• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

07.08.2021

16:21

CRKVA - NAŠ IDENTITET! Dodik pozvao na obnovu pravoslavnih svetinja u BiH!

Balkan

CRKVA - NAŠ IDENTITET! Dodik pozvao na obnovu pravoslavnih svetinja u BiH!

Podeli vest

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas da Republika Srpska i Srpska pravoslavna crkva žele ne samo da sačuvaju osnovne vrednosti vere već i da obnove sve crkvene objekte kako bi u njima narod mogao da se okuplja i upražnjava pravoslavlje

On je izrazio zadovoljstvo što danas ima priliku da sa verujućim narodom prisustvuje takvom jubileju kao što je obeležavanje veka i po od osnivanja Hrama vaznesenja Gospodnjeg, koje je danas organizovano u Busnovima kod Prijedora, prenosi RTRS.

- Crkva je naš identitet i zato je veoma važno reći da se ovde u Busnovima već 150 godina narod neprekidno okuplja baš na ovom mestu - da se moli Bogu i upražnjava sve one vrednosti kao narod mira. Radan narod ovog područja vekovima to čini - rekao je Dodik novinarima.

Svetu arhijerejsku liturgiju u ovom hramu danas je služio vladika banjalučki Jefrem.

Liturgiji, svečanoj litiji i osveštanju crkvene sale prisustvovali su mnogobrojni vernici Parohije bisnovačko-tomašičke.

Gradonačelnik Prijedora Dalibor Pavlović izjavio je da je za sve meštane Busnova i okoline ovo veliki dan, budući da se obeležava 150 godina postojanja ove crkve koja je izgrađivana u jako teškim uslovima.

Crkve brvnare, karakteristične su, inače, za potkozarsku regiju. U okolini Prijedora crkve brvnare se nalaze u selima Marićka, Omarska, Busnovi, Jelićka i Rakelići, a crkva u Jelićkoj je proglašena nacionalnim spomenikom.

U BiH je od 83 drvene srpske crkve sačuvano svega tridesetak.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija