• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/sputnjik

02.03.2022

14:39

MILO KORISTI SITUACIJU U UKRAJINI DA PREUZME KONTROLU NAD CRNOM GOROM! Đukanović nameće sebe kao ključnog aktera za formiranje nove vlasti!

Balkan

MILO KORISTI SITUACIJU U UKRAJINI DA PREUZME KONTROLU NAD CRNOM GOROM! Đukanović nameće sebe kao ključnog aktera za formiranje nove vlasti!

Podeli vest

Predlogom da se zbog događaja u Ukrajini umesto manjinske vlade formira politička u koji bi ušla i Demokratska partija socijalista, ta stranka i njen lider Milo Đukanović nameću sebe međunarodnim faktorima kao poželjne partnere i kao aktere koji su se konsolidovali u opoziciji i imaju ambiciju da budu ključni faktor u formiranju nove vlasti

Iako je Đukanović prošle sedmice izjavio da je najrealnije da se postigne konsenzus o formiranju manjinske vlade, koju je predložila koalicija “Crno na bijelo” (GP URA i CIVIS), iz njegove partije su pre par dana, nakon okončanja konsultacija, poručili da je politička vlada, koji bi činile proevropske stranke, jedino rešenje krize vlasti uzimajući u obzir dešavanja u Ukrajini.
URA je u reagovanju taj predlog odbacila, poručivši da nakon što je, čak i u svojim najvećim bastionima, DPS otišao u opoziciju, racionalna percepcija političkih zbivanja ovoj partiji nije jača stran.

„Da ih vratimo u stvarnost. Nema nikakve političke vlade sa DPS-om. URA je dala svoje rješenje u kojem u Vladi nema DPS-a i DF-a a ukoliko se nekakve druge opcije mogu ostvariti, to je u redu, ali u njima URA neće učestvovati”, navela je URA u saopštenju.

Strahinja Bulajić, v.d predsednika Skupštine, kazao je da neće zakazati sednicu parlamenta dok se skupštinska većina sa avgustovskih izbora 2020 ne dogovori o tome. SNP već četiri sedmice ne zakazuje Glavni odbor na kome bi odlučili o ulasku u manjinsku vladu.

DPS želi kontrolu nad vladom

Profesor Savo Marković kaže za Sputnjik da je politička situacija u Crnoj Gori sve složenija i haotičnija.
“Najnoviji predlog Mila Đukanovića , iako ga je izgovorio potpredsjednik DPS-a Jefto Eraković, koji to nije rekao bez odobrenja Đukanovića, da nova crnogorska vlada ne treba da bude manjinska već politička, sa stanovišta interesa njegove partije je razumljiva. Đukanović u ovoj situaciji želi da se Evropi nametne kao čuvar mira u ovom dijelu Balkana. On je bio potrčko toj Evropi u nekim stvarima, i bio im je potreban da obavi poslove za njih. Sa druge strane, treba podsjetiti da Đukanović sa svojim koalicionim partnerima ima 40 poslanika u Skupštini CG i bilo bi glupo da tu većinu utopi u par poslanika URE, a da nema nikakve političke koristi od toga.
Dakle, težnja Đukanovića za političkom vladom je sasvim legitimna. Međutim, ona pokazuje da se na vlast može doći i mimo izbora i volje građana. Dakle, opet se vraćamo na to da su prijevremeni parlamentarni izbori jedini lijek za postojeću političku krizu u Crnoj Gori“
, kaže Marković.

Veće podele nego u vreme partizana i četnika

Naš sagovornik ističe da rešenje nije nikakva manjinska ni političa vlada, već da postojeće vlada Krivokapića bude u tehničkom mandatu do novih izbora, da ih pripremi, da se pročiste birački spiskovi.

„Politička kriza u Crnoj Gori je na vrhuncu. Crna Gora je sada podjeljenije društvo nego za vrijeme podjele na partizane i četnike. Te podjele su 60 i 70 godina prošlog vijeka bile na neki način zacijeljene, ali su sada esklalirale. Dakle, samo fer parlamentarni izbori su izlaz iz ove krize, a ne politička vlada kojom bi upravljao DPS“, kaže Marković za Sputnjik.

Foto: Tanjug

Milovi spavači

Vesko Pejak iz Alternative Crne Gore ukazuje da Đukanović poslednjim potezima pokazuje želju da vrati kontrolu nad političkom situacijom u Crnoj Gori.

„Đukanović je 30. avgusta 2020. godine izgubio dio kontrole koji se tiče izborne volje građana. On i dalje ima dio institucionalne kontrole nad određenim političkim subjektima. Koje još političke subjekte on kontroliše pokazalo se poslednje tri četiri mjeseca kada URA i SNP panično pokušavaju da Đukanovića vrate na vlast. Jasno je da je on imao insajdere u tim partijama sve vrijeme, a ja mislim da on ima svoje „spavače“ i u drugim partijama koje još nije aktivirao. Pokušaj da se na silu, mimo zakona, zakaže sjednica Skupštine na kojoj bi se izabrala neka manjinska vlada i nekakav mandatar, bez rješenja za ministarska mjesta i dogovora, u suštini je pokušaj da se iskoriti ova situacija kada su oči Amerike i Evrope uprte u Ukrajinu. Zato Đukanović daje izjave da Crna Gora uputi pomoć Ukrajini, iako se zna da Crna Gora malo čime može da im pomogne, da je riječ o simboličnoj pomoći“, kaže Pejak za Sputnjik.

Pejak dodaje da Đukanović samo koristi „mutnu političku situaciju ovde i u svetu kako bi reaktivirao svoje političke snage.

„Nema ništa od povrtaka DPS na vlast, ne samo zato što je Đukanović otpisan političar, već zato što je on akter velikih afera, koje ne bi samo zatresle Crnu Goru, već i daleko izvan Crne Gore“, tvrdi Pejak.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
laky

pre 2 godine

Rade na uspostavi tržišta i logističkog lanca za banane i cigarete.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće
Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće

Danka Ilić (2) nestala je 26. marta u Banjskom polju kod Bora, u dvorištu porodične kuće svoje majke Ivane Ilić, dok se igrala sa starijim bratom. Prema rečima majke, sin je zatražio vodu, pa je ona otišla do automobila, ali kada se vratila Danka više nije bila tamo. Nažalost, potraga za devojčicom za kojom je tragala cela Srbija, ali i Evropa, završena je na tragičan način.

25.04.2024

20:46

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija