• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Sputnjik

06.05.2020

08:03

AMERI BI DA DELE BOGATSTVO SA MESECA ALI NE I SA RUSIJOM! Tramp priprema nacrt za kopanje ruda!

Vesti

AMERI BI DA DELE BOGATSTVO SA MESECA ALI NE I SA RUSIJOM! Tramp priprema nacrt za kopanje ruda!

Podeli vest

Administracija američkog predsednika Donalda Trampa priprema nacrt novog međunarodnog sporazuma o kopanju ruda na Mesecu, koji uključuje nekoliko država, ali ne i Rusiju, prenosi agencija Rojters.

Prema pisanju agencije, sporazum koji će dobiti naziv "Artemis akords", predviđa formiranje "bezbednosnih zona" oko budućih baza na Mesecu s ciljem "sprečavanja nanošenja štete ili mešanja konkurentnih zemalja ili kompanija, koje rade u neposrednoj blizini".

Osim toga, dokument je usmeren na to da kompanijama koje kopaju resurse na Mesecu obezbedi pravo da postanu vlasnici tih resursa.

Agencija precizira da američki zvaničnici planiraju da u narednim nedeljama formalno razmotre sporazum sa zemljama kao što su Kanada, Japan, članice EU, kao i UAE. Rusija neće biti među tim zemljama u početnoj fazi, što je povezano sa činjenicom da Pentagon "sve češće gleda na Moskvu kao na neprijatelja" zbog navodno "pretećih" manevara ruskih satelita.

Foto: NASA/GSFC/USGS

Pritom, kako je istakao jedan od izvora agencije, ne radi se o nekim "teritorijalnim pretenzijama".

- Ideja je da ako vi nameravate da se približite mestu gde neko radi, a oni su formirali bezbednosnu zonu oko sebe, onda pre toga treba da ih kontaktirate kako biste se konsultovali i utvrdili kako to možete da učinite da bi bilo bezbedno za sve - pojasnio je izvor agencije Rojters.

Podsetimo, američka svemirska agencija NASA prošle godine je najavila projekat lunarnog programa "Artemis", koji će se sastojati od tri faze. Poslednja faza programa predviđa sletanje astronauta na Mesec.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
naucna fantastika

pre 3 godine

oni bi da kopaju po mjesecu ali ne zele da dozvole rusima pristup a ni u atmosferu nisu u stanju da dodju bez pomoci rusije.. a da, zaboravio sam, amerikanci su sa starom tehnologijom bili u stanju da odu i da se vrate do mjeseca a posle su zaboravili kako kako im je to onda uspjelo..

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju
Društvo

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju

Više javno tužilaštvo u Vranju saopštilo je juče da je obdukcija pokazala da je uzrok smrti porodilje M. A iz okoline Preševa 17. aprila, ruptura materice sa posledičnim iskrvarenjem i da bi se u tom slučaju moglo raditi o krivičnom delu nesavesnog pružanja lekarske pomoći koje se zbog smrtne posledice može kvalifikovati kao teško delo protiv zdravlja ljudi.

26.04.2024

21:04

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17