• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: DW/Informer

03.11.2021

18:50

RUSIJI SE NE SME DOZVOLITI UZ POMOĆ SRBIJE I RS UNIŠTI EVROPU! Nemci ne mogu prihvate pobedu Moskve u UN i propast Šmita! DODIK SLAVI, NEĆE DA PRIČA SA OKUPATOROM!

Tanjug/Beta/Fotoilustracija

Balkan

RUSIJI SE NE SME DOZVOLITI UZ POMOĆ SRBIJE I RS UNIŠTI EVROPU! Nemci ne mogu prihvate pobedu Moskve u UN i propast Šmita! DODIK SLAVI, NEĆE DA PRIČA SA OKUPATOROM!

Podeli vest

Odluka SB UN da ne dozvoli šefu OHR da se obrati jedna je od važnijih tema u nemačkim medijima! Oni nedvosmisleno ocenjuju da je reč o pobedi Rusije, ali i Republike Srpske koje ne priznaju Šmita

Dešavanjima u Njujorku bavio se Dojče Vele, a sagovornici ove agencije rezignirano konstatuju da je Zapad dobio brutalnu šamarčinu. Prenosimo neke od ocena nemačkih političara koji u opisu posla imaju ili su imali dešavanja na Balkanu.

Bodo Veber: Veto Rusije je mogao da se izbegne

I nemački politikolog i stručnjak za zapadni Balkan Bodo Veber kaže da je jasno da su stalne članice Saveta sigurnosti UN, SAD, Velika Britanija i Francuska, popustile pred "ucenom Rusije".

Foto: Tanjug

- Za odustajanje Moskve od stavljanja veta na nastavak vojne misije EUFOR-a, oni su pristali na izbacivanje svake reference na OHR i visokog predstavnika u standardnom tekstu rezolucije. Time nije oštećen mandat visokog predstavnika i OHR u pravnom smislu, ali je zato politička poruka koju šalju zapadni članovi poražavajuća i opasna, s obzirom na predstojeće izazove koje najavljuje Republika Srpska. Sve se to moglo lako izbeći odvraćanjem Moskve od veta planiranjem NATO misije kao zamene za EUFOR, ali za to u ključnim zapadnim prestonicama nije bilo političke volje - kaže Veber.

Švarc-Šiling bio da ućutka Dodika

Bivši Visoki predstavnik u BiH Kristijan Švarc Šiling pozvao je još uoči sednice Saveta bezbednosti UN Zapad na odlučniju akciju kako bi se "spasao mir" u BiH i regiji.

On se obrušio na Rusiju i Srbiji uz konstataciju da Beograd i Moskva  žele da unište Evropu.

 - Ovo je pitanje spasavanja mira. Ono što morate da shvatite jeste da se Rusiji ne sme dozvoliti da preko Srbije i RS uništi Evropu, a to je sada u stvari na delu. I ova borba u BiH je borba za Evropu - rekao je Švarc-Šiling. 

On je popručio i da se "glasovima poput Dodikovih ne sme dozvoliti da postanu isuviše glasni.

DODIK NE PRETI, ZAJEDNIČKA VOJSKA I NIJE PO DEJTONU! Komandant Eufora general Placer ućutkao Sarajevo, OHR! ŠTA ĆE SADA BAKIR I...

Šef OHR u BiH Kristijan Šmit, koga ne priznaju Srpska i Banjaluka, u svom izveštaju SB UN upozorava da se "BiH suočava s najvećom egzistencijalnom pretnjom u posleratnom razdoblju".

- Uporni, ozbiljni izazovi temeljima Opšteg okvirnog sporazuma za mir od strane vlasti entiteta RS, na čelu s najvećom strankom u RS, Savezom nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) koju vodi član Predsedništva BiH Milorad Dodik, ugrožavaju ne samo mir i stabilnost zemlje i regiona, već to, ako međunarodna zajednica ne bude odgovorila, može dovesti do poništenja samog mirovnog sporazuma - upozorio je Šmit.

Foto: Printskrin video

On je, takođe, upozorio da bi povratak "izvornom Dejtonu" u režiji Milorada Dodika značio "vraćanje unatrag", čime bi se navodno poništili ključni reformski procesi u oblastima odbrane, indirektnog oporezivanja i pravosuđa.

Dodik: Ako smo mi separatisti, on je okupator

Nakon što su objavljeni detalji Šmitovog izveštaja, lider RS Milorad Dodik je izjavio da "visoki predstavnik nema više šta da traži u BiH", ali da nema ništa protiv toga da Savet bezbednosti UN produži mandat EUFOR-u u Bosni i Hercegovini.

KLJUČA U HRVATSKOJ, MILANOVIĆ MORA BITI OPOZVAN, ON JE PSIHIJATRIJSKI SLUČAJ?! Ministar odbrane RH tvrdi da je i Brisel šokiran ponašanjem predsednika "lijepe njihove"!

- Mislim da visokog predstavnika nema i neće ga ni biti. Sve ono što bi on donosio i pretnje da bi koristio bonska ovlašćenja - neka koristi. To nema nikakvog značaja u Republici Srpskoj. Ako smo mi separatisti, on je okupator -, rekao je Dodik.

Foto: TANJUG/ Sava Radovanović

Članice Saveta bezbednosti UN dobile su Šmitov izveštaj u pisanoj formi i o njemu će raspravljati u sredu (3.11.). Novinar Erol Avdović kaže da je taj izveštaj već od petka (29.10.) zvanični dokument Ujedinjenih nacija.

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Zagor

pre 2 godine

Ovo nikako ne sluti na dobro za RS.Isuviše podsjeća na plan Z4 i Hrvatsku devedesetih godina!!! Sačekajmo malo,pa čete da vidite!

Kosovojesrpsko

pre 2 godine

- Ovo je pitanje spasavanja mira. Ono što morate da shvatite jeste da se Rusiji ne sme dozvoliti da preko Srbije i RS uništi Evropu, a to je sada u stvari na delu. I ova borba u BiH je borba za Evropu - rekao je Švarc-Šiling. Za razliku od Silinga, ja veoma dobro poznajem istoriju balkana a i evrope pa da ga samo pitam, dali su nemci rusili evropu ili Rusija i Srbija? - Licemeri jedi, znate odlicno da niko nije ginuo za slobodu evrope kao Srbi, za vreme svih ratova poslednjih 800 godina i opet nas optuzujete na pravdi Boga. Bosna je do okupacije od otomana i germana bila srpska zemlja, vi bi nas u rezervat kao americke Indijance. Bog neka vam da koliko ste vi Srbima dali.

Rade

pre 2 godine

Nučite da pišete, totalno ste ne pismeni.. RUSIJI SE NE SME DOZVOLITI UZ POMOĆ SRBIJE I RS UNIŠTI EVROPU! Nemci ne mogu prihvate pobedu Moskve u UN i propast Šmita! DODIK SLAVI, NEĆE DA PRIČA SA OKUPATOROM!

PRKI

pre 2 godine

Oni koji su Evropu najvise unistili sada se kao brinu o Evropi , kakvo licemerije, ubijali ste i decu a sada se kao brinete umestoda podvijete rep . Jos niste isplatili ratnu odštetu napravljenu u II svetkom ratu a tek za bombardovanje srbije zajedno sa Nato- fašistima.

Nikša

pre 2 godine

Oj bakire evo ti ga evo pa sa njega gledaj sarajevo, ha ha ha...

nesa151

pre 2 godine

Alo Svabovi zar vas nisu SRBI DVARED POBEDILI U RATU?PA I OPET CE ,AKO NEVERUJES PROBAJ!

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija