• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Novosti.rs

05.10.2021

10:35

TRESE SE CRNA GORA! ĐUKANOVIĆI MORAJU KOD TUŽIOCA! PANDORINI PAPIRI UZBURKALI REGION! Ima li iko u Podgorici petlje da udari na Mila?!

Balkan

TRESE SE CRNA GORA! ĐUKANOVIĆI MORAJU KOD TUŽIOCA! PANDORINI PAPIRI UZBURKALI REGION! Ima li iko u Podgorici petlje da udari na Mila?!

Podeli vest

Otvorila se Pandorina kutija! Posle "panamskih papira", ponovo su pokuljale informacije koje pokazuju da je više desetina sadašnjih i bivših državnika i milijardera povezano sa kompanijama koje koriste poreske oaze i time zaobilaze plaćanje poreza svojim državama

Među onima koji su uspešno godinama "izvrdavali" ovu obavezu su bivši britanski premijer Toni Bler, njegov češki kolega, milijarder Andrej Babiš i ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski. Najviše bure u regionu je izazvala činjenica da se u ovom društvu našao i crnogorski predsednik Milo Đukanović.

Pošto je nevladina organizacija MANS obelodanila podatke istraživanja globalne novinarske mreže o ofšor poslovima, po kojima su Milo Đukanović i njegov sin Blažo, 2012. godine, sklopili tajne ugovore o upravljanju njihovom imovinom, skrivajući se iza komplikovane mreže povezanih kompanija iz Velike Britanije, Švajcarske, Britanskih Devičanskih ostrva, Paname i Gibraltara, sve partije vladajuće većine očekuju reakciju državnog Tužilaštva.

Očekivalo se da državni organi odmah reaguju da ga pozovu da objasni navode iz istraživanja koje je dobro uzdrmalo porodicu Đukanović, Demokratsku partiju socijalista, pa čak i komite. Neki od njih oglasili su se na društvenim mrežama pozivajući na odbranu lika i dela aktuelnog predsednika Crne Gore novim skupom podrške Đukanovićima na Cetinju!

Firma ugašena posle izbora

Pozivajući se na zvanične finansijske izveštaje, MANS navodi da je britanski Alvarium Investements konačni vlasnik većine firmi iz kompleksne mreže koja je poslužila Đukanovićima da sakriju trastove i kompanije. Prema podacima iz "Službenog lista" Britanskih devičanskih ostrva, tačno mesec dana nakon promene vlasti u Crnoj Gori, 30. septembra 2020, firma LJ Skye 2(PTC)Limited koja je upravljala tajnim poslovima Đukanovića je pokrenula postupak doborovoljne likvidacije i ubrzo je ugašena!

Putin porekao

Ruski predsednik Vladimir Putin odbacio je tvrdnje da je, prema "Pandorinim papirima", kupio stan svojoj navodnoj ljubavnici Svetlani Krivonogoj. Putin je, prema navodima iz ove dokumentacije, posredstvom ofšor kompanije kupio u Monaku penthaus u vrednosti od 4,1 milion dolara. Stan se, kako se tvrdi, nalazi u luksuznom kompleksu Monte Karlo Star i gleda na Sredozemno more, odmah ispod čuvenog kazina Monte Karlo, poznatog iz filmova o DŽejmsu Bondu.

Jedan od lidera Demokratskog fronta Milan Knežević smatra da je trenutak da se formira anketni odbor Skupštine koji će istražiti kako je Đukanović "oprao prvi milion".

- I da prvi svedoči Duško Knežević - poručio je Knežević, koji priznaje da nije optimista da će Tužilaštvo reagovati povodom "Pandora papira".

- Specijalni tužilac Katnić će pre uhapsiti svoju ženu nego Mila - dodaje Knežević!

U TOKU JE FRONTALNI NAPAD NA SRPSKI NAROD, SRPSKA MORA DA VRATI VOJSKU! Dodik o otkazivanju vojne vežbe sa Srbijom na Manjači!

Na ovu priču nadovezuje se i Nebojša Medojević, lider Pokreta za promene:

- Uvesti vanredno stanje. DPS proglasiti terorističkom organizacijom i zabraniti je.

Demanti

U odgovorima na pitanja MANS, Đukanović je priznao da je 2012. osnovao Viktoria Trust, naglašavajući da u tom periodu nije bio javni funkcioner, i da je krajem te godine, posle imenovanja na funkciju premijera, vlasništvo nad svojim trastom preneo na sina Blaža, što je ovaj i potvrdio. Međutim, obojicu demantuje procurela dokumentacija iz koje se vidi da je u novembru 2014. dok je Milo Đukanović bio na polovini premijerskog mandata on i dalje bio jedini vlasnik "Viktorija trusta", a njegov sin "Kaperkastel trusta".

Plava krv nije imuna

Jordanski kralj Abdulah Drugi, pazario je, za oko 60 miliona evra, tri vile na plaži u Malibuu, u Kaliforniji. Kralj je kupio nekretnine usred Arapskog proleća, dok su njegovi sunarodnici protestovali protiv vladajuće dinastije, korupcije i nezaposlenosti.
Dokumenti razotkrivaju i marokansku princezu Lalu Hasnu kao vlasnicu naftne kompanije koja je kupila kuću od desetak miliona evra u najboljem delu Londona. Pare za to, uzela je iz fonda marokanske kraljevske porodice.

Odmah pohapsiti sve vodeće funkcionere DPS, tajkune DPS, članove kriminalnih kartela - rekao je Medojević, pozivajući premijera Zdravka Krivokapića da suspenduje zakone koji štite mafiju!

PALMER I ESKOBAR NISU USPELI, SRBE NISU PREVARILI! Srđa Trifković o pozadini dolaska amerčikih birokrtačića u BiH!

Iz redova Demokratske Crne Gore poručuju da ako nekome do sada nije bilo jasno na šta se odnosi patriotizam Đukanovića, sada je shvatio.

- Ako se neko pitao šta je Đukanović išao da brani na Cetinju, sada zna. Je li ovo ljubav prema Crnoj Gori? Ovako li se brani država? Sve treba da izađe na videlo. Svi da polože račune pred zakonom - ocenjuje potpredsednik Demokrata Vladimir Martinović.

Malverzacije 330 zvaničnika

"Pandorini papiri" otkrivaju prave vlasnike u 29.000 ofšor kompanija, u zemljama koje imaju sa niskim poreskim stopama, poput Holandije, Irske, Singapura, Hongkonga ili nekim državama SAD. Oko deset odsto svetskog BDP drži se u poreskim oazama. Blizu 11,9 miliona poverljivih dokumenata iz 14 agencija koje se bave pokretanjem ofšor firmi, kriju tajnu imovinu više od 130 milijardera. U dvogodišnjem istraživanju, koje je razotkrilo malverzacije 330 javnih zvaničnika širom sveta, učestvovalo je oko 600 novinara iz 150 svetskih medija.

Muka Babišu uoči izbora

Češki premijer Andrej Babiš, milijarder koji se 2017. domogao izborne pobede obećavajući borbu protiv korupcije, investirao je, 2009. godine, 19 miliona evra u ogranak jedne naftne kompanije da bi kupio vilu sa dva bazena i bioskopom na francuskoj rivijeri, u blizini Kana. Kako su otkrili češki novinari, na čija je pitanja Babiš odbio da odgovori, uoči parlamentarnih izbora, 8. i 9. oktobra, ovaj političar nikada zvanično nije prijavio da ima udele u naftnoj kompaniji, niti vilu.

Socijalistička narodna partija pozvala je nadležne tužilačke organe da što pre pokrenu istragu o navodima MANS kako bi se utvrdilo da li predsednik Milo Đukanović i njegov sin Blažo imaju veliku imovinu u inostranstvu.

ŠTA ZNAČI KAD PUTIN KAŽE "SMAKNUTI U KLOZETU", "IZBUBECATI IZA UGLA", "SEDELI NA DIMNJAKU A I B"?! Svetski lideri u čudu, prevodioci u nevolji, a sve ima i te kakvu poruku!

- Ovo je belodan dokaz koji je potvrdio višegodišnje sumnje brojnih građana Crne Gore da je Đukanović znatno bogatiji nego što se predstavlja i da njegova redovna primanja ne mogu pokriti ekstravagantan život koji predsednik vodi.

Tajkuni i Šakira

Na spisku onih koji su zaobišli plaćanje poreza su ministri finansija Pakistana, Holandije i Brazila, kao i bivši šefovi ovog resora u Francuskoj i na Malti, uključujući nekadašnjeg šefa Međunarodnog monetarnog fonda Dominika Štros-Kana. Tu je i turski tajkun Erman Iličak, čija firma je gradila predsedničku palatu za Redžepa Tajipa Erdogana, zdanje sa 1.150 soba. Kolumbijska pevačica Šakira i bivša indijska zvezda kriketa Sačin Tendulkar, samo su neka od imena iz šou-biznisa i sporta.

Gvardiola skrivao novac

Za aktuelnog trenera fudbalera Mančester sitija Pepa Gvardiolu se navodi da je u periodu do 2012. godine izbegavao plaćanje poreza u Španiji tako što je otvorio ofšor račun u Andori. Strateg "građana" je iskoristio poresku amnestiju koju je uvela vlada Marijana Rahoja za regulisanje svoje fiskalne situacije. Na tom računu je Gvardiola primao zarađeni novac iz vremena dok je nastupao za katarski Al Ahli, a prema pisanju španskog "El paisa" na taj način je provukao oko 500.000 evra na koje je platio samo deset odsto poreza. Takođe, Gvardiola je od 2007. do 2012. na isti način "sakrio" novac koji je zarađivao kao trener Barselone.  




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Miša

pre 2 godine

Nešto ne pominjete političare iz Srbije koji imaju off shor kompanije??? Mora da ste dobro plaćeni???

SPECIJALNO TUŽILAŠTVO "ČEŠLJA" MILA ĐUKANOVIĆA!
Balkan

SPECIJALNO TUŽILAŠTVO "ČEŠLJA" MILA ĐUKANOVIĆA!

Specijalno državno tužilaštvo formiralo je predmet povodom tvrdnji Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) da su predsednik Crne Gore Milo Đukanović i njegov sin Blažo 2012. godine sklopili tajne ugovore o upravljanju njihovom imovinom, skrivajući se iza komplikovane mreže povezanih kompanija iz Velike Britanije, Švajcarske, Britanskih devičanskih ostrva, Paname i Gibraltara

04.10.2021

20:29

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve
Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve

Bila sam u dvorištu Novakovića, u tu kuću je udata moja ćerka i bavila sam se decom. Čula sam da je došao Milan Nikolić i udario mog sina Vuka sa obe šake. Nisam videla, ali sam čula tada šta se desilo. Milan mu je zapretio prstom i rekao, "j....u ti majku", a Vuk mu je odgovorio, "ti da j...š moju Draganu. Milan je mali čovek, ali je poskočio i sa obe šake udario Vuka. To su snimile kamere.

28.03.2024

18:01

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija