• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/RTS

05.04.2022

22:01

UPOZNAJTE "VIHOR"! Novo oklopno vozilo Republike Srpske - Rusija, SAD, Kina ne veruju koliko je ovo moćno! (Video)

printscreen

Balkan

UPOZNAJTE "VIHOR"! Novo oklopno vozilo Republike Srpske - Rusija, SAD, Kina ne veruju koliko je ovo moćno! (Video)

Podeli vest

Kompanija Tehnički remont Bratunac (TRB) predstavila je prototip novog multifunkcionalnog vozila "vihor". "Vihor" je lako taktičko vozilo, koje je napravljeno u saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova Republike Srpske

Vozilo je teško ispod šest tona, ima balističku i protivminsku zaštitu kao i "Despot", ali je, za razliku od njega, duplo lakše, zadržavajući sve balističke karakteristike. Predviđeno je za pet ljudi. Iz kompanije TRB su naveli da je vozilo bazirano na modularnoj šasiji.

"Vihor je projektovan za 2+2 ili 2+3 člana posade, smeštena u zasebnoj balistički zaštićenoj kapsuli. Pokreće ga dizel motor minimalne snage 200kW, 6-stepeni automatski mjenjač, dvostepeni razvodnik pogona, a od opreme A/C, ventilacija, kamere, dži-pi-es, PP sistem, otvore za dejstvovanje iz vozila, nosače naoružanja, svetlosna i zvučna signalizacija", navodi se u saopštenju.

Većinski vlasnik TRB-a Slaven Ristić naglasio je da su u razvoju vozila "Vihor" integrisani i uvaženi svi zahtevi koje je Specijalna antiteroristička jednica MUP-a Republike Srpske imala.

Ristić dodaje da su i "Despot", a sada i "Vihor", konceptualna vozila koja nisu rađena na platformama komercijalnih vozila.

Navodi i da su TRB vozila kompletno razvijena uz korišćenje najnovijih komponenti i onog što vojna tehnika i industrija nudi na tržištu.

"Licence su naše u potpunosti i razvoj naših ljudi i inženjera, kao i radnika koji su dokazano stasali da ponesu epitet pravih konstruktora najmodernije vojne tehnike u oblasti vozila, tj. točkaša", rekao je Ristić.

"Despot" mnogo veći

Borbena masa vozila "Despot" je 14 tona, korisna nosivost tri tone, u unutrašnjem prostoru ima mesta za prevoz tri člana posade i do šest policajaca ili vojnika, maksimalnom brzinom od 120 kilometra na čas.

Prvi prototip predstavljen je u Banjaluci 9. januara 2019. godine, na paradi povodom Dana Republike Srpske.

Ove godine na defileu povodom dana Republike Srpske prikazano je 10 vozila, od čega pet sa daljinski upravljivim borbenim stanicama (DUBS).

Proizvođač je definisao da "Despot" ima zaštitu koja omogućava zaštitu od dejstva zrna kalibra 7,62x39 milimetara sa razdaljine od 30 metara, odnosno eksploziju mine sa šest kilograma eksplozivnog punjenja.

Situaciju u Ukrajini možete pratiti iz minuta u minut u BLOGU UŽIVO na našem portalu.

Bonus video:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Na Kosovu se ide na satanizovanje Srba i vraćanje u prošlost! Referendum nije ispunio svoju svrhu, rešenje je Zajednica srpskih opština! (VIDEO)
Live TV

Na Kosovu se ide na satanizovanje Srba i vraćanje u prošlost! Referendum nije ispunio svoju svrhu, rešenje je Zajednica srpskih opština! (VIDEO)

Život pod terorom Aljbina Kurtija na Kosovu i Metohiji još uvek predstavlja ogroman problem za Srbe koji tamo žive, a Zapad, sa svojim licemernim ponašanjem i dvostrukim aršinima, ne doprinosi rešavanju situacije. Na ovu temu u "Info jutru" televizije Informer govorio je predsednik Društva lobista Srbije Nenad Vuković.

23.04.2024

12:40

Niko ne priča o tome šta se desilo u Kravicama ili Bratuncu! Nemačka po svaku cenu hoće da opere sve što je radila tokom 20. veka! (VIDEO)
Live TV

Niko ne priča o tome šta se desilo u Kravicama ili Bratuncu! Nemačka po svaku cenu hoće da opere sve što je radila tokom 20. veka! (VIDEO)

Zašto se pitanje navodnog genocida u Srebrenici poteže danas, 29 godina kasnije, dok na Bliskom istoku Izrael svakodnevno ubija veliki broj palestinskih civila? Ko stoji iza sramne rezolucije i šta je skriveni motiv za nju? Na ovu temu, u "Info jutru" Informer TV, govorio je Vladimir Marinković, predsednik Kongresa srpsko-američkog prijateljstva.

23.04.2024

10:06

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija