• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/Tanjug

23.04.2022

12:01

MRTVA TRKA Janšine partije i stranke poznatog menadžera Goloba! U SLOVENIJI u nedelju PARLAMENTARNI IZBORI!

tanjug/AP Photo/Darko Bandic

Balkan

MRTVA TRKA Janšine partije i stranke poznatog menadžera Goloba! U SLOVENIJI u nedelju PARLAMENTARNI IZBORI!

Podeli vest

U Sloveniji je u ponoć nastupio period izborne tišine uoči sutrašnjih parlamentarnih izbora

Politička propaganda i podrška strankama ili kandidatima zabranjeni su do zatvaranja biračkih mesta sutra uveče u 19 časova. Za to vreme zabranjeni su objavljivanje oglasa i drugi oblici političke propagande s ciljem da se vrši bilo kakav uticaj na birače u medijima, na bilbordima ili na političkim skupovima, prenosi STA.

Na izborima skoro 1,7 miliona birača odlučuje između politike koju je poslednje dve godine vodio aktuelni premijer Janez Janša i alternative koju obećava menadžer Robert Golob.

"Mrtvu trku" vode Slovenačka demokratska stranka (SDS) Janeza Janše, koji nastoji da osigura četvri mandat, i Pokret sloboda koju je pre izbora formirao Robert Golob (55), istaknuti menadžer koji je godinama vodio veliko državno energetsko preduzeće GEN, piše Hina.


Po anketi listova Dnevnik i Večer objavljenoj u sredu, Pokret sloboda ima 26,3, a Janšin SDS 25,5 odsto podrške. Neizvesna je i trka za treću najjaču stranku, koja se vodi između Levice (8,8 odsto) i socijaldemokrata (8,6 odsto).
 

Foto: tanjug/AP Photo/Darko Bandic

Cenzus od četiri odsto sigurno će preći i demohrišćanska Nova Slovenija (7,8 odsto), a na ivici praga su centristička stranka Povežimo Sloveniju (PoS) i stranke Alenke Bratušek (SAB) i Marijana Šareca (LMS S).

Za ulazak u parlament bori se dvadesetak stranaka i građanskih lista, a smatra se da bi za stabilnu buduću vladu u koaliciji trebalo biti najmanje tri ili četiri stranke s oko 55 mandata, u novom parlamentu koji broji 90 mesta.

"Izdržali smo i napravili sve što je trebalo, na izbore idemo mirno, a za glasove ćemo se boriti sve do zatvaranja birališta u nedelju", rekao je Janša na završnoj predizbornoj konvenciji svoje Slovenske demokratske stranke (SDS) koju vodi već skoro 30 godina.

On je svog rivala Roberta Goloba optužio za politički iluzionizam. Smatra ga eksponentom "duboke države" i predstavnikom privilegirane društvene klase, a u kampanji je više puta isticao Golobovu enormno visoku menadžersku platu i njegovu navodnu povezanost s bivšim predsednikom Milanom Kučanom, kojeg Janša smatra ocem slovenačke levice.

Foto: tanjug/AP Photo/Darko Bandic


Sa druge strane, Golob, koji je u politiku sa svojom strankom Pokret Sloboda ušao tek početkom godine, navodi da mu je cilj stvaranje stabilne vlade liberalnog centra i levice koja bi državom vladala dva mandata i sprovela potrebne promene, pri čemu u potpunosti odbija mogućnost koalicije sa Janšinom strankom.

"Ljudi moraju sami da odluče žele li da žive u policijskoj državi koju je pod maskom borbe protiv pandemije uvela sadašnja vlada. U nedelju se ne glasa protiv Janše nego protiv policijske države", naveo je Golob u kampanji.

On očekuje da će njegova stranka na izborima osvojiti najmanje 25 mesta u parlamentu i formirati vladu u saradnji s liberalnim centrom i levicom, vladu koja će u parlamentu imati najmanje 50 glasova podrške. Zbog specifičnosti slovenačkog izbornog sistema, u vladajuće koalicije moraju biti uključene najmanje tri stranke, a ni u tom slucaju im uvek nije garantovana stabilnost.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)
Live TV

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubistva Danke Ilić. Osumnjičeni za ubistvo od samog početka pokazuju vrlo neobično ponašanje. O tome šta je sve neobično u ovom slučaju, u emisiji "Info dan" govorile su Maja Jovanović iz Biroa za borbu protiv trgovine decom i psihološkinja Katarina Matić. Uživo u program javila se i novinarka Informera Vesna Jović sa najnovijim informacijama iz okoline Bora.

19.04.2024

16:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija