• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

22.01.2023

16:51

HRVATI NAM ŠALJU ZIMU!? ZAVEJANA I DALMACIJA, METEOROLOZI KAŽU - SRBIJA JE SLEDEĆA NA UDARU! Sve pod snegom, saobraćaj u prekidu, ali ni to nije sve (FOTO)

printscreen facebook

Balkan

HRVATI NAM ŠALJU ZIMU!? ZAVEJANA I DALMACIJA, METEOROLOZI KAŽU - SRBIJA JE SLEDEĆA NA UDARU! Sve pod snegom, saobraćaj u prekidu, ali ni to nije sve (FOTO)

Podeli vest

Hrvatsku je okovala prava zima. Sneg i olujni vetar u većem su delu zemlje paralizovali su saobraćaj, a sneg se spustio čak i do Dalmacije

Zimsko nevreme stvorilo je velike probleme u saobraćaju, pa tako juče za kamione nije bilo moguće da se iz unutrašnjosti zemlje probiju prema moru, a za sav promet zatvorene su neke deonice autoputeva kao i trajektne linije sa obale prema ostrvima i među samim ostrvima.

 

 

U delovima Imotske krajine napadalo je i do 25 centimetara snega. Pahulje su dolepršale i do Šibenika, Splita... U Dubrovniku je pao jak grad.

Nevreme je pogodilo i čak i Dalmaciju kao i ostrva pa su tamo zabeležene velike kiše, ponegde i sneg, a najviše problema prave olujni udari bure.

 

Na snazi je žuti meteo alarm za područje severne i srednje Dalmacije, koje se odnosi na olujne udare bure do 85 km/h.

 

 

Upozorava se i na mogućnost susnežice i snežnog pokrivača do 5 cm, uglavnom u višim predelima.

 

 

Najniža temperatura na kopnu od -5 do 0, na Jadranu od 1 do 6, a najviša između -2 i 3, duž obale od 5 do 10 °C.

 

 

Na Kvarneru je za sutra najavljeno crveno upozorenje zbog orkanske bure s udarima i do 130 kilometara na sat.

I nama stiže nevreme

Snežno nevreme uskoro bi moglo da pogodi i Srbiju. Naši meteorolozi najavljuju da će nam sneg doći već početkom sledeće nedelje.

Meteorolog Đorđe Đurić kaže da nas danas u većem delu Srbije očekuje promenljivo oblačno, suvo i prohladno, samo još ponegde uz sasvim slabe padavine, ali će u većini predela biti suvo. Maksimalna temperatura biće od 2°C na severozapadu do 8°C na jugoistoku Srbije, u Beogradu do 4°C.

- Već u noći ka ponedeljlku, novi ciklon sa Jonskog mora premeštaće se preko južnog dela Jadrana ka severnom, pa će Srbiju u ponedeljak sa jugozapada zahvatiti novi oblačni sistem sa kišom. Padavine će zbog priliva nešto toplije vazdušne mase sa Mediterana biti uglavnom u obliku kiše, dok će na planinama padati sneg, a tokom jutra uslova za susnežicu i sneg biće i u nižim predelima zapadne Srbije. Duvaće veoma jak jugoistočni vetar, u košavskom području i na planinama sa olujnim udarima. Maksimalna temperatura biće od 7 do 11°C, u Beogradu do 9°C - navodi Đurić.

Srbija će početkom sledeće sedmice kako navodi biti i pod uticajem visinskog ciklona, koji će kružiti nad našim područjem.

- I dok ciklon u prizemlju bude u ponedeljak bude doneo topliju vazdušnu masu sa juga, visinski ciklon u utorak će doneti prodor hladne vazdušne mase iz oblasti Alpa, pa će u utorak biti oblačno i hladnije sa kišom, susnežicom i snegom. Maksimalna temperatura od 2 do 6°C, u Beogradu do 4°C - kaže Đurić.

Od srede se pod uticajem visokog vazdušnog pritiska očekuje stabilnije i uglavno suvo vreme, ponegde sa slabim padavinama, uglavnom mešovitog tipa, ali se ne očekuju obilnije padavine poput aktuelnih i onih od prethodnih dana.

- Maksimalne temperature biće uglavnom od 1 do 5°C, što su uglavnom i prosečne vrednosti za sredinu zime - zaključuje meteorolog.

Bonus video:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija