• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

31.03.2023

18:12

OPTUŽIVAN ZA ŠVERC DUVANA I UBISTVO PUKANIĆA! Šurovao sa Sicilijancima, odrekao se Srbije i priznao Kosovo! Neslavna biografija odlazećeg predsednika Crne Gore

Printscreen You Tube

Balkan

OPTUŽIVAN ZA ŠVERC DUVANA I UBISTVO PUKANIĆA! Šurovao sa Sicilijancima, odrekao se Srbije i priznao Kosovo! Neslavna biografija odlazećeg predsednika Crne Gore

Podeli vest

Predsednički kandidat Demokratske partije socijalista (DPS) Milo Đukanović je državnik sa najdužim stažom od preko tri decenije na vlasti, čitiri puta je bio na mestu premijera, a u nedelju će se nadmetati protiv kandidata PES Jakova Milatovića za treći predsednički mandat.

Najvećim uspesima smatra proglašenje crnogorske nezavisnosti, odnosno izlaska iz Državne zajednice sa Srbijom i uvođenje Crne Gore u članstvo NATO-a. Crna Gora je za vreme vlasti Đukanovića zajedno sa Makedonijom prva priznala jednostrano proglašenu kosovsku nezavisnost, oktobra 2008. tada je izavio je Srbija izgubila tzv. Kosovo 1999. godine.

Političku karijeru je započeo 1979. kao član Centralnog komiteta Saveza komunista Jugoslavije, bio je pristalica Slobodana Miloševića i ubrzo je postao jedan od lidera socijalističke Crne Gore. Savez komunista Jugoslavije je 1991. godine promenio naziv u Demokratska partija socijalista (DPS) Crne Gore, čiji je bio član, a 1998. je izabran za njenog predsednika.

Distanciranjem od Miloševića u DPS je došlo do podela na one predvođene njime i druge koje je predvodio Momir Bulatović. Iz te podele izrodila se Socijalistička narodna partije na čelu sa Bulatovićem.

Foto: Tanjug/AP/Risto Božović

Milo Đukanović

Đukanvć je na vlast došao sa samo 29 godina i to u trenutku kada se Jugoslavija raspadala. Postao je jedini lider na ovim prostorima koji je od devedesetih godina pa do sada neprekidno na vlasti. Tokom tri decenije na vlasti mediji su Đukanovića optuživali za šverc duvana u Crnoj Gori, ali nikada nije krivično odgovarao.

U prilog tim optužbama ide i izveštaj koji je 1993. godine napravila italijanska policija, a u kome se navodi da je Crna Gora bila deo švercerskog lanca koji je povezan sa sicilijanskom mafijom i kriminalnim porodicama.

U junu 2007. godine italijanska agencija Ansa ga je optužila da je, u periodu od 1994. do 2002. godine, predvodio grupu koja je krijumčarila cigarete između CG i italijanske regije Pulja i, pritom, zaradila desetine miliona evra. Dve godine kasnije, istraga je obustavljena jer je Đukanović, kao premijer, bio zaštićen diplomatskim imunitetom.

Foto: Printskrin

Ivo Pukanić

U obnovljenoj istrazi nakon ubistva vlasnika hrvatskog nedeljnika Nacional Iva Pukanić 2002. godine Đukanović se branio tako što je odgovornost prebacivao na Srbiju za koju je tvrdio da želi da Crnu Goru predstavi kao kriminalnu državu. Ratko Knežević, bivši šef Trgovinske misije CG i bivši Đukanovićev prijatelj, u Županijskom sudu u Zagrebu rekao da je Milo jedan od ljudi koji su odgovorni za ubistva Gorana Žugića, Darka Raspopovića, Blagote Sekulića, Duška Jovanovića i Iva Pukanića.

Tvrdio je da je navodno od novca zarađenog švercom političar kupovao glasove na izborima. U maju 2011. godine poslanici PZP-a su podneli krivičnu prijavu protiv njega i još trojice političara optužujući ih da su u privatizaciji „Kombinata aluminijuma“ u Podgorici oštetili državu za 800 miliona evra.

Pet godina kasnije političar Janko Vučinić iz Demokratskog fronta je u tužbi naveo da su odgovorni za neisplaćivanje otpremnina radnicima iz ove firme koji su otišli u penziju. U maju 2012. godine poslanik Pokreta za promjene Koča Pavlović, profesor Pravnog fakulteta u Podgorici Milan Popović i odgovorni urednik „Monitora“ Esad Kočan su optužili Mila da je 1992. godine proterao iz Crne Gore muslimane iz BiH koji su tu došli kako bi izbegli rat.

Nakon pet godina, Specijalno tužilaštvo je odbilo ovu prijavu. Nevladina organizacija „Mreža za afirmaciju nevladinog sektora“ (MANS) je iste godine Specijalnom tužilaštvu za organizovani kriminal, korupciju i ratne zločine podnela krivičnu prijavu protiv Đukanovića zbog zloupotrebe funkcije i nanošenja štete državi.

Foto: Tanjug/AP

Od šverca kupovao glasove na izborima

Tvrdili su da je političar uticao na donošenje odluka u Skupštini CG koje su bile u interesu Prve banke čiji je suvlasnik. Istakli su da je on odgovoran za donošenje zakona koji je omogućio prebacivanje državnih sredstava u banku, kao što su milioni evra od dokapitalizacije Elektroprivrede Crne Gore.

Takođe je navedeno da je njegov brat Aleksandar, kao većinski vlasnik, ta sredstva nepovratno dodeljivao sebi u vidu kredita. Tom prilikom Đukanović je izjavio da nevladine organizacije žele da ga okrive za sve što nije dobro u Crnoj Gori i da na njegov račun iznose gnusne optužbe. U septembru 2012. godine Mila je saslušao parlamentarni Anketni odbor za ispitivanje koruptivnih radnji prilikom prodaje Telekoma.

On je rekao da nije bilo neregularnosti i da se radi o jednoj od najboljih privatizacija u CG.... U novembru 2014. godine objavljeno je da je Prva banka poslovala sa Darkom Šarićem koji je optužen za šverc 5,7 tona kokaina iz Latinske Amerike.

U medijima su se pojavile vesti da je ista banka kreditirala optuženog švercera cigareta Brana Mićunovića i druge kriminalce. Karijeru Đukanovića su pratile i druge afere kao što je bila "seks-trafiking“ za koju je rekao da je iskonstruisana. Porodično bogastvo Đukanovića je procenjeno na 185,2 miliona dolara, a lično bogatstvo šefa crnogorske države na 14,8 miliona dolara (10 miliona funti) pa se u maju 2010. godine našao na 20. mestu na „Forbsovoj“ listi najbogatijih predsednika država. U opisu je navedeno da je „poreklo njegovog novca misterija“. Đukanović je rođen je u Nikšiću, gde je završio osnovnu i srednju školu, a fakultet u Podgorici. Govori crnogorski i ruski jezik, po veroispovesti je pravoslavac. Oženjen je Lidijom i sa kojom ima sina Blaža.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Samosvesna građanka

pre 1 godinu

Vučić i on su odani jedan drugom i međusobno se već dugo pomažu u prljavim političkim ujdurmama. Kada definitivno postane bivši a dosijei budu otvoreni, mnoge najgadnije kriminalne i političke prljavštine iz Đukanovićevog i Vučićevog političkog života će biti objavljivane u objektivnim medijima.

Dragi

pre 1 godinu

Odlazeći predsednik? Malo ste se za**bali. Milo pobeđuje u nedelju. 100 %

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija