• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Večernji list

06.04.2022

15:50

NEMAČKA IGRA LICEMERNO! BRISELOV EMBARGO NA RUSKU NAFTU DOVEŠĆE EVROPU DO HAOSA! Hrane će biti, ali će građanima biti teško da je kupe...

Balkan

NEMAČKA IGRA LICEMERNO! BRISELOV EMBARGO NA RUSKU NAFTU DOVEŠĆE EVROPU DO HAOSA! Hrane će biti, ali će građanima biti teško da je kupe...

Podeli vest

"Hrana u Evropi neće nedostajati, ali će zbog energetske krize postati toliko skupa da će građanima biti teško da kupe hranu. Ako dođe do embarga na rusku naftu, cene goriva će leteti na toliko. u meri u kojoj danas kao kamilica“, kaže, između ostalih, Tomislav Krasnec, Večernjakov dopisnik iz Brisela

Osvrnuo se i na embargo na uvoz ruske nafte i gasa, o kome se sve glasnije priča u Briselu, i analizirao kakav bi scenario mogao da se desi u Hrvatskoj u tom trenutku.

Evropska unija prvi put uvodi embargo na uvoz energenata iz Rusije. Konkretno, nema više uvoza uglja. Šta takva odluka znači za Hrvatsku i ostale članice EU?

Ovo je najnoviji predlog Evropske komisije, koji još nije izglasan u parlamentu i o kome se još raspravlja. Ovaj predlog će verovatno usvojiti i podržati Hrvatska i sve ostale članice. Plan je da se obustavi uvoz ruskog uglja u EU u naredna tri meseca. Ugalj je korišćen kao energent koji je za EU ​​mnogo manje važan od nafte i gasa. Kolokvijalno se može reći da je reč o blagoj meri kojom se teren još ispituje, jer je vrednost uvezenog uglja iz Rusije približno četiri milijarde evra godišnje, što je neuporedivo manje od količina za naftu i gas. Poljska i baltičke države su najradikalnije u stavovima da i Rusiju treba kazniti uvođenjem embarga na naftu i gas, ali su mišljenja u EU podeljena i to bi moglo imati dalekosežne posledice. Što se tiče pozicije Hrvatske u kontekstu embarga na ugalj, problem bi mogla biti TE Plomin, koja radi na ugalj i tako proizvodi struju. Ostaje da se vidi kako će se ova situacija odvijati. Nestašice sigurno neće biti jer je tržište uglja diversifikovano, odnosno Rusija nema monopol nad njim i lako se može nabaviti sa drugih svetskih tržišta.

Da li to navodi na zaključak da je embargo na uvoz ruske nafte sledeći korak? Ili je ovo samo prividna sankcija i slanje poruke Rusiji dok je teško očekivati da će se Evropa odlučiti na tako radikalan iskorak sa naftom?

U Briselu sam u kontaktu sa ljudima koji kokreiraju spoljnu politiku. Mislim da je embargo na uvoz nafte sledeći potez EU. Međutim, treba biti svestan da će to izazvati previranje tržišta u Evropi i da je sadašnje poskupljenje goriva kome smo svedoci kamilice u odnosu na ono što tada možemo da očekujemo. U tom pravcu će svakako ići u dogledno vreme. Neke zemlje, poput Nemačke i Austrije, bile su protiv, ali kada vide masakr u Buči i ratne zločine oko Kijeva, polako se menjaju. Uprkos činjenici da će to izazvati negativne posledice po njihove privrede. Italija je rekla da se neće protiviti embargu na naftu, dok se Austrija protivi embargu na gas. Kako Nemačka diše? U Nemačkoj trenutno postoji ogroman medijski pritisak na vladu da uvede embargo na rusku naftu i gas. Međutim, vlada je i dalje pragmatična po ovom pitanju i ne donosi ishitrene odluke. Kancelar Olaf Šolc se nedavno usprotivio, rekavši da bi Nemačku mogla pogoditi duboka recesija sa ogromnim gubitkom radnih mesta. Ipak, treba biti iskren i reći da je Nemačka sada puna koketiranja sa Rusijom. Svoju ekonomiju su učinili potpuno zavisnom od ruskih energenata, čak i posle 2014. godine kada je Rusija anektirala Krim. Zapadni partneri su ih upozoravali na to, ali su se oglušili. Čak i oko izgradnje Severnog toka 2. Sada bi Nemcima moglo da se kaže da stegnu kaiš i prihvate greške kao što su govorili Grcima koji su se nekada našli u dužničkoj krizi. Što se tiče uglja, za Nemačku to nije problem. Do leta su ionako nameravali da se okrenu drugim tržištima.


Italija je rekla da se neće protiviti embargu na naftu, dok se Austrija protivi embargu na gas. Kako Nemačka diše?

U Nemačkoj trenutno postoji ogroman medijski pritisak na vladu da uvede embargo na rusku naftu i gas. Međutim, vlada je i dalje pragmatična po ovom pitanju i ne donosi ishitrene odluke. Kancelar Olaf Šolc se nedavno usprotivio, rekavši da bi Nemačku mogla pogoditi duboka recesija sa ogromnim gubitkom radnih mesta. Ipak, treba biti iskren i reći da je Nemačka sada puna koketiranja sa Rusijom. Svoju ekonomiju su učinili potpuno zavisnom od ruskih energenata, čak i posle 2014. godine kada je Rusija anektirala Krim. Zapadni partneri su ih upozoravali na to, ali su se oglušili. Čak i oko izgradnje Severnog toka 2. Sada bi Nemcima moglo da se kaže da stegnu kaiš i prihvate greške kao što su govorili Grcima koji su se nekada našli u dužničkoj krizi. Što se tiče uglja, za Nemačku to nije problem. Do leta su ionako nameravali da se okrenu drugim tržištima. Najavljene su i neke nove sankcije. Ruskim brodovima biće zabranjen ulazak i boravak u evropskim lukama, a ruskim i beloruskim drumskim prevoznicima da rade na tlu EU...Tako je, Evropa pooštrava sankcije gde može i koliko može. Međutim, postoje neki izuzeci. Ova pravila se neće odnositi na brodove koji prevoze energiju i na prevoznike koji prevoze hranu. Evropa i dalje igra pragmatično, a pri uvođenju sankcija pazi da ne ugrozi sebe. Nove sankcije zbog zamrzavanja imovine pogodile su i Putinovu porodicu, pošto se nedavno nezvanično saznalo da jedna od njegovih vanbračnih ćerki godinama živi u Holandiji.

Hoće li u Evropi biti nestašice hrane?

Ne bi trebalo, evropski lideri su više puta naglašavali da su akcije bogate, a države samodovoljne. Međutim, mnogo veći problem predstavlja rast cena hrane, koja će rasti zbog poskupljenja energenata. Tako da veliki broj građana neće moći da priušti neke namirnice. Treće zemlje u Africi, koje su potpuno zavisne od uvoza žitarica iz Evrope i Ukrajine, mogle bi da se nađu u nezgodnoj situaciji. Ako dođe do gladi, onda se mogu očekivati društveni nemiri ili revolucije. To je dublji problem.

Izlazi li iz ovog globalnog sukoba Kina kao pobednik?

Pa oni trenutno sede na tribinama i sve mirno posmatraju. Oni deklarativno podržavaju Rusiju, ali u isto vreme odbijaju da budu jasni u svojoj osudi koju je artikulisao Zapad. Rusija je navodno tražila vojnu pomoć Kine, ali je odbijena. Kina je odlučila da je najbolje da se ne meša ni ekonomski ni vojno, već da izvuče sve bolje. Osim toga, zapadni lideri su već zapretili da bi kinesko mešanje sa Rusima rezultiralo bolnim ekonomskim sankcijama. Peking svakako nije zainteresovan da zbog tuđeg rata izgubi zapadne kompanije i trgovinu sa Zapadom, koji čini skoro 50 odsto njihovog ukupnog izvoza.

Novina je i to što je Evropska komisija najavila kaznu za Mađarsku zbog kršenja vladavine prava. O čemu se radi?

Ovo je juče saopštila Ursula fon der Lajen. Po prvi put bi se mogao koristiti mehanizam kojim se državi članici uskraćuje pravo da koristi deo fondova EU. Takva odluka dolazi samo nekoliko dana nakon ubedljive izborne pobede Viktora Orbana i njegove diskretne podrške Vladimiru Putinu. Međutim, ne zaboravimo da je Orban svoju kampanju gradio na skepticizmu prema Briselu, pa to može imati pozitivan politički efekat za njega, jer bi ga birači smatrali herojem. Ali pitanje je kako će se to odraziti na Mađarsku, koja uveliko zavisi od fondova EU i koja ih sve vreme intenzivno koristi dok je Orban navodno u ratu sa Briselom. To je malo licemerno.

Situaciju u Ukrajini možete pratiti iz minuta u minut uživo u blogu na našem portalu.

Bonus video:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

INFORMER SPECIJAL! Šta to zna Bajden i šta krišom sprema Trampu?
Live TV

INFORMER SPECIJAL! Šta to zna Bajden i šta krišom sprema Trampu?

Završena je prva debata između Bajdena i Trampa koji je pokazao sve Bajdenove negativne strane. Tramp je evidentno bio dominantan i odneo pobedu! Da li će Bajdenovi glasači promeniti mišljenje nakon prvog duela dva predsednička kandidata i koliko su realne šanse za Trampovu pobedu u specijalnoj emisiji govorili su Dejan Miletić, direktor Centra za proučavanje globaliacije i Ilija Kajtez, pukovnik u penziji. Tokom emisije uključivao se veliki broj drugih gostiju, kao i gledaoci Informer TV koji su rekli svoje mišljenje o ovoj temi.

28.06.2024

18:41

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija