• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/Novosti

11.01.2023

08:33

NEZAPAMĆEN SKANDAL NA ZAGREBAČKOM UNIVERZITETU! Za dekana izabrana žena koja najbezočnije negira genocid nad Srbima u Jasenovcu!

Balkan

NEZAPAMĆEN SKANDAL NA ZAGREBAČKOM UNIVERZITETU! Za dekana izabrana žena koja najbezočnije negira genocid nad Srbima u Jasenovcu!

Podeli vest

Negatorka zločinačkog logora Jasenovac, a ujedno pobornica tvrdnji da su tamo izvođene operete i zastupnica teze da su kozaračka deca u logoru u Sisku imala svu brigu, doktor nauka Vlatka Vukelić trebalo bi za sedam dana da bude izabrana za dekana Hrvatskih studija.

Prošla je celu potrebnu proceduru, izabralo ju je naučno veće tog velikog fakulteta u sklopu Zagrebačkog univerziteta i sad se samo čeka 17. januar, formalni čin izbora.

Već dugo vremena vanredna profesorka Vlatka Vukelić izaziva brojne ogorčene reakcije istoričara, tvrdnjama da je Jasenovac bio mesto skoro prijatnog života, a tako predaje i studentima kroz predmet Historija Nezavisne Države Hrvatske. Bivša je članica revizionističke i ultradesne stranke Hrvatska stranka prava Ante Starčević, a svoje stavove detaljno je objasnila u objavljenim radovima. Samo prošle godine to je honorarisao i njen fakultet, pa je dobila dodatak na platu od gotovo 9.000 evra.

Tradicionalno godišnje okupljanje u Jasenovcu, na dan oslobođenja logora, nazvala je u vreme krize virusa korona "karnevalom zombija", te posprdno napisala da "dolaze još jednom da oslobode Jasenovac". Kritikovala je uklanjanje table na kojoj piše "Za dom spremni", konstatujući da ne uznemirava umrle jer su davno preminuli, već više činjenica da su to "jasenovačko područje okupirali pobunjeni Srbi posle agresije na Hrvatsku".

Foto: printscreen facebook

Srbi zatočeni u Jasenovcu

Sklona je tvrdnjama da su brojne zločine u logoru počinili komunisti. Tvrdi da su komunisti, lansirajući laži, želeli to da iskoriste za blaćenje Hrvatske.

- Istraživanje istine o NDH nije popularno - kaže ona i optužuje Jugoslaviju da su falsifikovani događaji za vreme NDH.

- Bilo je puno neistinitih informacija sa ciljem napada na Katoličku crkvu, kao što je lansiranje laži da je u Sisku postojao koncentracioni logor za decu.

I strašnu sudbinu kozaračke dece ocenila je kao partizanski mit i laž da su u logorima ubijana deca.

Foto: Arhiva

Ubijena srpska deca u logoru Jasenovac

- Laž je da je u Sisku bio logor, Stepinac je pomagao i hrvatsku i srpsku decu - kaže, a demantovala je i podatak o ubijenih 10.000 dece, tvrdeći da je "samo" umrlo od bolesti 1.154 mališana.

Podržavala je i teze Igora Vukića, koji je objavio knjigu "Radni logor Jasenovac", u kojoj tvrdi da nije bio mesto masovnog stradanje Jevreja, Srba, Roma.

Sve to nije smetalo novom rektoru Zagrebačkog univerziteta Stjepanu Lakušiću da podrži proceduru da Vukelićeva postane dekanka. Mnogi hrvatski ugledni naučnici i istoričari, kao što je Ivo Goldštajn, smataju da će njen izbor da šteti ne samo ugledu fakulteta i univerziteta već i države, pogotovo što Hrvatska organizuje dve konferencije o Holokaustu, u Dubrovniku i Zagrebu. Međunarodno udruženje za Holokaust dodelilo je ove godine organizaciju svetskog skupa Hrvatskoj, pa će izborom Vukelićeve reakcije sigurno uslediti.

Foto: Arhiva

Ustaše kolju Srbe u logoru Jasenovac

Istorijski revizionizam duboko je, očito, prisutan i danas u hrvatskom društvu. Da apsurd bude veći, Vlatka Vukelić doktorirala je iz oblasti arheologije, pa stvarni istraživači mračne strane hrvatske istorije govore o totalnom nepoznavanju činjenica verovatno buduće dekanke.

SVE NEGIRA

Vukelićeva se zalaže i za ukidanje Dana antifašističke borbe 22. juna u Hrvatskoj, a tvrdi da u šumi Brezovici, kraj Siska, nije oformljen prvi partizanski odred. "Nije se tamo ništa dogodilo", zaključuje ona.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Samosvesna građanka

pre 1 godinu

Jasno je: da ne negira, ne bi bila izabrana.

Rada

pre 1 godinu

Ova žena je izgubila kompas hodanja. Je li pošla ili došla. Paranoja.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju
Društvo

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju

Više javno tužilaštvo u Vranju saopštilo je juče da je obdukcija pokazala da je uzrok smrti porodilje M. A iz okoline Preševa 17. aprila, ruptura materice sa posledičnim iskrvarenjem i da bi se u tom slučaju moglo raditi o krivičnom delu nesavesnog pružanja lekarske pomoći koje se zbog smrtne posledice može kvalifikovati kao teško delo protiv zdravlja ljudi.

26.04.2024

21:04

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17