• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Bn

15.02.2023

23:39

Borelj oduševljen sankcijama koje je BiH uvela Rusiji

printscreen

Balkan

Borelj oduševljen sankcijama koje je BiH uvela Rusiji

Podeli vest

Borelj je pohvalio BiH što je osudila agresiju i uskladila se sa sankcijama EU bez presedana protiv ruskog rukovodstva i njene ratne ekonomije.

Visoki predstavnik Žozep Borelj sastao se danas u Briselu sa predsjedavajućom Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željkom Cvijanović i  članovima Predsjedništva Željkom Komšićem i Denisom Bećirovićem.

Borelj je ponovio opredijeljenost EU na putu Bosne i Hercegovine prema EU. On je istakao da je dodeljivanje statusa kandidata za članstvo u EU u decembru bila važna prekretnica, koja je potvrdila evropsku budućnost zemlje.
 

Pozvao je Predsjedništvo da unaprijedi reforme i osigura funkcionalnost zemlje i njenih institucija, za dobrobit građana Bosne i Hercegovine.

On je odbacio neodgovornu retoriku i postupke, usmjerene na podrivanje jedinstva i teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine i istakao da takvom ponašanju nije mjesto u Evropskoj uniji.

Ponovio da je EU i dalje spremna da pruži podršku zemlji, skrećući posebno pažnju na pomoć EU za Oružane snage Bosne i Hercegovine, uključujući i deminiranje, u okviru Evropskog mirovnog fonda.

U pozadini nelegalne i ničim izazvane agresije Rusije na Ukrajinu, visoki predstavnik Borrelj je naglasio važnost izgradnje demokratskog, stabilnog i mirnog kontinenta uz poštovanje pravila i međunarodnog prava.

On je pohvalio BiH što je osudila agresiju i uskladila se sa sankcijama EU bez presedana protiv ruskog rukovodstva i njene ratne ekonomije.

Borelj je naglasio da EU računa na to da će Bosna i Hercegovina nastaviti da bude uz EU u pogledu spoljnopolitičkih stavova i odluka, u skladu sa strateškim izborom zemlje za integraciju u EU.

EU će, sa druge strane, takođe nastaviti da stoji uz narod Bosne i Hercegovine, posebno u izazovnim vremenima, kao što je kroz Paket energetske podrške, za koji je BiH dodijeljeno 70 miliona evra za podršku ugroženim domaćinstvima.

Dogovorili su se da ostanu u bliskom kontaktu i zajedno rade na napredovanju na putu Bosne i Hercegovine prema EU, kako bi doprinijeli boljoj budućnosti za sve u zemlji, posebno za mlađu generaciju, saopšteno je iz Diplomatske službe Evropske unije.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija