• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/tanjug

24.11.2022

11:10

MILANOVIĆ NEĆE DA IMA POSLA SA UKRAJINCIMA, PLENKOVIĆ OBEĆAVA: Pomoći ćemo ukrajinskoj vojsci na 3 načina! Ovo je prilika da se pokaže ko je ko!

Beta

Balkan

MILANOVIĆ NEĆE DA IMA POSLA SA UKRAJINCIMA, PLENKOVIĆ OBEĆAVA: Pomoći ćemo ukrajinskoj vojsci na 3 načina! Ovo je prilika da se pokaže ko je ko!

Podeli vest

Nakon što je hrvatski predsednik Zoran Milanović odbio da razmatra zahtev ministra odbrane o učešću hrvatske vojske u evropskoj misiji obuke ukrajinskih vojnika (EUMAM), Vlada Hrvatske danas je odlučila da predlog o tome uputi parlamentu na odlučivanje



Na otvorenom delu sednice vlade premijer Andrej Plenković je naveo tri načina na koja bi Hrvatska mogla da pomogne Ukrajini po ovom pitanju.

"Da naši oficiri budu u komandnim strukturama ove misije, da hrvatski vojnici budu deo onih vojski unutar EU koje će biti spremne da obučavaju ukrajinske vojnike, mahom u Poljskoj i Nemačkoj i mogućnost da se ukrajinski vojnici obučavaju i u Hrvatskoj", rekao je Plenković.

Dodao je da u saboru očekuje zanimljivu političku raspravu.

"Ovo je i prilika da se pokaže ko je ko kada je reč o međunarodnim odnosima i kada je reč o pomoći Ukrajini", rekao je hrvatski premijer, preneli su hrvatski mediji.

Misija EUMAM trajaće dve godine i provodiće se na teritoriji država članica EU.

"Hrvatska bi učestvovanjem u ovoj misiji nastavila aktivan doprinos i potvrdila predanost u podršci zajedničke sigurnosne i odbrambene politike i međunarodnoj sigurnosti. Učešćem hrvatske vojske u misiji za podršku Ukrajini, Hrvatska bi sa svojim iskustvom iz Domovinskog rata značajno doprinela obuci oružanih snaga Ukrajine", rekao je na sednici vlade ministar odbrane Mario Banožić.

Vlada predlaže da u misiji učestvuje do 80 pripadnika Oružanih snaga RH uz mogućnost rotacije i da u Hrvatsku može ući do 100 pripadnika ukrajinskih snaga uz mogućnost rotacije u 2022., 2023. i 2024. godini.

 

Foto: Beta

Predsednik Hrvatske Zoran Milanović odbio da razmatra ovaj zahtev

Predsednik Zoran Milanović, koji je i vrhovni komandant Oružanih snaga, odbio je da da saglasnost za učešće hrvatskih vojnika u misiji EU za pomoć Ukrajini.

Milanović tvrdi da to nije u skladu s Ustavom, kao i da ministar obrane nije ovlašćen da traži negovu saglasnost za to pitanje.

Hrvatski predsednik je takođe zamerio to što su ministri spoljnih poslova i odbrane, Gordan Grlić Radman i Mairo Banožić u Briselu pristali na učešće hrvatskih vojnika u ovoj misiji, a da se prethodno o tome sa njim nisu konsultovali.

Nakon što je Milanović odbio da razmatra ovaj zahtev, ministar Banožić je rekao da ga to ne brine i da će o tome odlučiti sabor dvotrećinskom većinom. Međutim, sudeći prema jučerašnjoj raspravi na ovu temu u hrvatskom parlamentu, saglasja nije bilo.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija