• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/tanjug

31.08.2022

10:35

Lezbijski par hteo da krsti dete u crkvi u Rijeci, o potezu sveštenika bruji cela Hrvatska!

Pixabay

Balkan

Lezbijski par hteo da krsti dete u crkvi u Rijeci, o potezu sveštenika bruji cela Hrvatska!

Podeli vest

Odbijanje sveštenika Kristijana Zeba s riječkih Srdoča da krsti dete začeto veštačkom oplodnjom ženskog homoseksualnog para izazvalo je buru reagovanja u Hrvatskoj, a riječka Nadbiskupija se još nije oglasila

Svetovna javnost nije sva na strani sveštenika, koji je ostao dosledan, jer smatra da je takav čin protiv crkvenog učenja i da dete neće biti odgajano u duhu katoličke vere.

Argument sveštenika je da je homoseksualni par već u grehu, jer žive u suprotnosti sa učenjem katolilčke crkve.

"Sami dobro znamo da je nauk katoličke crkve da brak čine isklučivo muškarac i žena, sve drugo je neprihvatljivo", kaže sveštenik Zeba, prenela je zagrebačka N1 tv.

Sveštenik je o svemu vernike obavestio na Fejsbuku i upozorio da vređanja nema.

"Meni je savest potpuno čista i mislim da je to po meni jedino ispravno", rekao je Zeba.

Teolog Zoran Grozdanov u mnogočemu se ne slaže sa Zebom. Smatra da Crkva ipak nije skup pravila isključivo za moralno podobne ljude.

“U teološkom smislu mislim da tu dolazi do moralističke zbrke koja je jako prisutna u hršćanstvu poslednjih godina, pogotovo u Hrvatskoj. Naime, krštenje kao sakrament je dar, a da bi dar bio dar mora biti nezaslužen, to znači da ne zavisi od predispozicija onoga onoga koji ga prima, pa ni njegovih roditelja", kaže Grozdanov.

Dodaje da bi Crkva trebalo da uključuje i da funkcioniše na milosti a ne na tome da li ljudi žive ispravne ili neispravne živote.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Joyce

pre 1 godinu

Krštenje je slobodno isticanje lične volje i želje a ne nametanje volje roditelja. Sveštenik je pravilno postupio ali je pogrešno objasnio razloge. Dete, kada napuni 18 godina, može slobodno, svojevoljno bez prisile, da izrazi želju da se krsti. To što roditelji krste svoju decu dok su maloletna je greh prema deci i prema crkvi.

ratko

pre 1 godinu

ovde se radi o homoseksualnom braku ja im nista ne bi dao a kamoli da usvoje dete to samo iskrivljene drzave mogu uraditi zato i jeste ova sodoma i gomora u svetu

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće
Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće

Danka Ilić (2) nestala je 26. marta u Banjskom polju kod Bora, u dvorištu porodične kuće svoje majke Ivane Ilić, dok se igrala sa starijim bratom. Prema rečima majke, sin je zatražio vodu, pa je ona otišla do automobila, ali kada se vratila Danka više nije bila tamo. Nažalost, potraga za devojčicom za kojom je tragala cela Srbija, ali i Evropa, završena je na tragičan način.

25.04.2024

20:46

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija