• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

22.03.2023

09:17

SRAMOTA HRVATSKE DRŽAVE! Građani BESNI na vlast, od RAZORNOG zemljotresa prošlo TRI GODINE, proces OBNOVE i dalje STOJI U MESTU?!

Reuters

Balkan

SRAMOTA HRVATSKE DRŽAVE! Građani BESNI na vlast, od RAZORNOG zemljotresa prošlo TRI GODINE, proces OBNOVE i dalje STOJI U MESTU?!

Podeli vest

Danas je tri godine od razornog zemljotresa koji je u ranim jutranjim satima pogodio Zagreb, a tim povodom Inicijativa SOS Zagreb koja okuplja građane hrvatske prestonice koji žele brzu, kvalitetnu i poštenu obnovu grada, povratak života i sigurnosti, oglasila se na Fejsbuku nezadovoljni jer obnva, tvrde, jos stoji.

Oni tvrde da nema planske, strukturirane i sistemske obnove Zagreba, s jasnim vremenskim horizontom i preuzetom odgovornošću. U saopštenju, koje prenose zagrebački mediji, oni tvrde da je sve to tako uprkos promenama ministara i osnivanjima raznih tela, „stručnih poverenstava“ i vladinih obećanja.

"Izostanak obnove Zagreba nakon potresa daleko je veća afera i od INA-e, Petrohemije, Janafa i skandala oko nenamenskog korišćenja sredstava iz EU fondova" saopštili su iz ove inicijative.

Kao razloge navode da umesto da su se definisali ciljevi obnove, pa onda prilagodili ili pisali zakoni, Vlada Republike Hrvatske je već u tri navrata pisala neprovedive Zakone o obnovi, iz kojih slede jednako tako neprovodive procedure.

Foto: Reuters

Posledice zemljotresa u Zagrebu

Ističu da je Zakonski okvir, bez obzira na dopune i izmene, i dalje nejasan i neefikasan, da se kontinuirano menjaju razna postojeća ili formiraju nova stručna poverenstva, provode se, kažu kozmetičke organizacijske promene koje počinju osnivanjem Fonda za obnovu kako bi proces bio brz i transparentan, a završava ukidanjem Fonda za obnovu kako bi proces bio "brži i transparentniji".

To su samo neki od razloga za sporost obnove u Zagreba, koje navodi ova inicijativa i ističu da u Zagrebu ne postoje uspešne priče o obnovi nakon potresa, pa se samim time ne mogu, kažu, izdvojiti primeri najbolje prakse niti uspešne procedure. Pritom konstatuju da je novac obezbeđenen ali se do njega, kažu, ne može.

"Financijska sredstva za postpotresnu obnovu odavno su osigurana – što alokacijom iz NPOO, što iz Fonda Solidarnosti, i drugih izvora EU fondova. Istovremeno, i bez obzira na iznimno produženje roka korištenja, alocirana sredstva nisu niti približno iskorišćena, a deo sredstava se u međuvremenu alocirao u druge svrhe", tvrde iz Inicijative SOS u svom opširnom saopštenju.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Ratko

pre 1 godinu

NISTA SE DRUGO NIJE NI OCEKIVALO . ZATO JE BITNO DA PROZIVAJU VUCICA I SRBE ,A TO STO SVOJ NAROD SIKANIRAJU TO NIKOM NISTA . AL LJUDI PA ONI SU EU AHAHAHHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAH..........

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija