarenjem i da bi se u tom slučaju moglo raditi o krivičnom delu nesavesnog pružanja lekarske pomoći koje se zbog smrtne posledice može kvalifikovati kao teško delo protiv zdravlja ljudi.

26.04.2024

21:04

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17