• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

29.06.2019

19:10

PAKLENE VRUĆINE SPOPALE EVROPU: Ekstremno rizično stanje uŠpaniji, besne požari u Francuskoj, NAJMANJE TRO OSOBE STRADALE U ITALIJI

Vesti

PAKLENE VRUĆINE SPOPALE EVROPU: Ekstremno rizično stanje uŠpaniji, besne požari u Francuskoj, NAJMANJE TRO OSOBE STRADALE U ITALIJI

Podeli vest

Stotine vatrogasaca se bori sa požarima na jugu Francuske. U 40 španskih regiona, od 50, na snazi je meteo alarm, dok se razmatra proglašenje ekstremno rizičnog stanja u sedam regiona

Najmanje tri osobe stradale su zbog velikih vrućina u centralnom i severnom delu Italije, dok je u Milanu za 35 odsto povećan broj osoba koje se bolnicama i zdravstvenim ustanovama obraćaju zbog tegoba nastalih usled visokih temperatura.

U tom gradu je zbačajno ppovećano i korišćenje električne energije zbog rada klima uređaja, zbog čega povremeno dolazi do "zamračenja" prodavnica i restorana, prenosi Rojters.

Sa druge strane, stotine vatrogasaca se bori sa požarima na jugu Francuske, posebno u regionu Gard, gde je registrovano čak 45,9 stepeni i gde je izgorelo oko 600 hektara zemlje i uništene desetine kuća i vozila, saopštile su nadležne službe.

U gašenju požara učestvuje 700 vatrogasaca i 10 aviona, a zatvoreno je nekoliko puteva.

Francuski mediji preneli su da je uhapšen jedan muškarac zbog izazivanja požara u Gardu.

Foto: Tanjug/AP

 

U Parizu je takođe izmerena rekordna temperatura u ovoj godini, a vlasti su izdale zabranu vožnje starijih automobila kako bi se bar malo suzbilo zagađenje izazvano vrućinama.

Širom Španije zabeležene su veoma visoke temperature od čak 43 stepena u pojedinim regionima.

U 40 španskih regiona, od 50, na snazi je meteo alarm, dok se razmatra proglašenje ekstremno rizičnog stanja u sedam regiona.

Na severoistoku Španije, u Đironi, temperatura je dostigla 43,9 stepeni, dok je katalonska vlada saopštila da je uspela da obuzda 90 odsto požara koji su zahvatili više od 60 kvadratnih kilometara zemljišta u severoistočnoj pokrajini Taragona.

Foto: Tanjug/AP

 

Kako je navedeno, aktivna su još dva požara u centralnom delu Toleda.

I u Velikoj Britaniji danas je najtopliji dan od početka godine, sa temperaturama koje dostižu 35 stepeni.

Svetska meteorološka organizacija saopštila je da je 2019. godina na putu da bude najtoplija godina, dok bi period od 2015. do 2019. godine bio proglašen za najtopliji petogodišnji period.

Ta organizacija je navela i da je toplotni talas koji je pogodio Evropu, "apsolutno dosledan" ekstremima koji su povezani sa uticajem emisije gasova u uslovima "staklene bašte".


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!
Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je da je razgovor između vlasti i opozicije lekovit za parlament, a da je pristojan dijalog političkih stranaka koje drugačije misle nešto što političari duguju svim građanima Srbije, bez obzira na to da li su oni glasali za vlast, opoziciju ili možda nisu uopšte izašli na izbore.

30.04.2024

09:48

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Oduzimanje vozila pun pogodak! Načelnik Uprave saobraćajne policije Slaviša Lakićević o "super radarima", gledanju "kroz prste", električnim trotinetima...
Pravo u metu!

Oduzimanje vozila pun pogodak! Načelnik Uprave saobraćajne policije Slaviša Lakićević o "super radarima", gledanju "kroz prste", električnim trotinetima...

Privremeno oduzimanje vozila, mera koju smo počeli da sprovodimo od sredine februara ove godine, predstavlja pun pogodak i jednu od najozbiljnijih izmena u Zakonu o bezbednosti saobraćaja. Nismo očekivali da ćemo za vrlo kratko vreme oduzeti veliki broj vozila i čini mi se da će toga tek biti. Molim sve vozače da obrate pažnju na saobraćajne propise i ne dozvole sebi da u dužem vremenskom roku ostanu bez auta.

30.04.2024

13:21

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija