• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: RTRS

12.02.2023

19:30

DODIK JASAN, OTKAČIO BIH I PUTINA KADA BI TO TRAŽIO! Zapad stalno zahteva ono što nije u srpskom interesu, njima ne treba verovati, ali možemo pričati!

Balkan

DODIK JASAN, OTKAČIO BIH I PUTINA KADA BI TO TRAŽIO! Zapad stalno zahteva ono što nije u srpskom interesu, njima ne treba verovati, ali možemo pričati!

Podeli vest

Zajednica srpskih opština treba da ima izvršna ovlašćenja i da u nekom delu liči na Republiku Srpsku, od koje je Sarajevo stalnim napadima i optužbama napravilo "babarogu", rekao je u Beču u intervjuu Kosovo onlajn predsednik Republike Srpske Milorad Dodik.

On napominje i da se francusko-nemački predlog ne razlikuje mnogo od nekih u prošlosti, s obzirom da je zasnovan na zahtevu da Srbija, makar prećutno treba da prizna Kosovo, što, ističe, nikada ne bi trebalo da se desi, dodajući da treba verovati predsedniku Aleksandru Vučiću kada kaže da Srbija odbija mogućnost da na bilo koji način prizna Kosovo i pruži saglasnost da Kosovo uđe u Ujedinjene nacije.

- Međunarodnoj zajednici ne treba verovati, ali treba razgovarati, i odbacivati svaki predlog koji ne uvažava i srpsku nacionalnu i državnu poziciju - poručio je Dodik.
           
On je priznanje Kosova* nazvao  ozbiljnom nemogućnošću za Srbiju:

           
- Predsednik Vučić je apsolutno, kao i svaki odgovorni državnik, to primio, i nije mogao da odbaci u trenutku kada su mu predali dokument, nego je morao da obavi javnu raspravu.
           
Ponovo naglasivši da Srbija odbija mogućnost da na bilo koji način prizna Kosovo i pruži saglasnost da Kosovo uđe u Ujedinjene nacije, pa taman to bila i prećutna saglasnost, dodao je:
           
- To je nešto što je čitava nacija mogla da čuje u parlamentu i tome treba verovati.
           
Dodik ističe da Srpska podržava da se ne prizna Kosovo.
           
- BiH, zato što Republika Srpska to neće, prateći politiku Beograda, nije priznala Kosovo. Mnogo puta sam bio izložen pritiscima da se to učini, pa nisam. Jednako tako, i sam Vučić i rukovodstvo Srbije su dnevno izloženi raznim zahtevima u pokušaju da naprave atmosferu pritiska koja treba da dovede do njima potrebnog rešenja. O tome treba razgovarati i slažem se sa Vučićem kada je rekao da razgovore nastavlja od onog trenutka kada se formira Zajednica srpskih opština, sa izvršnim funkcijama koje mora imati kao što je dogovoreno - ističe Dodik.
           
Prema njegovom mišljenju, ne treba nastavljati razgovore dok se ZSO ne formira u dogovorenom kapacitetu, a ne kako sada mešetare Albanci:
           
- Bez izvršnih funkcija, nema nikakvog smisla praviti praznu ljušturu koja ničemu ne služi - zaključio je predsjednik Srpske.
           
Izjavio je da neuvođenje sankcija Rusiji predstavlja odgovor Srpske prema njenim prijateljima i investiranje u budućnost, jer se od Zapada ništa ne može očekivati, bez obzira što nude demokratski život i ekonomski prosperitet.
           
- Ne propuštaju priliku da traže da se uvedu sankcije, kao i da nas privuku sebi, da učinimo loš korak prema Rusiji ili ruskom predsedniku Vladimiru Putinu, zato što oni misle da je on loš - rekao je Dodik za Kosovo onlajn.
           
Dodik je naveo da Zapad svojom svojom arogantnom politikom nikada nije prihvatio i realno razmotrio zahteve Rusije da se ne približava njenim granicama, a pošto su to učinili, sada krive Putina kako bi napravili atmosferu - "evo, tamo je krivac za naše probleme".
           
- Putin je kriv zato što u Brisleu nema ulične rasvete. Ko je drugi kriv? Dodik, naravno, pa sada /predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Oni idu tim matricama - pojašnjava Dodik.

Foto: Fotoilustracija/Printskrin/Tanjug

Dodik poslao jasnu poruku, da li će ga Zapad i Bajden čuti

           
On ukazuje da je istorijski gledano ovo je jedan momentum kada je "veoma važno kako se ponašamo".
           
- Kada bismo rekli da osuđujemo Rusiju, Putina, pridržavamo se sankcija, uvodimo vize Rusima u BiH, da li neko misli da bismo nešto dobili od Zapada? Trajno bismo izgubili prijatelje koji su nam se pokazali u istoriji kao jedini oslonac. Ovo je naš odgovor prema prijateljima i za investiranje u budućnost, jer od Zapada ništa ne možemo očekivati, bez obzira što nude demokratski život, ekonomski prosperitet - rekao je Dodik.
           
Kada je reč o navodnom ruskom uticaju, Dodik je rekao da na njega niko nema uticaj, samo srpski narod.
           
- Ja sam čovek srpskog naroda i Republike Srpske i jedino odgovaram onima koji su za mene glasali. Da Putin od mene zatraži nešto što nije u našem interesu, to se ne bi ostvarilo. On tako nešto nikada nije tražio, a Zapad uvek traži. Gde god se sretnemo, oni uvek traže. Prema tome, naša pozicija u tome je jasna - dodao je Dodik.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Ja

pre 1 godinu

Rusi i ratnohuskaci popit Dodika su najvece zlo za Srbe. Gde oni brane Srba, nema ih. Zapad ima svoj interes i nas interes je na Zapadu. Sem pitanja KiM ne vidim da se nasi interesi razlikuju od zapadnih. Jok Zaoad ce pustiti rusku guberniju u srcu Evrope. Srbija je najjaca bila kada je na Zapadu.

Zagor

pre 1 godinu

Američki čovek!Radi ono što mu zapadni mentori,koji su ga i doveli na vlast,nalože a zauzvrat dozvole mu da se ponaša u strogo zacrtanim okvirima i naravno da u tim okvirima i pljačka narod i entitet! Glupan....ne zna da će i on doći na red,kada ostale stvari poslože!

Samosvesna građanka

pre 1 godinu

... treba verovati predsedniku Aleksandru Vučiću kada kaže da Srbija odbija mogućnost da na bilo koji način prizna Kosovo i pruži saglasnost da Kosovo uđe u Ujedinjene nacije. Od predsednika Srbije Aleksandra Vučića ni stvarni predsednik Srbije Hristofer Hil (američki ambasador u Srbiji) a ni bilo ko iz EU nije tražio, ne traži i neće tražiti da Kosovo* prizna kao nezavisnu državu, već da se Vučić i ostali članovi klike na vlasti ne protive - tojest: da ni na koji način ne reaguje - kad Kosovo* bude primano i primljeno u međunarodne institucije, pa i u NATO. Od Aleksandra Vučića oni ne traže da pristane da Kosovo* postane član Ujedinjenih nacija - pa do 2002. godine ni Švajcarska nije bila član Ujedinjenih nacija, ali i bez tog članstva je bila priznata i prihvaćena kao i svaka druga nezavisna država - već zahtevaju da se ne protivi i da putem njemu podaničkih medija nastavi da laže da on radi za dobrobit Srbije i da je Kosovo* i dalje deo teritorije Srbije.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija