• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/RTRS

29.06.2022

10:13

Dokor Šukalo savetuje kako 'pregurati' ove tropske dane!

Balkan

Dokor Šukalo savetuje kako 'pregurati' ove tropske dane!

Podeli vest

Lekar porodične medicine doktor Mladen Šukalo, savetovao je kako se ponašati na ovako visokim temperaturama

Gostujući u Razbudilniku radija Republike Srpske dr Šukalo je dao sledeće savete:

- Izbegavajte izlaganje direktnoj sunčevoj svetlosti, posebno između 10 i 17 časova

- Izbegavajte izlazak u najtoplijem delu dana

- Pijte dovoljno tečnosti, odnosno negazirane vode ili niskokaloričnih pića bez kofeina, alkohola i šećera. Važno je konstantno unositi tečnost, a ne tek kad se pojavi osećaj žeđi

- Nosite laganu i široku odeću svetlih boja i prirodnih materijala. - Ne zaboravite zaštititi za glavu (šeširi, kape) i sunčane naočare

- Јedite više manjih obroka bogatih svežim povrćem i voćem

- Tuširajte se mlakom vodom, a možete stavljati i hladne obloge

- Ako radite ili trenirate na otvorenom pravite češće pauze 1 do 20 minuta na svakih sat vremena

Takođe, važno je prilagoditi i temperaturu prostora u kojem boravite:

Sobnu temperaturu preporučivo je održavati ispod 32 stepena danju i 24 stepena noću. Prilikom klimatizacije prostora pazite da temperatura ne bude niža od sedam stepeni od spoljnje.

Foto: AP/Photo

Rashlađivanje jedan od načina da se izborimo sa velikim vrućinama

Izbegavajte naporan fizički rad. Ako morate naporno da radite, činite to u najhladnije doba dana, što je obično ujutruu između 4.00 i 7.00 časova i poslepodne nakon 17 časova. Redovno koristite sredstva sa zaštitnim faktorom od štetnog UV zračenja.

Decu je posebno potrebno zaštititi – za njih treba koristiti zaštitna sredstva s najvećim faktorom (50+) i oblačiti ih u laganu odeću koja ih takođe štiti od UV zraka. U posebnom riziku od posledica viskih temperatura su hronični bolesnici. Osim svih navedenih preporuka, hronični bolesnici moraju da pripaze i na sledeće:

Redovno uzimajte propisanu terapiju. Ako je potrebno, dozu terapije prilagoditi uz konsultaciju sa svojim lekarom. Tražite savet ljekara ako imate neku hroničnu bolest ili uzimate više lekova, pogotovo one za pojačano mokrenje i snižavanje pritiska. Јedite umereno, a neka vaša ishrana bude bazirana na sezonskom povrću i voću.

Ukoliko se pojave simtomi toplotnog udara: povišena temperatura, ubrzan puls, otežano disanje, slabost, potražiti lekarsku pomoć. Najmlađi još nemaju potpuno razvijen termporegulacioni sistem i potrebno je zaštiti ih u najtoplijem delu dana, izbegavati boravak na suncu, pa i na bazenima, duži boravak u automobilu koji nije klimatizovan i sl.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija